Βαλάντης Ναγκολούδης: Απ’ τους Μεταξάδες Διδυμοτείχου στη Θεσσαλονίκη, με δυναμική παρουσία στον χώρο των εκδόσεων

Βαλάντης Ναγκολούδης: Απ’ τους Μεταξάδες Διδυμοτείχου στη Θεσσαλονίκη, με δυναμική παρουσία στον χώρο των εκδόσεων

Από αγροτική οικογένεια των Μεταξάδων Διδυμοτείχου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο Βαλάντης Ναγκολούδης σπούδασε στο Ιστορικό & Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τελικά η πορεία του ισορρόπησε κάπου στη μέση, στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί βρέθηκε αρχικά για αισθηματικούς λόγους (έρωτας ήταν η αιτία δηλαδή) και κατέληξε να γίνει εκδότης βιβλίων και μάλιστα από τους πιο δυναμικά ανερχόμενους στον συγκεκριμένο πολύ δύσκολο χώρο. Από το 2010 και μέσω των εκδοτικών οίκων iWrite, Δαιδάλεος και Πηγή, ο Εβρίτης 34χρονος εκδότης και οι συνεργάτες του, έχουν εκδώσει περί τα 550 βιβλία –κυρίως Ελλήνων συγγραφέων- και ήδη προετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους: εισέρχονται στην αγορά των παγκόσμιων best sellers, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα κυκλοφορήσουν τα βιβλία του Πήτερ Χόλινς «Μάθε σαν τον Αϊνστάιν» και «Σκέψου σαν τον Σέρλοκ». Σίγουρα πρόκειται για προωθητική κίνηση ενός εκδότη, ο οποίος κλείνει φέτος δέκα χρόνια παρουσίας στην πιάτσα με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα ο όμιλος απασχολεί 14 άτομα, αλλά και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες. «Ξεκινήσαμε από ένα γραφείο 30 τ.μ. και τώρα βρισκόμαστε σε έναν χώρο 360 τ.μ. στη Φιλίππου και οι ανάγκες μας μεγαλώνουν συνεχώς» λέει ο Βαλάντης Ναγκολούδης. Μετά το 2012 – 2013, ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι συγγραφείς δεν μπορούσαν πια να χρηματοδοτήσουν τις εκδόσεις τους και καλογραμμένα βιβλία κινδύνευαν να χαθούν. Έτσι άρχισαν να λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο των εκδοτικών οίκων, δηλαδή να επενδύουν τυπώνοντας βιβλία που οι ίδιοι επιλέγουν.

Πουλάει βιβλία σε Amazon και Κίνα

Σήμερα από τα 550 βιβλία των τριών εκδοτικών οίκων –από ποιητικές συλλογές μέχρι επιστημονικά συγγράμματα- μόνο το 30% αποτελούν αυτοεκδόσεις, ποσοστό που όπως φαίνεται θα βαίνει μειούμενο. «Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης μας αγκάλιασε από την αρχή και είμαι ευγνώμων στους παλιούς εκδότες και στους παλιούς βιβλιοπώλες, οι οποίοι μας καθοδήγησαν και σε πολλές περιπτώσεις μας προστάτεψαν στα πρώτα μας βήματα» λέει ο Β. Ναγκολούδης, αποκαλύπτοντας το απόλυτα ευγενικό πρόσωπο μιας αγοράς που δεν έχει μόνο ανταγωνισμό, αλλά και συναγωνισμό. Ο ίδιος στεναχωριέται διότι μέσα στην κρίση και λόγω των μνημονίων καταργήθηκε η ενιαία τιμή βιβλίου, που προστάτευε τα μικρά βιβλιοπωλεία και οδήγησε τα περισσότερα από αυτά να κλείσουν ή να καταλήξουν απλά χαρτοπωλεία, αφού δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιστούν τις τιμές των μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού αλυσίδων που πωλούν βιβλία.

Αν και σήμερα –όπως υποστηρίζει- χρειάζεται τριπλάσια προσπάθεια απ’ ότι 15 χρόνια πριν για να γίνει ένα βιβλίο γνωστό, υπάρχει η διέξοδος του διαδικτύου και των πωλήσεων στο εξωτερικό. Συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου το 12% των πωλήσεων των τριών εκδοτικών οίκων που διευθύνει γίνεται στο εξωτερικό. Ήδη βιβλία με την υπογραφή iWrite, Δαιδάλεος και Πηγή διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της Amazon και της Google, ενώ το βιβλίο της Μαρίας Μαρίας Καραγιάννη «Στη σκιά της σιωπής» έχει μεταφραστεί στα κινέζικα και κυκλοφορεί στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Τα παραμύθια των γιαγιάδων στους Μεταξάδες Έβρου

και οι εκδόσεις «Μαγικά Βιβλία του Παππού» της iWrite

Οι γιαγιάδες του, Ζωή και Μάρθα, τού έλεγαν παραμύθια με δράκους και βασιλιάδες, μπλεγμένα με τοπικούς θρύλους της Θράκης, που έκαναν την παιδική του φαντασία να οργιάζει. Μάλιστα, η γιαγιά Ζωή συνήθιζε να συμμετέχει στα παραμύθια, δημιουργώντας έναν μικρό ρόλο και για εκείνη στο τέλος, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει ακόμα περισσότερο την ιστορία.

Σε καμία περίπτωση όμως ο 34χρονος Εβρίτης Βαλάντης Ναγκολούδης δεν μπορούσε τότε να φαντασθεί ότι θα έφτανε ως ενήλικος να ζωντανεύει ο ίδιος τα παραμύθια. Με την ομάδα του στις Εκδόσεις iWrite δημιούργησε από τη Θεσσαλονίκη την πρώτη ολοκληρωμένη σειρά παραμυθιών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) στην Ελλάδα, που ζωντανεύουν τους ήρωες και χαρίζουν στα παιδιά μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης. Τα «Μαγικά Βιβλία του Παππού» της iWrite, για ηλικίες από 3 έως 14 ετών, βάζουν στην κυριολεξία τους μικρούς αναγνώστες μέσα στους κόσμους της θάλασσας, του σύμπαντος, των μνημείων, των πλασμάτων της φαντασίας και του σαφάρι, ενώ τελευταία έχουν προσθέσει κι ένα βιβλίο για τον παιδικό εκφοβισμό, με πρωταγωνιστή τον μικρό Άγγελο. Η σειρά μετρά έξι βιβλία, ενώ σχεδιάζονται και άλλα, όλα δε έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πέραν του καθαρά ψυχαγωγικού.

Ο Βαλάντης Ναγκολούδης, διαπιστώνοντας από τον περίγυρό του την όλο και μεγαλύτερη προσκόλληση των μικρών παιδιών στα tablets και στα smartphones, αποφάσισε να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα και να την φέρει πιο κοντά στα βιβλία. Με την ομάδα του -στην οποία υπάρχουν από συγγραφείς μέχρι παιδαγωγοί και βέβαια ένας πληροφορικάριος και designer, ο Νίκος Κουμαρτζής, που εποπτεύει τη… μαγεία- αξιοποίησε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία προς όφελος της αφήγησης. «Δεν μπορείς να πείσεις τα παιδιά να αφήσουν το tablet, μπορείς όμως να φέρεις την τεχνολογία κοντά στα βιβλία» λέει στη Voria.gr ο 34χρονος Εβρίτης.

Η διαδικασία της διαφορετικής αυτής ανάγνωσης είναι απλή. Από το Google Play ή το App Store κατεβάζεις δωρεάν την εφαρμογή iWrite Magical Books σε tablet ή smartphone, την ανοίγεις, τοποθετείς στη συνέχεια τη συσκευή πάνω στις σελίδες του βιβλίου και ένας μαγικός κόσμος ζωντανεύει, αποκτώντας τρισδιάστατη υπόσταση, που βγαίνει στην κυριολεξία έξω από το παραμύθι. Πέραν όμως των τριών διαστάσεων, τα παραμύθια αποκτούν φωνή και ήχους, γεγονός που κάνει την ανάγνωση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

«Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν αντιλαμβάνονται το πώς λειτουργούν τα παραμύθια αυτά. Έχουν περιέργεια, αγγίζουν τις σελίδες, τις περιεργάζονται, αφού είναι για εκείνα κάτι εξωπραγματικό το να ζωντανεύουν οι ήρωες» σημειώνει ο εκδότης. Μάλιστα, η ανταπόκριση των βιβλίων είναι μεγάλη, καθώς έχουν βγάλει πάνω από τρεις εκδόσεις έκαστο και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 7.000 αντίτυπα. Ήδη τα «Μαγικά Βιβλία» πωλούνται και στην Ομογένεια, ενώ προσεχώς θα μεταφραστούν ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν και στο εξωτερικό. Μάλιστα, στόχος είναι η διεθνής έκδοση να έχει προετοιμαστεί μέχρι τον Οκτώβριο και να παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Ένα από τα τελευταία βιβλία αυτό για τον

Βυζαντινό Αυτοκράτορα Άγιο Ιωάννη Βατάτζη

Ένα από τα τελευταία βιβλία των εκδόσεων iWrite του Εβρίτη Βαλάντη Ναγκολούδη, είναι αυτό του Ιωάννη Σαρσάκη από το Διδυμότειχο για τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Άγιο Ιωάννη Βατάτζη, με τίτλο: “Ο ΠΑΜΜΕΓΑΣ ΣΚΗΠΤΟΥΧΟΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ Ο ΕΚ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ”. 

Πηγή: voria.gr