Κλείνει την… κερκόπορτα στην Θράκη, με αναστολή δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Κλείνει την… κερκόπορτα στην Θράκη, με αναστολή δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Πολλά μπράβο αξίζουν στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, γιατί στο νομοσχέδιο που έφερε και συζητείται στην Βουλή, προβλέπεται η αναστολή διεξαγωγής δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου. Κλείνει με τον τρόπο αυτό την… κερκόπορτα που άνοιξε για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θεσπίζοντας αυτή την δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 «Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας δήμων» του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών  με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» που συζητείται  στη Βουλή, προβλέπεται ότι:

« 1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου».

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η αναστολή εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων γίνεται, «ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου». Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη που επέτρεψε διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων από δήμους και Περιφέρειες, ήρθε σε νομοσχέδιο από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που του επεσήμανε ότι μπορεί αυτό να… ανοίξει τους “ασκούς του αιόλου” στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Όμως ο  κ.Σουρλέτης και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές ιδεοληψίες τους, δυστυχώς το ψήφισαν.

Αυτό προσπάθησε να εκμεταλλευθεί πριν λίγο χρονικό διάστημα και ο προκλητικός και γνωστός για το πρόσφατο ανθελληνικό του παραλήρημα στην Προύσσα της Τουρκίας δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, επιχειρώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το “αθώο” θέμα δημιουργίας ΔΕΥΑ στον δήμο του. Πολλοί όμως έβλεπαν πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια, την αρχή ώσε να ακολουθήσουν σε έναν δήμο με την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών να ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα, άλλα δημοψηφίσματα ενδεχομένως για τους μουφτήδες, τον τρόπο διδασκαλίας στα σχολεία, ακόμα και το δικαίωμα… αυτοπροσδιορισμού. Τελικά η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση, ανάμεσα τους και ο μουσουλμάνος πρώην δήμαρχος Ιάσμου Καδρή Ισμέτ και έτσι το θέμα δεν προχώρησε. Γι’ αυτό άλλωστε ο Οντέρ Μουμίν στην… φιλοτουρκική ομιλία του στην Προύσσα επιτέθηκε στον ομόδοξο του της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι συντάχθηκε με την… απέναντι πλευρά του Χριστιανού αντιπάλου του Κυριάκου Αμούτζα.

Σε όλα αυτά μπαίνει λιπόν τέλος και τα… επικίνδυνα παιχνίδια που έκανε δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “ελαφρά τη καρδία” στην Θράκη, σε πρώτη φάση αναστέλλεται η δυνατότητα σε όποιον τα απεργάζονταν να τα προχωρήσει, ενώ όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η αναστολή εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων γίνεται, «ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου», η ιοποία όταν γίνει θα καταργήσει τα δημοψηφίσματα ή τουλάχιστον θα έχει “ασφαλιστικές δικλείδες” για το θέμα που προαναφέραμε. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε, αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ένα σχόλιο

  1. Εδώ Ελλάδα, εδώ Ορθοδοξία.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*