Δένδιας: Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε εξαιρετικά σημαντικό σιδηροδρομικό, οδικό και ενεργειακό κόμβο

Δένδιας: Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε εξαιρετικά σημαντικό σιδηροδρομικό, οδικό και ενεργειακό κόμβο

Το μέλλον και τις δυνατότητες της Αλεξανδρούπολης, «ενός εξαιρετικά δυναμικού κυττάρου του ελληνισμού», που «μετατρέπεται σε σιδηροδρομικό κόμβο, σε οδικό κόμβο, σε ενεργειακό κόμβο και σε κόμβο ασφάλειας και σταθερότητας από τη χρήση, από την πιο μεγάλη αμυντική, στρατιωτική, συμφωνία που υπήρξε ποτέ στην ιστορία αυτού του πλανήτη…», εξήρε χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όλα αυτά στην παρουσίαση του βιβλίου του Λευτέρη Τσινταράκη “«Αλεξανδρούπολη» Πόλη – Άνθρωποι – Γεγονότα” (από τα χρόνια του Ερημίτη έως τη Συνθήκη της Λωζάννης), που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης. Το παρόν εκτός του κ.Δένδια έδωσαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης κ.Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Άνθιμος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος, οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Τάσος Δημοσχάκης, ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Πτύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Αντιδήμαρχοι και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην πρωτεύουσα του Έβρου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η εν λόγω παρουσίαση της ιστορίας της «πρωτεύουσας μιας σημαντικότατης για τον ελληνισμό περιοχής, συμπίπτει με την ημέρα που στην Αλεξανδρούπολη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ… σαν πρωθυπουργοί δύο φίλων χωρών-μελών της Ε.Ε.. Πόσο αλήθεια βοηθήσαμε εμείς τη Βουλγαρία για να γίνει μέλος της Ε.Ε., ειλικρινά απέφυγα να σκεφτώ πόσο απίθανο θα φαινόταν αυτό 50 χρόνια πριν από σήμερα. Πόσο εκτός και της πιθανότητας πρόβλεψης του πιο ευφάνταστου παρατηρητή».

«…Θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη για το μέλλον της πόλης, τις δυνατότητές της και το γιατί τα γενέθλια αυτά (σ.σ. συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό), στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς η ελευθερία, η ευκαιρία αναφοράς σ’ ένα παρελθόν εξαιρετικά ενδιαφέρον, πολύπλοκο αλλά είναι μια πύλη που περνώντας τη μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα εκπληκτικό μέλλον… Θα σας πω με απόλυτη ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί στα χρόνια που έρχονται και ποιο είναι το συμπέρασμα από αυτά τα οποία θα συμβούν», είπε χαρακτηριστικά.

Τη δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της πόλης, συνθέτουν σύμφωνα με τον κ. Δένδια η κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία θα οδηγήσει και σ’ έναν δεύτερο σταθμό και «διόδους προς το Βορρά, ενεργειακούς άξονες που θα συνδέουν την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Μολδαβία, την Ουκρανία και αρκετές άλλες χώρες… Η κατασκευή ενός οδικού άξονα τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, απ΄την Αλεξανδρούπολη κατά μήκος του Νομού Έβρου προς Βορρά, όπου θα συνδέεται μ’ έναν όμοιο οδικό άξονα, ιδίων προδιαγραφών που θα κατασκευαστεί από τη βουλγαρική πλευρά και η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής σύγχρονου τύπου, με ηλεκτροκίνηση. Ενδεικτική του «λαμπρού μέλλοντος» της πόλης είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και το γεγονός ότι «στην τελευταία συμφωνία, την οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ με τις ΗΠΑ, την Αμυντική Συμφωνία (MDCA) η Αλεξανδρούπολη φιγουράρει σε μια από τις πιο σημαντικές της παραγράφους, σαν το λιμάνι με το οποίο η χώρα μας συμμετέχει στην προσπάθεια για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Αναφορικά με το βιβλίο, που απεικονίζει την ιστορία της πόλης από τη γέννησή της μέχρι τα εκατοστά της γενέθλια, είπε ότι «καταφέρνει μέσα σ’ αυτές τις σελίδες να δείξει ολόκληρο αυτό το ψηφιδωτό, που δημιουργήθηκε από ανεξάρτητες και μικρές ψηφίδες, που μ’ ένα μαγικό τρόπο ενώθηκαν και δημιούργησαν αυτό που ήταν η πόλη. Παράλληλες πορείες ανθρώπων, κρατών, εθνών, ηγετών στρατού, μεγάλων πολιτικών, μέσα από κοσμοϊστορικά γεγονότα, οδήγησαν στο να δημιουργηθεί εδώ στη βορειοανατολική εσχατιά της Ελλάδας, ένα εξαιρετικά δυναμικό κύτταρο ελληνισμού».

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή της πόλης. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Άνθιμος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η γέννηση της Αλεξανδρούπολης συνέβη σε μια μοναδική και μετέωρη για την ανθρωπότητα στιγμή, κατά το πέρασμα από μια αυτοκρατορία σε ένα όραμα για εθνικά κράτη. Σημείωσε ότι η πόλη μας άντεξε στους κλυδωνισμούς και οδηγήθηκε στο σήμερα. Έπειτα συμπλήρωσε πως ένα μέρος της υπεραξίας που απέκτησαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εκχωρήθηκε, διερωτώμενος αν, και πόσο, είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία να απορροφήσουμε ανάλογους κραδασμούς, αυτή τη φορά όμως, σ’ αντίθετη απ’ το 1920 κατεύθυνση. Τέλος υπογράμμισε ότι ο μόνος που μπορεί να διανοίξει τις σκέψεις και τις προοπτικές της περιοχής μας, είναι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, που αποτελεί λιπαρός γνώστης της Ιστορίας μας και δόκιμος χειριστής της εθνικής μας πολιτικής.

Έπειτα το λόγο έλαβε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Γιάννης Ζαμπούκης. Κατά την διάρκεια της προσφώνησης του σημείωσε ότι η Αλεξανδρούπολη πλέον αποτελεί πρότυπο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής και πολλά υποσχόμενης πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε το σχόλιό σας