Κύριε Μητσοτάκη: Οι Εβρίτες που βάζουν πάλι τα στήθια τους μπροστά, ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

Κύριε Μητσοτάκη: Οι Εβρίτες που βάζουν πάλι τα στήθια τους μπροστά, ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ


 

Ο αυθόρμητος ξεσηκωμός των Εβριτών, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι κρίσιμες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την άμεση συμπαράσταση και στήριξη των αστυνομικών και στρατιωτικών μας δυνάμεων για να αποτραπεί η ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας, με την ανεξέλεγκτη εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος, έχει συγκινήσει τους πάντες και αποτελεί σημείο αναφοράς.

Οι αγρότες που βρίσκονται καθημερινά σε κάθε σπιθαμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου, βοηθώντας επικουρικά τις δυνάμεις ασφαλείας στην επιτήρηση της και στην αποτροπή όσων προσπαθούν να μπουν από την Τουρκία, αλλά και ακινητοποιώντας εκείνους που το πετυχαίνουν αξιοποιώντας κάποια… περάσματα, μέχρι να έρθει για να τους συλλάβει αστυνομία και στρατός, άλλη μια φορά σε κρίσιμες εθνικές στιγμές… βάζουν τα στήθια τους μπροστά.

Δεν φυλάνε μόνο Θερμοπύλες μένοντας στον τόπο τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες με τις οικογένειες τους, αλλά δεν διστάζουν να ρισκάρουν κινδυνεύοντας μέρα και νύχτα όλο αυτό το διάστημα, από την περασμένη Παρασκευή, στηρίζοντας την προσπάθεια να μείνει ο Έβρος και φυσικά τα ελληνικά σύνορα απροσπέλαστα.  Το κάνουν διακινδυνεύοντας ακόμα και την ζωή τους, το κάνουν χωρίς να  έχουν την απαίτηση από το ελληνικό Κράτος να τους καλύψει τα καύσιμα για τα τρακτέρ ή τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, με τα οποία κινούνται κάθε βράδυ κατά μήκος των συνόρων. Από τις Καστανιές ως τις Φέρες και το Δέλτα του Έβρου.

Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες, οι μάνες, τα κορίτσια τους, ξεκίνησαν ένα… κύμα συμπαράστασης με ετοιμασίες φαγητών, νερών και γενικότερα τροφίμων, τα οποία μοιράζουν σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς, οι οποίοι έχουν την κύρια ευθύνη στήριξης τον συνόρων. Έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσει όλο αυτό το συγκινητικό κύμα από την περιοχή μας και να εξαπλωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χωρίς τον παραμικρό φόβο και αυτές, με την Ελλάδα και τον Έβρο στην καρδιά και το μυαλό, δείχνουν ότι δεν τους τρομάζει τίποτα.

Όλοι αυτοί δεν το κάνουν προσδοκώντας οποιοδήποτε όφελος. Οικονομικό, επαγγελματικό, ατομικής προβολής. Λειτουργούν έτσι γιατί το πιστεύουν, το αισθάνονται και το νοιώθουν ως χρέος. Γιατί στον Έβρο είναι οι ζωές τους, τα σπίτια τους, οι δουλειές τους, οι οικογένειες τους, οι τάφοι των γονιών και των άλλων αγαπημένων τους προσώπων.

Κι επειδή κύριε Πρωθυπουργέ Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερθήκατε και εσείς στην χθεσινή σας παρουσία στον Έβρο με όλη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στην Αλεξανδρούπολη και τις Φέρες όσο και στις Καστανιές, στην συγκινητική στάση και το φρόνημα των ακριτών του Έβρου, αλλά και επειδή απευθυνόμενος στους επικεφαλής της Ε.Ε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ζητήσατε από αυτούς ΑΠΤΕΣ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, αυτό ζητούν και από εσάς, όχι τώρα που προέχει να ο πρωταρχικός στόχος, η αποτροπή της ασύμμετρης απειλής του Ρρντογάν και των Τούρκων, αλλά σε λίγες ημέρες.

ΑΠΤΕΣ και ουσιαστικές ενέργειες και κινήσεις, που θα δείχουν ότι αναγνωρίζεται, πέρα από τα όμορφα λόγια και τα… ευχαριστώ, ότι σ’ αυτήν εδώ την εσχατιά της πατρίδας μας, απ’ όπου αρχίζει και δεν τελειώνει, όπως λένε κάποιοι, η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη, φυλάνε Θερμοπούλες. Γι’ αυτό:

  • Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε ή αν σας το έχουν πει οι συνεργάτες σας, αλλά οι αγρότες του Έβρου, αυτοί που κάθε βράδυ ξενυχτούν δίπλα στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες για να αποτρέψουν την παραβίαση των συνόρων μας, περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις για το 2018 και τις καταστροφές στο βαμβάκι από το σκουλήκι, αλλά και τις ζημιές  στις άλλες καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών.
  • Από τον περασμένο Αύγουστο που συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αλλά και σε μια πρόσφατη συνάντηση τους στην Αθήνα, το μόνο που ακούνε είναι πως αναμένονται οι εισηγήσεις, οι εκθέσεις των αρμοδίων, το ξεπέρασμα κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, αν θα ενταχθούν οι αποζημιώσεις στα ΠΣΕΑ, τα… ΜΕΑ και τα ΣΕΑ.
  • Δεν ζητούν να γίνουν πλούσιοι, μια αποζημίωση απαιτούν γιατί την δικαιούνται, μήπως καλύψουν κάποιες από τις απώλειες του έτσι και αλλιώς κουτσουρεμένου αγροτικού τους εισοδήματος. Πολιτική είναι η απόφαση και ο κ.Βορίδης, που παρεπιμπτόντως όλο έρχεται στον Έβρο και ποτέ δεν εμφανίστηκε, αν και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας πήγε, δεν μπορεί προκλητικά να την… κοσκιονίζει ψάχνοντας δικαιολογίες του… τεχνοκράτη. 
  • Μερικούς Καθηγητές για τη Σχολή Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο ζητούν, για να μην κλείσει και χαθούν οι φοιτητές από την ακριτική και ιστορική πόλη, όχι μόνο για όποιο… μικροοικονομία δημιουργούν με την παρουσία τους, αλλά για να μην μαραζώσει και άλλο η περιοχή, που έτσι και αλλιώς στη συντριπτική πλειοψηφία κατοικείται πλέον από ηλκιωμένους.
  • Έναν-δυο οδηγούς να προσληφθούν στο Κέντρο Υγείας Δικαίων ζητούν, το οποίο αν δεν το γνωρίζετε βρίσκεται κοντά στις Καστανιές όπου και εσείς χθες βρεθήκατε και είναι πάλι στο παγκόσμιο επίκεντρο, ώστε αν αρρωστήσει κάποιος να μεταφερθεί με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που υπάρχει, αλλά εδώ και χρόνια δεν έχει οδηγό ή οδηγούς. 
  • Μερικούς γιατρούς να προσληφθούν στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ζητούν, για να μην… πάνε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι όταν αρρωστήσουν, ή μέχρι να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης που και αυτό έχει ελλείψεις προσωπικού.

Αυτά είναι μερικά, ελάχιστα απ’ όσα μπορώ να σκεφθώ αυτή την στιγμή. Γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Με ΠΡΩΤΟ και ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ. Στις Καστανιές που βρεθήκατε, στην περιοχή του Τριγώνου, ο τόπος ερημώνει και μένουν μόνο ηλικιωμένοι. Μπορεί όλοι να σας έσφιγγαν το χέρι, όπου και αν βρεθήκατε, γιατί σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές προέχει το καλό της πατρίδας και ο κοινός σκοπός που μας ενώνει όλους, αλλά αν μπορούσαν, κάποια απ’ όσα προανέφερα και πολλά ακόμα θα σας έλεγαν. Γιατί τα έχουν συνέχεια στο μυαλό τους, μια και τα συναντούν καθημερινά στην ζωή τους.

Δεν τα άφησαν όμως ούτε δευτερόλεπτο να τους επηρεάσουν αρνητικά και να σκεφθούν, έστω και ασυναίσθητα, ότι τώρα που τους καλεί και πάλι ο τόπος τους, η πατρίδα, δεν θα πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Να ορθώσουν τα στήθια τους στις ορδές που κατευθύνονται από τον Ερντογάν και την Τουρκία. Να επιτρέψουν να αποδειχθεί ότι οι γείτονες μας μπορούν να πετύχουν την παραβίαση των συνόρων μας, χρησιμοποιώντας ως πιόνια τους λαθρομετανάστες.

Γι’ αυτό, τώρα που επιστρέψατε στην Αθήνα και οι χθεσινοί μας καλεσμένοι στις Βρυξέλλες, όπως ελπίζετε και περιμένετε από αυτούς να μην ξεχάσουν όσα τους αναφέρατε και ζητήσατε και εσείς να μην ξεχάσετε τους ακρίτες του Έβρου. Και να δώσετε εντολή στους διάφορους Βορίδηδες της Κυβέρνησης σας, να θωρακίσουν οικονομικά με συγκεκριμένα, ουσιαστικά μέτρα τον Έβρο και όλη την ακριτική μας περιοχή. Διαφορετικά, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσουν και πάλι το παρόν, θα… μετράτε πολύ, πάρα πολύ λιγότερους. Όχι επειδή θα πικραθούν και θα απογοητευθούν απ’ την αντιμετώπιση σας, αλλά επειδή αρκετοί μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν είτε εσωτερικοί μετανάστες, είτε στο εξωτερικό. 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*