Ανάλυση: Τεράστιας σημασίας η παρουσία, για πρώτη φορά, όλης της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο

Ανάλυση: Τεράστιας σημασίας η παρουσία, για πρώτη φορά, όλης της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο

-Ο Πρωθυπουργός έφερε τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχημάτισαν ιδία αντίληψη για τα ευρωπαϊκά σύνορα και την κατάσταση που επικρατεί

Του Κώστα Πιτιακούδη


Τεράστιας σημασίας ήταν η χθεσινή επίσκεψη στον Έβρο όλης της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτό δεν θα αποφέρει οφέλη για την χώρα μας μόνο στο παρόν, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Η παρουσία και των τριών επικεφαλής των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Θεσμών, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε, είναι πολύ σημαντική. Για πρώτη φορά έρχεται στην περιοχή μας όχι μόνο ένας κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά τρεις. “Πέταξαν” από την Αλεξανδρούπολη ως την Ορεστιάδα με το ελικόπτερο, είδαν “ιδίοις όμμασι” και οι ίδιοι και σχημάτισαν προσωπική αντίληψη για τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρέθηκαν στιςΚαστανιές απ’ όπου αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά ενημερώθηκαν επιτόπου εκεί, για όσα συνέβησαν και πιθανόν να ακολουθήσουν. Για την ασύμμετρη απειλή που είναι δεδομένο ότι έχει εξαπολύσει εναντίον της χώρας μας ο Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας ως πιόνια απελπισμένους λαθρομετανάστες, που καμιά σχέση δεν έχουν με πρόσφυγες πολέμου. Άλλωστε ούτε το 1% από αυτούς δεν είναι Σύριοι.

Είναι σημαντικά όσα δήλωσαν οι τρεις επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει και την… ουσία, δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και την αποστολή 1.000 στελεχών της FRONTEX προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες φύλαξης των κοινών συνόρων Ελλάδας και Ε.Ε. Αυτό είναι το άμεσο όφελος, πολύ σημαντικό αναμφίβολα. Μαζί με την αλληλεγγύη που εξέφρασαν, αν και πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επιτέλους απτές αποδείξεις και πράξεις για την συμπαράσταση προς την Ελλάδα, δημιουργήθηκε μια “βάση” από την επίσκεψη και παρουσία τους εδώ, που θα φανεί πολύ χρήσιμη για το μέλλον. Άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Ο ευρισκόμενος σε φανερή αμηχανία ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να αντιπολιτευθεί την Κυβέρνηση, ζήτησε το αναμενόμενο. Την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Θεωρώ όμως ότι η χθεσινή παρουσία στον Έβρο είναι ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. Όσοι γνωρίζουν πως ακριβώς εξελίσσονται παρόμοιες σύνοδοι, το καταλαβαίνουν. Επειδή προσωπικά, την περίοδο 2013-2015 είχα την τύχη ως στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών να παρακολουθήσω τέτοιες ή παρόμοιες συνάξεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα γινόταν το εξής: Οι συμμετέχοντες στο… κρύο, τεχνοκρατικό και γραφειοκρατικό συνάμα περιβάλλον των Βρυξελλών θα συγκεντρώνονταν και θα μιλούσαν για την κατάσταση στον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ακούγοντας τις εισηγήσεις διαφόρων στελεχών της Ε.Ε, αλλά και των εκπροσώπων της Ελλάδας.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα είχε ιδέα περί τίνος πρόκειται. Που είναι ο Έβρος, τι συμβαίνει εκεί, στα κοινά σύνορα Ελλάδος και Ε.Ε με την Τουρκία. Πίνοντας τον καφέ τους και απολαμβάνοντας τα… μπισκοτάκια που συνήθως τον συνοδεύουν, θα έκριναν και θα αποφάσιζαν με βάση… ψυχρές εισηγήσεις.

Αυτό που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο όλοι έλεγαν πριν εκλεγεί ότι έχει ως κύρια ατζέντα του την οικονομία, αλλά απέδειξε ότι με τον δυναμικό χειρισμό δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτή που ξέσπασε από την Παρασκευή στον Έβρο με τις χιλιάδες λαθρομεταναστών να επιχειρούν οργανωμένη εισβολή, ότι το… έχει όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Γιατί κατάφερε να φέρει επιτόπου και να γνωρίσουν οι Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασόλι, όσα διαδραματίζονται. Έτσι, κάθε φορά που η Ελλάδα θα φέρνει προς συζήτηση στα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα θέμα για την στάση της Τουρκίας στα σύνορα μας, όχι μόνο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και μελλοντικά, θα απευθύνεται η Ελλάδα σε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ιδία πείρα. Κι αυτό στην εξωτερική πολιτική έχει τεράστια σημασία.