Όταν ο τέως δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, χαρακτήριζε τον φράχτη του Έβρου “κυριολεκτικά μια ανοησία”

Όταν ο τέως δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, χαρακτήριζε τον φράχτη του Έβρου “κυριολεκτικά μια ανοησία”

Από την προηγούμενη Παρασκευή που ξεκίνησαν οι κρίσιμες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, με την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιώντας τους χιλιάδες λαθρομετανάστες να τους στείλει στην Ελλάδα, όλοι αναγνωρίζουν ότι η παρουσία του φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα, συνέβαλλε και βοήθησε στην αποτροπή.

Εκτός πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ήταν αντίθετος με την κατασκευή και μάλιστα τοπικά στελέχη του με επικεφαλής τη νυν βουλευτή Νατάσα Γκαρά διοργάνωναν εκδηλώσεις με σύνθημα “να γκρεμίσουμε τον φράχτη”, υπήρχε και ο τέως δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, που τον θεωρούσε… κυριολεκτικά μια ανοησία. Αυτός βέβαια για διαφορετικούς λόγους, αφού θεωρούσε ότι ήταν μικρό το μήκος του, θα στοίχιζε ακριβά και δεν θα σταματούσε τις ροές. Όπως αποδεικνύεται πάντως από τις τελευταίες δύσκολες εξελίξεις, πάλι καλά που υπάρχει και ο φράχτης αυτός, έστω και με αυτό το μήκος. Άλλωστε η χρησιμότητα του φαίνεται και από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε κατασκευή και στο νότιο τμήμα του νομού.

Ο κ.Λαμπάκης το 2011, μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς του νομού μας, είναι έντονη κόντρα με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, επί Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος και ξεκίνησε την κατασκευή του φράχτη σε Καστανιές και Νέα Βύσσα, για να τον ολοκληρώσει η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Εκτός από αυτόν, αντίθετος ήταν και ο πρώην δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός.

Μιλώντας μάλιστα αποκλειστικά στην Dealnews online, ο τότε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, εξήγησε πως έχει η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα και αποκάλυψε ότι ο φράχτης θα είναι έκτασης 12,5 χλμ, ενώ όπως τόνισε ο νομός έχει έκταση 176χλμ και παράλληλα θα στοιχίσει και 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Αυτός ο φράχτης είναι κυριολεκτικά μια ανοησία…Ο λόγος πολύ απλά ότι ο νομός έχει μήκος 176 χλμ και ο χάρτης ο οποίος θα στοιχήσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα καλύπτει μόνο 12, 5 χλμ. Επομένως όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και να φτιαχτεί ο φράχτης άνετα μπορούν να περάσουν όλοι οι λαθρομετανάστες», ανέφερε ο κ. Λαμπάκης και συνέχισε: «Τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για το φράχτη είναι ένα ποσό που θα πάει στράφι και είναι ένα ποσό που μπορεί να αξιοποιηθεί στο νομό, σε ένα νομό που μαστίζεται από ανεργία και δυσκολίες».

Μάλιστα από τους δημάρχους εκείνης της εποχής, μόνον ο τότε δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του περίφημου φράχτη, ενώ αντίθετοι ήταν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός.