Στον Έβρο αύριο Πέμπτη με τον Μ.Χρυσοχοίδη, ο Γάλλος Διευθυντής της FRONTEX Φαμπρίς Λετζερί

Στον Έβρο αύριο Πέμπτη με τον Μ.Χρυσοχοίδη, ο Γάλλος Διευθυντής της FRONTEX Φαμπρίς Λετζερί

Στον Έβρο θα βρεθεί αύριο Πέμπτη, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο 51χρονος Γάλλος εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Φαμπρίς Λετζερί.

Μια ημέρα μετά τον σημερινό ερχομό των 100 πρώτων συνοριοφυλάκων της FRONTEX που θα αναπτυχθούν κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, ο κ.Λετζερί θα έρθει για να διαπιστώσει από κοντά στις Καστανιές και σε άλλα σημεία, την προσπάθεια του Οργανισμού που είναι επικεφαλής, να συνδράμει την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία. Ο ίδιος μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» λίγα εικοσιτετράωρα μετά το αίτημα για βοήθεια που απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση, μίλησε από το γραφείο του στη Βαρσοβία για τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε στο κινητό του τηλέφωνο από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την συνεργασία που υπάρχει με την Ελλάδα.

Όσο για την εικόνα από τα σύνορα που του μετέφεραν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο επικεφαλής του Frontex είπε: «Στον Έβρο υπήρχαν μετανάστες κατά μήκος της οριογραμμής από την πόλη Εντίρν (σ.σ. Αδριανούπολη) μέχρι και το Δέλτα του ποταμού. Περίπου 15.000 με 20.000 άτομα περίμεναν την ευκαιρία να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. Στη θάλασσα αντίστοιχα, από το Σάββατο έως τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 2.000 αφίξεις μεταναστών».

Έκτοτε, παρατηρεί ο κ. Λετζερί, διαπιστώνεται αποκλιμάκωση. «Σε όλο το μήκος των συνόρων υπάρχουν λιγότερα άτομα, ενώ την Πέμπτη οι μετανάστες άρχισαν να επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη. Το φαινόμενο όμως είναι δυναμικό και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση», είπε στην «Καθημερινή» ο κ. Λετζερί. Αποκάλυψε ακόμα ότι ο Frontex παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση που επικρατεί και στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία: «Προς το παρόν περιγράφεται ήρεμη, ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εξελίξεις», πρόσθεσε. Πριν αναφερθεί λεπτομερώς στο επιχειρησιακό πλάνο της «ομάδας ταχείας επέμβασης», ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής διευκρίνισε ότι η πλειονότητα όσων συγκεντρώθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων δεν ήταν Σύροι αλλά υπήκοοι Αφγανιστάν και Πακιστάν.

«Σύμφωνα με πληροφορίες και από την Τουρκία, το 70% αυτών ήταν από το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι από το Πακιστάν, χώρες του Μαγκρέμπ και την Αφρική. Ταξίδεψαν στην Τουρκία με την ελπίδα ότι θα βρουν ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε.