Έντονη δυσαρέσκεια σε φορείς και κατοίκους της Αδριανούπολης απ’ την παρουσία χιλιάδων λαθρομεταναστών στην πόλη

Έντονη δυσαρέσκεια σε φορείς και κατοίκους της Αδριανούπολης απ’ την παρουσία χιλιάδων λαθρομεταναστών στην πόλη

Μετά την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που έκλεισαν από χθες το πρωί τα σύνορα τους σε πολίτες τρίτων χωρών, από σήμερα και η Τουρκία έκανε το ίδιο για τα σύνορα με Βουλγαρία και Ελλάδα, αφήνοντας στον… αέρα τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που η ίδια καθοδηγούσε και βοηθούσε να περάσουν παράνομα τα σύνορα με την χώρα μας.

Όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο, Αλγερία, Ιράκ, Μπαγκλαντές και πολύ ελάχιστοι Σύριοι, συνειδητοποίησαν πλέον ότι δεν μπορούν να περάσουν τα ελληνικά και συγχρόνως ευρωπαϊκά σύνορα, όπως τους υπόσχονταν η τουρκική Κυβέρνηση και διευκόλυνε μάλιστα την δωρεάν μετάβαση τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τις 28 Φεβρουαρίου.  Μπορεί να έμειναν στην… εμπροσθοφυλακή, στο τελωνείο του Παζάρ Κουλέ, δίπλα στον φράχτη ή στο δάσος των Καστανεών, οι περίπου 200 με 300 που όπως σωστά δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι τζιχαντιστές και χρησιμοποιούνται ως τάγματα εφόδου, αλλά πλέον με τα κλειστά ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο.

Η μεγάλη μάζα των χιλιάδων που έφτασαν στα περίχωρα της Αδριανούπολης, έχει στήσει όπως φαίνεται από την φωτογραφία – ντοκουμεντο που παρουσίασε το protothema.gr έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα και συγκεκριμένα μετά το Παζάρ Κουλέ στις παρυφές της Αδριανούπολης. Έχουν στήσει πρόχειρες σκηνές κάτω από άθλιες συνθήκες που θυμίζουν σκηνικό από την Ειδομένη του 2015. Όσοι δεν απογοητεύθηκαν και δεν πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την Κωνσταντινούπολη, ξέρουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν έστω και κατά μικρές ομάδες με διακινητές να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Συζητούν το πρόβλημα με τον δήμαρχο Αδριανούπολης

Από την στιγμή μάλιστα που και η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα της, Βουλγαρία και Ελλάδα τα φρουρούν πολύ γερά, έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται σύμφωνα με πληροφορίες του Evos-news.gr, έντονη δυσαρέσκεια από τους φορείς της Αδριανούπολης αλλά και τους κατοίκους, για το ενδεχόμενο όλοι αυτοί να παραμείνουν σε πρόχειρο καταυλισμό ή και καταυλισμούς. Γιατί μέχρι τώρα όσοι έφταναν στην πόλη τους, έψαχναν τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα και αν δεν το πετύχαιναν από τον Έβρο, πήγαιναν από τα νησιά. Αν μείνουν στις παρυφές της Αδριανούπολης, κάποια στιγμή όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πολλών μορφών, πείνας, ιατρικής περίθαλψης και οτιδήποτε άλλο, θα μπουν μέσα στην τουρκική πόλη. Δημιουργώντας φυσικά προβλήματα στους κατοίκους της.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μεταφέρουν σε κατοίκους του βορείου Έβρου με τους οποίους γνωρίζονται και μέχρι να ξεσπάσει αυτή η τελευταία κρίση, είχαν συναναστροφές διαφόρων ειδών στον Έβρο και την Αδριανούπολη. Δεν είναι μόνο τα σημαντικά έσοδα που έχασε η τουρκική πόλη από την μη παρουσία εδώ και 3 εβδομάδες των Ελλήνων τα Παρασκευοσαββατοκύριακα, όταν και την κατέκλυζαν για ψώνια, διασκέδαση, ακόμα και ιατρικές εξετάσεις. Είναι ο κίνδυνος της μόνιμης παρουσίας των χιλιάδων λαθρομεταναστών, που άφησαν την αχανή Κωνσταντινούπολη των εκατομμυρίων κατοίκων και βρίσκονται στην Αδριανούπολη των 200.000.

Τις ανησυχίες και τους φόβους τους μάλιστα, τόσο οι επίσημοι φορείς όσο και κάτοικοι, τις έχουν εκφράσει στον δήμαρχο Γιετζέπ Γκουργκάν, αυτός συμφωνεί μαζί τους, αλλά στην σημερινή Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν κανένας δεν μπορεί να… σηκώσει κεφάλι. Γιατί με συνοπτικές διαδικασίες τον ¨βαφτίζει”… Γκιουλενιστή και τον στέλνει στα τουρκικά μπουντρούμια.  Παραδοσιακά άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι και τόσο δημοφιλής στην Αδριανούπολη και γενικότερα την Ανατολική Θράκη, όπου παίρνει πάντα μικρά ποσοστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα του. Μπορεί λοιπόν η πιθανότητα παραμονής χιλιάδων λαθρομεταναστών σε πρόχειρους καταυλισμούς έξω από την Αδριανούπολη να θεωρείται πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά είναι παράλληλα και για την Τουρκία. Οπότε δεν ξέρει κανείς ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων.