Μαυρίδης: Ζητάει νόμο απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, για οικονομικές απαλλαγές που μπορεί ν’ αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο

Μαυρίδης: Ζητάει νόμο απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, για οικονομικές απαλλαγές που μπορεί ν’ αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο

Σε μια ακόμα κίνηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με την οποία ζητάει νομοθετική του παρέμβαση ώστε να προχωρήσει ο δήμος σε μια σειρά από οικονομικές απαλλαγές σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Ο κ.Μαυρίδης επικαλείται τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού, αλλά και όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον τελευταίο καιρό. Ζητάει μεταξύ άλλων Απαλλαγή των δημοτικών τελών των επιχειρήσεων που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, Απαλλαγή καταβολής ενοικίου δημοτικών κτιρίων σε επιχειρήσεις όπως π.χ. αναψυκτήρια, Απαλλαγή καταβολής των δημοτικών τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για καταστήματα καφέ, εστίασης και εμπορικών καταστημάτων και Απαλλαγή τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Όπως μάλιστα επισημαίνει, τα δημοτικά συμβούλια, αν τους δοθεί η δυνατότητα βάσει νόμου, θα αποφασίζουν σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου.  

Μόνο που για τα περισσότερα, αν όχι όλα από τα προηγούμενα, το δημοτικό συμβούλιο όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, το οποιοδήποτε δημοτικό συμβούλιο, μπορεί κατά πλειοψηφία να τα αποφασίσει μια και πρόκειται για δημοτικά τέλη και δεν απαιτείται νομοθετική παρέμβαση. Άλλωστε αρκετά δημοτικά συμβούλια παίρνουν αποφάσεις μείωσης ή απαλλαγής καταβολής δημοτικών τελών από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και απλούς πολίτες. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει μια τόσο σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. ΔΕν έχει λοιπόν παρά να φέρει αυτά τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας και αυτό να αποφασίσει. Άλλωστε στο παρελθόν όταν έγιναν παρόμοιες προτάσεις από την αντιπολίτευση για τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τις απέρριψε.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο κ.Μαυρίδης, επειδή όπως ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό σκέφτεται από τώρα να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές κάποιον άλλο ρόλο, αυτοδιοικητικό ή της κεντρικής πολιτικής σκηνής, λειτουργεί άλλη μια φορά καθαρά επικοινωνιακά και όχι με κινήσεις ουσίας, κάτι που κάνει άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα στο θέμα της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν και αναλώθηκε σε συνεντεύξεις κάθε είδους και όχι κινήσεις ουσίας. Μάλιστα την επιστολή κοινοποιεί και στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, που δεν στέλνει επιστολές αλλά κάνει άμεσες και ουσιαστικές κινήσεις στον κορυφαίο δήμο του. Πάλι καλά που δεν την κοινοποίησε και στον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, στον εαυτό του δηλαδή.

Η επιστολή του δημάρχου Ορεστιάδας προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο στην αρχή επιχειρεί να… κολακέψει, αναφέρει:

ΠΡΟΣ

 Υπουργό Εσωτερικών

κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 Υφυπουργό Εσωτερικών

κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

Πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Ε

 κ. Δημήτριο Παπαστεργίου

Δήμαρχο Τρικκαίων

Αξιότιμε κ.Υπουργέ

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ, τόσο εσάς προσωπικά, όσο και τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη διαχείριση των δύο σοβαρών προβλημάτων που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τους πολίτες μας:

α )Οι απόπειρες παράνομης εισβολής στη χώρα μας, ατόμων από την ΤΟΥΡΚΙΑ.

β )Ο κορονοϊός (COVID- 19) σε εθνικό επίπεδο.

Η τάχιστη έκδοση ΠΝΠ, εγκυκλίων και διευκρινίσεων, η αποτελεσματική , αμφίδρομη επικοινωνία με εσάς και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΣ, αλλά κυρίως η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τις δύσκολες αυτές καταστάσεις, μας ικανοποιούν στο μέγιστο βαθμό.

Επιτρέψτε μου να σας υποβάλλω κάποιες προτάσεις που χρήζουν νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε αν τις υιοθετήσετε, να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

1. Απαλλαγή των δημοτικών τελών των επιχειρήσεων που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους , αναλογικά με το χρόνο κλεισίματός τους ( η απώλεια ανταποδοτικών εσόδων θα καλυφθεί από τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν από τις δηλώσεις τετραγωνικών μέτρων που γίνεται από 01/01/20 έως 30/06/20).

2. Απαλλαγή καταβολής μηνιαίων μισθωμάτων για ενοικίαση δημοτικών κτιρίων (π.χ αναψυκτήρια) για όσο χρόνο ισχύει η αναστολή λειτουργίας τους.

3. Απαλλαγή καταβολής του φόρου παρεπιδημούντων (0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων).

4. Απαλλαγή καταβολής των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για καταστήματα καφέ, εστίασης και εμπορικών καταστημάτων (αναλογικά επί του ετήσιου τέλους).

5. Για τις λαϊκές αγορές όπου αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας τους από τους φορείς λειτουργίας τους (ΔΗΜΟΥΣ) λόγω κυρίως των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών , απαλλαγή αναλογικά με το χρόνο αναστολής λειτουργίας της καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

Η εφαρμογή των παραπάνω δεν προκαλεί δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό .

Τα δημοτικά συμβούλια, αν τους δοθεί η δυνατότητα βάσει νόμου, θα αποφασίζουν σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου.  

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ