Επείγουσα ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου στους πολίτες για τον κορονοϊό

Επείγουσα ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου στους πολίτες για τον κορονοϊό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, θεωρεί επιβεβλημένο να ενημερώσει όλους τους πολίτες, στο θέμα του κορωνοϊού, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν από ΟΛΟΥΣ.

• Δεν χρειάζεται πανικός.
• Έγκυρη ενημέρωση και εφαρμογή όλων των οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, ΠΙΣ και Ιατρικό Σύλλογο Έβρου.
• Μένουμε σπίτι. Δεν βγαίνουμε αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
• Αν πρέπει να βγούμε, αποφεύγουμε οπωσδήποτε την κοντινή επαφή (όχι μικρότερη των 2 μέτρων) με άλλα άτομα.
• Όλοι πρέπει να θεωρούμαστε δυνητικά φορείς του κορωνοϊού και η συμπεριφορά μας να είναι η ανάλογη.
• Εφαρμόζουμε τα γνωστά και πολύ χρήσιμα μέτρα ατομικής υγιεινής.
• Αν εμφανίσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή πρόβλημα υγείας, τηλεφωνούμε στον γιατρό μας.
• Δεν επισκεπτόμαστε χωρίς να τηλεφωνήσουμε πριν, κανένα ιατρείο (Δημόσιο ή ιδιωτικό) ούτε το νοσοκομείο.
• Αν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, ο γιατρός μας θα μας δώσει τηλεφωνικές οδηγίες και θα μας εξετάσει αν αυτό κριθεί αναγκαίο.  Αυτό θα γίνει όμως με συνεννόηση, για εξέταση σε συγκεκριμένη ώρα, για να αποφύγουμε την επαφή με άλλους ασθενείς και την πιθανή διασπορά του ιού. Συνοδοί των ασθενών, ει δυνατόν, μόνο ένας και αυτό αν είναι απόλυτα αναγκαίο.


• Οι γιατροί (κλινικοί – εργαστηριακοί), είναι στη διάθεση όποιου τους χρειαστεί και οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για αυτό. Είναι οι μόνοι που μπορούν να αξιολογήσουν την κατάστασή μας και να μας δώσουν τις ανάλογες συστάσεις, σύμφωνα με τις σαφείς οδηγίες του ΕΟΔΥ, του ΠΙΣ και του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.
• Όσον αφορά το διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό, συστήνουμε στους πολίτες να μην το αναζητούν. Κυκλοφορούν τεστ που δεν έχουν υψηλή αξιοπιστία και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι λανθασμένο. Δεν αγοράζουμε τεστ από το φαρμακείο χωρίς ιατρική οδηγία. Το τεστ θα το κάνουν αυτοί που πρέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες και ενδείξεις του ΕΟΔΥ και θα είναι δωρεάν. Δεν πρέπει, δεν έχει νόημα και δεν μπορεί να γίνει σε όλους τους πολίτες.
• Όσον αφορά τη χλωροκίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε παλιά για την ελονοσία και σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, τονίζεται ότι αν τυχόν έχει οποιαδήποτε χρησιμότητα στον κορωνοϊό, αυτό θα κριθεί από την επιστημονική κοινότητα της χώρας και τον ΕΟΔΥ. Αν πρέπει κάποιοι να πάρουν το φάρμακο αυτό, θα δοθούν σαφείς οδηγίες (πότε, ποιοι, σε τι δοσολογία, διάρκεια κλπ). Η χλωροκίνη, αν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς σαφή ιατρική ένδειξη, μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες, από τα μάτια (σοβαρή μείωση όρασης), αλλά και άλλα συστήματα.  Όσοι έχουν προμηθευτεί αυτοβούλως χλωροκίνη, παρακαλούνται να μην τη χρησιμοποιήσουν και να την επιστρέψουν στα φαρμακεία. Υπάρχει έλλειψη  του φαρμάκου και δεν  θα την έχουν αυτοί που πραγματικά τη χρειάζονται και την λαμβάνουν συστηματικά.


• Δεν ξεχνάμε: κανένα αντιβιοτικό αλλά και κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
• Ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει αν, πότε, ποιο φάρμακο χρειαζόμαστε,  για ποιο διάστημα και ποια δοσολογία.
Καταλήγοντας,
Συστήνουμε σε όλους τους πολίτες, να μην ανησυχούν, να μην πανικοβάλλονται αλλά και να μην αδιαφορούν, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα  τις οδηγίες.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση, αν φερθούμε με ωριμότητα και υπευθυνότητα.
Μένουμε σπίτι και εφαρμόζουμε πιστά όλα τα παραπάνω.
Με τιμή
Για το Δ.Σ του Ι.Σ.Ε.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δρ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ