Σε προσωρινή καραντίνα σε ξενοδοχείο, 60 Έλληνες φοιτητές που ήρθαν από Τουρκία μέσω Κήπων

Σε προσωρινή καραντίνα σε ξενοδοχείο, 60 Έλληνες φοιτητές που ήρθαν από Τουρκία μέσω Κήπων

Έφτασαν σήμερα το απόγευμα από την Τουρκία μέσω του Τελωνείου των Κήπων, περίπου 60 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Αδριανούπολης και Κωνσταντινούπολης και κατάγονται από τους τρεις νομούς της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου).

Στους Κήπους υπήρχε ειδικό συνεργείο με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, που τους έκανε θερμομέτρηση λαμβάνοντας όλα τα προστατευτικά μέτρα, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που μας έστειλε άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν εκεί την ώρα της άφιξης τους. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Έβρου, με τους υπαλλήλους του να έχουν λάβει και αυτοί τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα και φορώντας ειδικές στολές και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Θράκης, όπου τους ενημέρωσαν πως θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Εκεί θα τους επισκεφθεί άμεσα συνεργείο του ΕΟΔΥ και θα πάρει δείγματα απ’ όλους, προκειμένου να υποβληθούν στο τεστ για τον κορονοϊό.

Όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή, με τους πολύ περισσότερους επιβάτες που έφτασαν με αεροπορικές πτήσεις από την Ισπανία στην Αθήνα, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας και οι 21 από αυτούς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Άλλωστε η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό, άσχετα αν το καθεστώς Ερντογάν ελέγχοντας τα ΜΜΕ δεν επιτρέπει να αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Με εντολή της Πολιτικής Προστασίας τα συγκεκριμένα μέτρα

Αν βρεθούν κάποιοι, κάτι φυσικά που απευχόμαστε όλοι και από τους Έλληνες φοιτητές, μουσουλμάνους στην συντριπτική τους πλειοψηφία από περιοχές και των τριών νομών της Θράκης, θετικοί, τότε θα αποφασιστεί αν θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο και θα παρακολουθείτε η πορεία της υγείας τους. Οι υπόλοιποι θα μεταβούν στις οικογένειες τους, αλλά τηρώντας την 14ήμερη καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, όλη αυτή η εξέλιξη αποφασίστηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ και έτσι ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. Γι’ αυτό με δική του εντολή βρέθηκαν στο Τελωνείο Κήπων προκειμένου να συντονίσουν και να ελέγξουν την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Διευθυντής Υγιεινής της Περιφέρειας Λουκάς Γεωργίου και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ.Χουβαρδάς. 

Οι φοιτητές όπως αναφέραμε μεταφέρθηκαν όλοι μαζί σε ξενοδοχείο της Θράκης, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό και στο οποίο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Αναμένεται μάλιστα να έρθουν και λίγοι ακόμα Έλληνες που σπουδάζουν στην Τουρκία, το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού Ελλάδα και Τουρκία έχουν κλείσει τα σύνορα τους, αλλά για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών αυτό δεν ισχύει.

Να θυμίσουμε επίσης, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών που επέστρεψαν από την Τουρκία είναι μουσουλμάνοι, ότι έχουν αυστηροποιηθεί τα μέτρα για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό στα χωριά του ορεινού όγκου της Θράκης και μάλιστα η Κοινότητα Εχίνου Ξάνθης τέθηκε σε καθολική καραντίνα, μετά από έναν θάνατο ηλικιωμένου λόγω κορονοϊού και άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.