Amstaff dog puts a protective mask on his face

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: Μπορούν οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα κατοικίδια να μεταδώσουν τον COVID-19;

Της Βικτώριας Τσαρή**


Η ελληνική αλλά και παγκόσμια κοινωνία βάλλεται από τον νέο κορωναϊό, που έχει αλλάξει άρδην τις ζωές όλων. Δυστυχώς, εκτός από τις αλλαγές στην εργασία, στη ρουτίνα και την καθημερινότητα, ο άνθρωπος καλείται να αντεπεξέλθει και στον βομβαρδισμό πληροφοριών και ενημερώσεων.

Μέρος αυτών των πληροφοριών συχνά δεν έχουν επιστημονική βάση και σκοπό έχουν να δημιουργήσουν “θόρυβο” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Παρόμοιο παράδειγμα αποτελεί και η είδηση για το σκύλο από το Χονγκ- Κονγκ ότι βρέθηκε θετικός στον ιό και άρθρα που υπονοούσαν την de facto μετάδοση του ιού από κατοικίδια ζώα.

To ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης του Χονγκ-Κονγκ με δελτίο τύπου στις 28/2/2020 ξεκαθάρισε τα παρακάτω:

– Σκύλος, που ανήκει σε ιδιοκτήτη θετικό στον Covid-19 στο Hong-Kong, βρέθηκε θετικός στον ιό μετά από δείγματα που απομονώθηκαν από το στόμα, τη μύτη και τον πρωκτό του.


– Ο σκύλος δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα ενδεικτικά λοίμωξης.
– Δεν έχει αποδειχθεί αν ο σκύλος είναι στην πραγματικότητα ασυμπτωματικός φορέας του ιού ή οι κοιλότητες του έχουν μολυνθεί λόγω του μολυσμένου/επιβαρημένου περιβάλλοντος.
– Δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση από τα κατοικίδια στον άνθρωπο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
– Ο σκύλος κρατείται σε καραντίνα μέχρι να ληφθεί αρνητικό αποτέλεσμα για τον ιό.

Εν συνεχεία και με το πέρας των 2 εβδομάδων υποχρεωτικής καραντίνας, ο σκύλος επέστρεψε στον ιδιοκτήτη αφού το τεστ για τον ιό ήταν αρνητικό. Σύμφωνα με δημοσίευση βρετανικoύ κτηνιατρικού ιστότοπου ο σκύλος απεβίωσε 2 μέρες μετά την επιστροφή του αλλά ιδιοκτήτης αρνήθηκε την αυτοψία. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι σκύλος ήταν 17 ετών.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο σκύλος βρέθηκε θετικός γιατί πιθανότητα έφερε τον ιό στην επιφάνεια του κατά τον ίδιο τρόπο που επιφάνειες όπως έπιπλα, πόμολα και άλλα αντικείμενα επιμολύνθηκαν με τις εκκρίσεις του νοσούντος ιδιοκτήτη. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη μέχρι στιγμής που να υποστηρίζει ότι τα κατοικίδια μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Η επιστημονική κοινότητα προφανώς διερευνά όλες τις πιθανότητες αλλά εμφανίζεται καθησυχαστική μέχρι στιγμής.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί επιπλέον, ότι τα ζώα νοσούν από διαφορετικούς τύπους κοροναϊού χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι μπορούν να μεταδώσουν αυτά τα νοσήματα στον άνθρωπο ή ότι υπάρχει κάποια σχέση με τον νεο COVID- 19. Ωστόσο, επειδή δε γνωρίζουμε πως ο κάθε νέος ιός θα μπορούσε να συμπεριφερθεί αν έρθει σε επαφή με διαφορετικά ζωικά είδη, είναι σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του Παγκόσμιου Κτηνιατρικού Οργανισμού Μικρών Ζώων, καλό είναι να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής που αφορούν σε καλό πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με τα ζώα. Επιπλέον, άνθρωποι που νοσούν θα ήταν καλό να αποφεύγουν την επαφή με τα κατοικίδια τους όταν είναι εφικτό και κάποιο άλλο μέλος του στενού κύκλου να αναλάβει την φροντίδα του. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η χρήση μάσκας είναι προτεινόμενη.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο, ότι παγκόσμια αλυσίδα εργαστηρίων έχει αξιολογήσει χιλιάδες δείγματα από κατοικίδιες γάτες και σκύλους, σε μια προσπάθεια αξιολόγησης ενός νέου τεστ για τον ανθρώπινο κοροναϊό στα κατοικίδια. Όλα τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής αρνητικά.

Με τα μέχρι πρότινος δεδομένα δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την μετάδοση του ιού από τα κατοικίδια ζώα. Συνεχίζουμε να τα φροντίζουμε, ακολουθώντας τους γνωστούς κανόνες υγιεινής. Καλό είναι να μην ξεχνάτε ότι η πιο έγκυρη ενημέρωση προέρχεται από τον ίδιο τον κτηνίατρο σας. Μην διστάζετε να επικοινωνείτε με αυτόν για οποιαδήποτε απορία αφορά την υγεία των κατοικίδιων σας.

Μένουμε σωστά ενημερωμένοι, μένουμε ασφαλείς.

Δρ. Βικτώρια Τσαρή

Κτηνίατρος

** Η Δρ Βικτώρια Τσαρή ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, όπου και παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη χειρουργική ζώων συντροφιάς. 

https://www.linkedin.com/in/viktoria-tsari-02176676/

https://www.instagram.com/dr.london.vet/

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*