-“Στην Ελλάδα πεθαίνουν καθημερινά 340 με 350 άτομα από διάφορες αιτίες και ακούμε για κάποια ελάχιστα θύματα κάθε μέρα του κορονοϊού”
“Περίεργες” απόψεις για την τεράστια υγειονομική κρίση από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και αντικρουόμενες για την διαχείριση της από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κατσιμίγας, επικεφαλής της δεύτερης αντιπολιτευτικής παράταξης.
Ο κ.Κατσιμίγας, ο οποίος να θυμίσουμε ότι υποστηρίχθηκε στις περασμένες περιφερειακές εκλογές από τον κυβερνητικό τότε ΣΥΡΙΖΑ και “πάτωσε”, μίλησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Status fm της Αλεξανδρούπολης. Μάλλον ήταν η σειρά του, μετά τους Βαγγέλη Λαμπάκη, Τάσο Δημοσχάκη, Παύλο Μιχαηλίδη και Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, που βλέπουμε να εναλλάσσονται και οι απόψεις του για τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα αλλά και στην γειτονική Ιταλία, είναι αλήθεια πως… παραξένεψαν όσους τις άκουσαν. Ο νυν περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης, πρώην “δεξί χέρι” ως Εκτελεστικός Γραμματέας την περίοδο 2010-2014 του πρώην Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη που ως γνωστόν έχασε παταγωδώς τις εκλογές τότε, αν και είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός-Χωροτάκτης σύμφωνα με το βιογραφικό του, εξέφρασε και… ιατρικές απόψεις.
“Κάθε μέρα πεθαίνουν στην Ελλάδα 340 με 350 άτομα
από διάφορες αιτίες και μιλάμε για μερικούς απ’ τον κορονοϊό”
Θα τις θεωρούσε κάποιος… αιρετικές, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα λένε καταξιωμένοι επιστήμονες, όπως ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ κορυφαίος λοιμοξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον κορονοϊό, αλλά… Κατσιμίγας είναι αυτός, ότι θέλει λέει. Δήλωσε λοιπόν όταν ενημερώθηκε απ’ τον δημοσιογράφο για μια δυσάρεστη εξέλιξη, ότι δηλαδή οι νεκροί έγιναν 46, αφού άλλοι τρεις κατέληξαν και έτσι ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών με έξαρση και αυτό είναι κάτι ανησυχητικό: “Να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε μέρα στην Ελλάδα πεθαίνουν 340 με 350 άτομα από διάφορες αιτίες. Απ’ αυτούς το 92% είναι από φυσιολογικά αίτια. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι σήμερα όποιος είναι άρρωστος και πεθαίνει, θα πρέπει να είναι άρρωστος από κορονοϊό και να πεθάνει από κορονοϊό. Και τα νοσοκομεία δεν προστατεύουν μόνο αυτούς τους ανθρώπους. Οι εντατικές δεν είναι μ.όνο για όσους είναι άρρωστοι από κορονοίό. Υπάρχουν και άλλες πάρα πολλές αρρώστιες”.
Ο Κώστας Κατσιμίγας μάλιστα, δείχνοντας να ενημερωμένος για όσα ιατρικά συμβαίνουν στην γειτονική Ιταλία με τις εκατοντάδες νεκρών καθημερινά, είπε ότι οι νεκροί απ’ τον κορονοϊό είναι πολύ λιγότεροι απ’ τους θανάτους που υπήρχαν υπό άλλες συνθήκες στην σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα. “Σας επαναλαμβάνω. Στην Ιταλία που ακούμε αυτές τις εκατόμβες, στην Ιταλία πεθαίνουν σχεδόν 2.000 άτομα την ημέρα. Φυσιολογικά. Και τώρα έχουν φτάσει να πεθαίνουν στην Ιταλία 600 με 650 απ’ τον κορονοϊό. Δηλαδή τα πράγματα κάποια στιγμή πρέπει να τα πούμε λίγο σοβαρά”. Κι ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ, μιλώντας σοβαρά όπως σημειώνει αμφισβητεί ξεκάθαρα την κρατούσα άποψη για τον κορονοϊό, στη συνέχεια μιλάει για… συνωμοσιολογία. “Δεν θέλω να υποτιμήσω τίποτε. Τηρώ τους κανόνες, γιατί δεν μπορεί να είναι μια διεθνής συγκυρία και συνωμοσιολογία όλη αυτή η ιστορία. Γι’ αυτό και ‘γω συμμορφώνομαι, κάθομαι σπίτι. Προσέχω και προσέχω σχολαστικά γιατί είμαι και κάποιας ηλικίας και τηρώ τους κανόνες. Ωστόσο είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα σκεφθούμε. Μην μεγαλοποιούμε. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλα πράγματα”;
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά εξέφρασε αλληλοσυγκρουόμενες
απόψεις για την διαχείριση του κορονοϊού απ’ τη διοίκηση Μέτιου
Να ήταν όμως μόνο όλα αυτά τα… περίεργα που εξέφρασε ο Αρχιτέκτονας μηχανικός-χωροτάκτης Κώστας Κατσιμίγας, με τις… περίεργες απόψεις ιατρικής, καλά θα πήγαιναν τα πράγματα. Όταν η κουβέντα έφτασε στον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης από την περιφερειακή αρχή του Χρήστου Μέτιου, εκεί εξέφρασε αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, που μέσα σε αλάχιστα δευτερόλεπτα… έπαιζαν μπουνιές η μια άποψη με την άλλη. Ενώ υποστήριξε ότι η αυτοδιοίκηση γενικά και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν έχει πολλές δυνατότητες ενεργειών και όλα τα ελέγχει η Κυβέρνηση, συγχρόνως κατηγόρησε την διοίκηση Μέτιου ότι δεν κάνει πολλά πράγματα. Ή μάλλον κάνει, αλλά αυτά έχουν… επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Επίσης, την ίδια στιγμή κατηγορεί τον Περιφερειάρχη, γιατί ο ίδιος πήγε και επέβλεψε την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών από την Τουρκία και την απομόνωση τους σε ξενοδοχεία με έξοδα της Περιφέρειας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό. Το έκανε όπως είπε, επειδή ήθελε να τον καταγράψουν οι κάμερες (που δεν υπήρχαν παρά μόνο κάποιες φωτογραφίες με κινητό), αλλά λίγο αργότερα υποστήριξε ότι… δεν κάνουν τίποτα για όσους επιστρέφουν. “Εδώ η αυτοδιοίκηση είναι το παιδί για τα θελήματα της Κυβέρνησης και αυτή είναι που έχει τα πάντα στην διάθεση της και αν θελήσει κάποιο χαμαλίκι, κάποια δουλειά, τότε θα σκεφθεί ότι υπάρχει και αυτοδιοίκηση. Εκεί που περιορίζεται δυστυχώς και η δική μας Περιφέρεια, είναι το επικοινωνιακό. Στην πράξη ούτε μπορούμε να το κάνουμε, ούτε θέλουμε να το κάνουμε. Εκείνο το οποίο είδα να κάνει η Περιφέρεια, είναι ένα φυλλάδιο. Ένα φυλλάδιο οδηγιών και κάτι αφισούλες. Μπράβο τους, καλό είναι και κάθε φορά που γίνονται πράγματα στη σωστή κατεύθυνση θα έχουν και την δική μας στήριξη.
Ενδεχομένως δεν μπορεί να διαθέσει η Περιφέρεια ποσά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν έχει ποσά, ούτε μπορεί να διαθέσει ποσά προς την σωστή κατεύθυνση. Κι αν μπορεί δεν είναι μεγάλα ποσά. Δεν μπορεί να πάει και να φτιάξει πέντε κλίνες εντατικής.
Κατηγορεί τον Μέτιο γιατί υποδέχθηκε φοιτητές από Τουρκία
και συγχρόνως ότι δεν λάνει τίποτα για όσους επιστρέφουν
Για ποιο λόγο ήταν χρήσιμη η παρουσία του Περιφερειάρχη του κ.Μέτιου όταν επαναπατρίστηκαν τα παιδιά από την Τουρκία, τους οποίους έπρεπε να υποδεχθεί ο Περιφερειάρχης, για να καταδείξει τι μ’ αυτή του την ενέργεια; Ο Περιφερειάρχης παρέστη διότι ήταν και η κάμερα μαζί δυστυχώς. Είναι τέτοιες οι μέρες που δεν θέλω να φτάνω σε τέτοια αντιπολίτευση (που να ήθελε κιόλας). Θα περιοριστώ να κάνω κριτική στην Κυβέρνηση, γιατί αυτή ευθύνεται (οπότε γιατί κάνει αντιπολίτευση και κατηγορεί την Περιφέρεια;).
Είπε ακόμα ο κ.Κατσιμίγας: “Η Περιφέρεια έπρεπε να είναι πιο κοντά στους πολίτες με ενημέρωση (τα φυλλάδια και τις… αφισούλες που… παίνευε τώρα τα ξέχασε). Ο ορεινός όγκος στον οποίο επέστρεψε ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και φοιτητών, έχει ειδικά ζητήματα. Επομένως δεν είναι μόνο να παίρνουμε ελικόπτερα, να πηγαίνουμε εκεί και να μας δείχνουν οι κάμερες στον Εχίνο (χαμπάρι δεν έχει πάρει και αυτός ότι και…εθνικοί λόγοι επέβαλλαν την παρουσία Χαρδαλιά στον δήμο Μύκης και την διεξαγωγή εκεί της σύσκεψης). Είναι σε καραντίνα γιατί είχε 200 μετανάστες που γύρισαν και τρία θύματα. Υπάρχουν και άλλα χωριά που γύρισαν μετανάστες. Εκεί τι έχει γίνει; Μήπως θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι αιρετοί από την καραντίνα αυτή; Ο δικός μου ο σύμβουλος από τον Εχίνο, ο κ.Κουρλάκ είναι υγιέστατος, θέλησε να πάρει πρωτοβουλίες αλλά δεν του δόθηκε καμία δυνατότητα”. (αυτός είναι ο… πόνος του, όπως του Χριστόδουλου Τοψίδη γιατί δεν κλήθηκαν οι δικοί του περιφερειακοί σύμβουλοι στην σύσκεψη με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά στη Μύκκη).
Άγνοια ότι όποιος μπαίνει στα σύνορα καταγράφεται
πλήρως και ενημερώνεται απ’ την αστυνομία
Ο επικεφαλής της τρίτης περιφερειακής παράταξης της αντιπολίτευσης, κατηγορεί την διοίκηση Μέτιου ότι δεν παίρνει μέτρα για όσους επιστρέφουν απ’ την Τουρκία, την ίδια στιγμή που μερίδα μειονοτικών δημοσιογράφων την κατηγορεί γιατί έκλεισε σε ξενοδοχεία τους φοιτητές μέχρι να υποβληθούν σε εξετάσεις για κορονοϊό και πως αυτό είναι παράνομο. Τι τελικά συμβαίνει προφανώς δεν μπορεί να το εξηγήσει ο Κώστας Κατσιμίγας, που έδειξε να έχει άγνοια όσων ισχύουν για εκείνους που μπαίνουν στην Ελλάδα από τους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και συγκεκριμένα του Έβρου (Κήποι, Ορμένιο, Κυπρίνος) και της Ροδόπης (Νυμφαίας). Ότι δηλαδή η αστυνομία τους καταγράφει, συμπληρώνουν ιδικό έντυπο με όλα τα στοιχεία τους, ενημερώνονται ότι πρέπει να παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα και θα ελέγχονται για την τήρηση της απ’ την Πολιτική Προστασία και την αστυνομία. Δεν εξηγούνται αλλιώς όσα είπε: “Η Περιφέρεια έχει την αμεσότητα. Θα έπρεπε να είναι πιο κοντά και όχι μόνο να μαζεύουμε κάμερες και δημοσιογράφους όταν έρχονται γκρουπ φοιτητών.
Ξέρετε πόσοι άλλοι φοιτητές έρχονται εκτός από αυτούς με πούλμαν. Ξέρετε αν ένας φοιτητής που έχει αυτοκίνητο και επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη μόνος του, δεν θα καταγραφεί και δεν θα ελεγχθεί ποτέ αν θα τηρήσει την καραντίνα; Ξέρετε ότι το αεροδρόμιο της Σόφιας είναι ανοιχτό ακόμα και πολλοί φοιτητές μπαίνουν στην πατρίδα μας μέσω Ορμενίου και Νυμφαίας και δεν καταγράφονται; Είμαστε ανοχύρωτοι. Η περιοχή μας είναι πύλη εισόδου της χώρας μας. Θα έρθει ο φοιτητής από την Πρέβεζα στην Σόφια και θα περάσει από τη Νυμφαία για να πάει στην πόλη του (δεν θα πάει από τον Προμαχώνα προφανώς που είναι πιο κοντά). Δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημο σύστημα καταγραφής και η Περιφέρεια έπρεπε να ζητήσει από την Κυβέρνηση να το κάνει και δεν το έχει πράξει”.
Επέμενε δηλαδή σε κάτι που δεν συμβαίνει και προφανώς δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στα σύνορα. Μετά απ’ όλα αυτά, ειλικρινά η μόμη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε, είναι αυτό που είπε στο κλείσιμο της συνέντευξης του (μέχρι την επόμενη στο συγκεκριμένο ραδιόφωνο που συχνά τον “φιλοξενεί” μαζί με τους άλλους… μόνιμους Λαμπάκη, Δημοσχάκη (μισάωρα ολόκληρα συνέχεια και στο στούντιο μάλιστα), Μιχαηλίδη, Χατζηγιάννογλου (καμιά φορά και… Γαλατούμος). Κι ύστερα κάποιοι έχουν το θράσος να αφήνουν γελοία υπονοούμενα.
Είπε λοιπόν ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κατσιμίγας κλείνοντας με… χιούμορ: “Τέλος πάντων, δεν είμαι για το ΚΑΠΗ ακόμα, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν είμαι και… τζόβενο που λένε”. Κι εμείς το… καταλάβαμε με όσα ακούσαμε να λέει.