Υπερχείλισε το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία – Ποσότητες νερού φτάνουν ήδη σε Άρδα, Έβρο

Υπερχείλισε το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία – Ποσότητες νερού φτάνουν ήδη σε Άρδα, Έβρο

Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν δημιούργησαν προβλήματα μόνο σε περιοχές του Έβρου, αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία, όπου υπερχείλισε το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ και σημαντικές ποσότητες νερού καταλήγουν στον Άρδα και από εκεί σύντομα θα φτάσουν στον ποταμό Έβρο.

Όπως ενημέρωσαν σήμερα 06-04-2020 με Ρηματική Διακοίνωση τους οι Βούλγαροι μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών τους, η ροή των υδάτων του ποταμού Άρδα είναι αυξημένη  από τις  έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων  ημερών και υπάρχει ήδη σημαντική υπερχείλιση υδάτων στα φράγματα. Γι’ αυτό το λόγο και προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων και ετοιμότητας, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου με ανακοίνωσή της ενημέρωση τους δήμους και ζήτησε με την σειρά τους να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες τους αλλά και να ενημερώσουν τους δημότες τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της ΑΜ-Θ Κώστα Βενετίδη βρέθηκαν στην περιοχή του Τριγώνου και διαπίστωσαν την κατάσταση που επικρατεί στον ποταμό Άρδα, όπως βλέπετε στην φωτογραφία από την γέφυρα του χωριού Ελιά στην Ορεστιάδα.

Gepostet von Κωστας Βενετίδης am Montag, 6. April 2020

Παράλληλα, με βάση το έγγραφο που στάλθηκε από την Πολιτική προστασία της Π.Ε Έβρου:

1.Οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης θα πρέπει:

Να ενημερώσουν  ά μ ε σ α τους κατοίκους των περιοχών τους  (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς – Κυνηγούς κ.λ.π.):

  • Να μη πλησιάζουν  τους ποταμούς Έβρου, Άρδα και  Ερυθροποτάμου και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες  περιοχές).
  • Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες  περιοχές
  • Οι Δήμοι  να συνεργάζονται με την Δνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε  ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό

2. Οι  Δ/ΝΣΕΙΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Όπως ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι  να  επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με τις  Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Έβρου για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών   μονάδων.

Nα ενημερώσει τους ΤΟΕΒ  στην ζώνη ευθύνης  τους  για τη λήψη   προβλεπομένων μέτρων

Αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά    Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.).

3. Η ΔΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε  ΕΒΡΟΥ

Όπως διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση  των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.

*Ενημερώσει  τους ΓOΕΒ για τη λήψη  προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (Αρδευτικά    Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.)

4. Η ΠΑΜΘ/ΑΥΤ. ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ  ΕΒΡΟΥ  παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ’ αυτού, θα σας ενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.