Μαυρίδης: “Ούτε φοιτητικές εστίες χρειαζόμαστε, ούτε κτιριακές εγκαταστάσεις για το Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας”

Μαυρίδης: “Ούτε φοιτητικές εστίες χρειαζόμαστε, ούτε κτιριακές εγκαταστάσεις για το Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας”

Στην αντεπίθεση πέρασε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, μετά τις ανακοινώσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την απουσία της πόλης από τα έργα ύψους 105 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει μέσω ΣΔΙΤ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Απαντώντας ουσιαστικά στην “Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών-Είναι στο Χέρι μας”, που στην ανακοίνωση της καταλόγισε και στον ίδιο ευθύνες για ολιγωρία και απουσία διεκδίκησης έργων στην Ορεστιάδα για τα δυο Τμήματα του Δ.Π.Θ, ο κ.Μαυρίδης τόνισε ότι η Ορεστιάδα δεν χρειάζεται ούτε νέες φοιτητικές εστίες, ούτε άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Βέβαια ανακοίνωση εξέδωσε και η “Λαϊκή Συσπείρωση” που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αλλά για μια ακόμη φορά, όπως διαχρονικά κάνει, απέφυγε να αναφερθεί στον δήμαρχο και έκανε κριτική μόνο στη Σύγκλητο και την Κυβέρνηση. Όπως επίσης είναι γεγονός, ότι τα τοπικά ΜΜΕ της Ορεστιάδας, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι παράλληλα και υπάλληλοι του δήμου Ορεστιάδας στην Δημοτική Τηλεόραση, απέφυγαν να αναδείξουν την κριτική της παράταξης “Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών-Είναι στο Χέρι μας”, προς τον κ.Μαυρίδη.

Μιλώντας λοιπόν  στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό, ο δήμαρχος Ορεστιάδας είπε πως θα δώσει απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο για όλα αυτά και επεσήμανε όπως προαναφέραμε, ότι τα δυο Τμήματα του Δ.Π.Θ στην Ορεστιάδα δεν χρειάζονται ούτε φοιτητικές εστίες γιατί η υπάρχουσα καλύπτει τις ανάγκες, ούτε κτιριακές εγκαταστάσεις γιατί υπάρχουν επιπλέον αναξιοποίητες. Τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η διεκδίκηση νέων Σχολών και όταν αυτό γίνει τότε θα εξεταστεί πως θα λυθεί το πρόβλημα για επιπλέον φοιτητικές εστίες. Βέβαια στα έργα των 105 εκατ. υπάρχει και δημιουργία διαμερισμάτων για τη διαμονή των Καθηγητών, κάτι που αν γινόταν στην Ορεστιάδα πιθανόν να αποτελούσε ένα επιπλέον κίνητρο για κάποιους να διδάξουν στην πόλη, αλλά όταν ο Βασίλης Μαυρίδης λέει ότι δεν χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις, τότε εμάς δεν μας… πέφτει λόγος.

Είπε λοιπόν στον ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό ο δήμαρχος Ορεστιάδας:

“Συγκεκριμένα δύο παρατάξεις έχουν βγάλει μέχρι τώρα ανακοίνωση. Η μία της “Λαϊκής Συσπείρωσης” η οποία δεν στοχοποιεί τον δήμαρχο, αλλά στοχοποιεί τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και την κυβέρνηση και η άλλη της παράταξης “Είναι στο χέρι μας” που βάζει στο κάδρο ως συνήθως και το Δήμαρχο. Μόνο που δεν μας έχει κατηγορήσει για τον κορονοϊό ακόμη. θα τα εκθέσω όλα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο. Τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει και τι έργο είναι αυτό που συζητάμε αυτόν τον καιρό. Πρώτον, δεν χαρίζονται λεφτά είναι ΣΔΙΤ. Μία σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με ιδιώτες οι οποίοι θα προβούν σε κάποιες κινήσεις. Το κύριο ποσό, το μεγαλύτερο ποσό του έργου αφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών που δικαιούνται να είναι σε δωρεάν διαμονή και καλύπτονται έτσι οι ανάγκες που υπάρχουν στις τρεις άλλες πόλεις. Να μη νοικιάζει πλέον το Δημοκρίτου όπως κάνει και το γνωρίζει και άλλους 200 δωμάτια αλλού 300. Στην Ορεστιάδα δεν νοικιάζει,  γιατί τα 77 διαμερίσματα να το πω έτσι που υπάρχουν, καλύπτουν όλους όσους έχουν δικαίωμα για την δωρεάν διαμονή.

Το ότι κάποιοι το συνδυάζουν με την δημιουργία νέων Σχολών, είναι εντελώς αβάσιμο. Αυτό το έργο είναι για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες του υπάρχοντος φοιτητικού δυναμικού και όπου υπάρχουν κτιριακές ελλείψεις. Στην Ορεστιάδα υπάρχει ένα ολόκληρο κτίριο το οποίο ο δήμος αποσύρθηκε από το ενδιαφέρον, το ΚΕΓΕ, το οποίο το διεκδικούσε και το πήρε το Πανεπιστήμιο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένας χώρος ο οποίος έχει πάνω από 1000 τετραγωνικά ο οποίος δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη γιατί δεν υπάρχουν ανάγκες. Επομένως κτιριακά όσον αφορά μαθήματα, υπάρχουν τα ήδη κτίρια για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας. Επίσης έχει εκταμιευθεί ποσό αρκετά μεγάλο από το Πανεπιστήμιο έτσι ώστε να κάνει κτιριακές παρέμβαση στην Ορεστιάδα και να αξιοποιήσει και τον χώρο τον οποίο μετά από πολλά χρόνια που παραχωρήσαμε ως δήμος, εκεί που ήταν το αμαξοστάσιο, για να γίνει ένα πάρκο, ένα καμπ για να μπορούν να κινούνται πολύ πιο ελεύθερα οι φοιτητές. Επομένως κονδύλια έχουν διατεθεί όχι τώρα, πριν από δύο χρόνια ακόμα.

θα τα πω όμως όλα στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί το να λένε κάποιοι από την ασφάλεια του καναπέ τους αυτή την στιγμή αν και κάποιες κινήσεις που έχει κάνει ο δήμος τις γνωρίζουν και είναι ντροπή να παίζουμε λαϊκίστικα προς τα έξω το πως διεκδικεί τη δημιουργία νέων Τμημάτων ο δήμος και όχι νέων ντουβαριών. Ντουβάρια έχουμε. Τις νέες Σχολές εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε. Δεν μπορεί όταν συναντιόμαστε να δείχνουμε μια ομοψυχία μεταξύ μας όταν τους εκθέτω τα δεδομένα και στη συνέχεια να γίνονται όλα αυτά. Ούτε το κτιριακό είναι λοιπόν το πρόβλημα όπως το αναδεικνύουν αυτές οι παρατάξεις Γιατί κτίρια έχουμε και ποτέ δεν είπε η 4η έδρα δεν έχω αίθουσες να κάνω τα μαθήματα. Ας έρθει με το καλό το τρίτο Τμήμα ή το τέταρτο ή το πέμπτο που έχουμε σχεδιασμό και να δούμε τι θα κάνει η Κυβέρνηση γιατί κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και θα δούμε”.