Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Οι αγώνες φέρνουν τελικά αποτέλεσμα – Μέσα σ’ ένα χρόνο Αυτόνομο και Άγονο Τύπου Α’

Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Οι αγώνες φέρνουν τελικά αποτέλεσμα – Μέσα σ’ ένα χρόνο Αυτόνομο και Άγονο Τύπου Α’

Οι αγώνες και οι προσπάθειες όταν είναι όταν είναι συνεχείς και επίμονες, φέρουν τελικά αποτέλεσμα. Αυτό αποδείχθηκε με τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο μέσα σε ένα χρόνο έγινε ξανά Αυτόνομο αλλά και συμπεριλήφθηκε στα Άγονα τύπου Α, με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης.

Από τον Μάρτιο του 2012, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος 4052/2012, σε εφαρμογή του προηγούμενου το 2011 με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο, σύμφωνα με τον οποίο το Νοσοκομείο έχασε την αυτοτέλειά του και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2013, ξεκίνησαν οι προσπάθειες, οι διαμαρτυρίες και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φορέων του Διδυμοτείχου αλλά και γενικότερα του κεντρικού και βορείου Έβρου, για να καταργηθεί η απαράδεκτη κατάσταση υποβάθμισης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου. Εντάθηκαν μετά το 2015, αφού η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της προεκλογικά και τις δηλώσεις-υποσχέσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο πώς θα ξανακάνει Αυτόνομο το νοσοκομείο μόλις αναλάβει την εξουσία, δεν έκανε τίποτα.
Θυμόμαστε ότι το 2017, στο ξεκίνημα του λειτουργίας του Evros-news.gr, από τα πρώτα γεγονότα που είχαμε καλύψει ήταν οι δυναμικές συγκεντρώσεις έξω από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο τελικά και αφού πέρασαν αρκετά νομοσχέδια που αφορούσαν την υγεία, πέρυσι τον Μάρτιο του 2019 με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν φύγει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ξαναέγινε Αυτόνομο. Χωρίς όμως καμία επιπλέον ενέργεια, όπως διορισμός αμέσως Διοικητή και διοικητικού συμβουλίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία και ενίσχυση του. Αυτό έγινε τελικά με τη νέα Κυβέρνηση και πλέον και Διοικητής και όχι αναπληρωτής διοικητής υπάρχει, ο Χρήστος Καπετανίδης και διοικητικό συμβούλιο που έστω και αργά διορίστηκε και άρχισε να συνεδριάζει.
Τώρα ήρθε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπογράφει ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, να το ανακηρύξει σε Άγονο τύπου Α’, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού θα παρακάμπτονται κάποιες… αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το επόμενο “βήμα” είναι να επανέλθουν και οι κλίνες στον αριθμό που ήταν πριν χάσει την αυτονομία του, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Επειδή, ως γνωστόν στην Ελλάδα οι επιτυχίες έχουν πολλούς πατέρες και οι ήττες είναι ορφανές, πολλοί βγήκαν να… καρπωθούν τη νέα εξέλιξη. Εμείς όμως δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ένα πρόσωπο που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα, το όνομα του δεν αναφέρθηκε πουθενά και από κανέναν, αλλά έδωσε πραγματικά μεγάλες “μάχες” και για τα δύο θέματα επί χρόνια. Τόσο την Αυτονομία όσο και την ένταξη ως Άγονο τύπου Α’ και ανέδειξε το πρόβλημα και τα γενικότερα προβλήματα συνεχώς.
Μιλάμε για τον πρώην Πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, τον Στάθη Στάμο, ο οποίος μαζί με τον πρώην Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Κώστα Βαφειάδη εκ μέρους των εργαζομένων και φυσικά τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνό, τον πρώην δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη, τους συλλόγους και φορείς που συγκροτούσαν την Επιτροπή διεκδίκησης της Αυτονομίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και φυσικά με τον κόσμο, έδωσαν αγώνες όλα αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος μπορεί να μην ήταν πλέον Πρόεδρος αφού αποχώρησε μετά από παρουσία 14 χρόνων στο Σωματείο, αλλά και στις δύο συγκεκριμένες εξελίξεις είχε σημαντική συμβολή.