-Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις, ενώ δεν αποκλείεται αρχές του 2021 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου.
-Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου με 7 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, όπως ήδη ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος σε συνεννόηση με τον υπουργό Λίνα Μενδώνη
Μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, σε όλη αυτή την δύσκολη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχει για το εδώ και πολλά χρόνια βαλτωμένο έργο της κατασκευής Μουσείου και ανάδειξης, αξιοποίησης του τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης.
Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ του Evros-news.gr, την Τετάρτη του Πάσχα το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει την κατασκευή του Μουσείου, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων των χωραφιών που βρίσκονται γύρω από τον τύμβο. Συγκεκριμένα, η περίπτωση ανταλλαγής απορρίφθηκε γιατί δεν βρέθηκαν οι απαραίτητες εκτάσεις γι’ αυτό και η επιτροπή για τον ορισμό τιμής προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις δουλεύει ήδη.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ήδη αποφασίσει την χρηματοδότηση του έργου με 7 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και υπάρχει συνεχής επικοινωνία και “ανοιχτή γραμμή” του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, της οποίας αποτελεί… προσωπικό στοίχημα η κατασκευή του συγκεκριμένου Μουσείου και η ανάδειξη του πολύ σημαντικής αρχαιολογικής αξίας χώρου στον βόρειο Έβρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέτιος σε Μενδώνη: “Δίνουμε τα 7 εκατ. ευρώ. Προχωρήστε το Μουσείο Τύμβου Δοξιπάρας-Ζώνης”
Με βάση τις πληροφορίες μας, μετά την έγκριση κατασκευής του Μουσείου από το ΚΑΣ, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και το έργο θα προκηρυχθεί ως μελέτη-κατασκευή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί θα επιταχυνθούν οι γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η κατασκευή θα κοστίσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ, θα γίνει στον χώρο των ευρημάτων όπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι σκεπασμένος με τα γνωστά παραπήγματα από νάιλον και φυσικά θα υπάρξουν και άλλοι βοηθητικοί χώροι, αφού πλέον στο Μουσείο θα τοποθετηθούν και όσα ευρήματα φυλάσσονται αλλού για λόγους ασφαλείας. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και επειδή είναι δεδομένο ότι η υπουργός κ.Μενδώνη θέλει πάρα πολύ να προχωρήσει το έργο, τότε είναι πιθανό αρχές του 2021 να ξεκινήσει η κατασκευή του Μουσείου στον Τύμβο.
Έργο που θα δώσει σημαντική ώθηση στην περιοχή
και έχει… βαλτώσει από τις αρχές του 2000
Πρόκειται για ένα έργο, η κατασκευή του Μουσείου δηλαδή και η αξιοποίηση του τεράστιας σημασίας κατά τους αρχαιολόγους Τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, το οποίο θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μιλάμε μόνο για την βελτίωση των συνθηκών επισκεψιμότητας και την αναμενόμενη κατακόρυφη άνοδο των ανθρώπων οι οποίοι θα έρχονται στην περιοχή, αλλά για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ τώρα απασχολούνται δυο-τρεις φύλακες μόνο και φυσικά την ανάπτυξη μιας… μικροοικονομίας στην περιοχή όχι μόνο των χωριών γύρω απ’ τον Τύμβο, αλλά και ευρύτερα.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο έργο, που ξεκίνησε επί του Νομάρχη Έβρου Νίκου Ζαμπουνίδη, ο οποίος το πίστεψε πάρα πολύ και προχώρησε στις αρχές του 2000 σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, στη συνέχεια… βάλτωσε επί πολλά χρόνια. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε επί ημερών του Νομαρχιακό Συμβούλιο στον χώρο αυτό, δόθηκαν 100.000 ευρώ για να προχωρήσουν τα έργα και παράλληλα αποφασίστηκε να μην μεταφερθούν τα ευρήματα στα Μουσεία Κομοτηνής ή αργότερα Αλεξανδρούπολης όταν δημιουργούνταν.
Υπήρξε όμως ένας κυκεώνας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και εμποδίων, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια και αυτή η τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας και αξίας περιοχή να είναι εντελώς αναξιοποίητη. Να θυμίσουμε επίσης, ότι ο κ.Ζαμπουνίδης στόχευε στην ανάδειξη του Τύμβου Μικρής Δοξιπάρας -Ζώνης με παράλληλη αξιοποίηση της με το άνοιγμα των συνόρων στην περιοχή Ζώνης-Κυπρίνου η οποία επιτεύχθηκε και λειτουργεί. Μόνο που στόχο είχε και ένα σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χωρών Ζώνης-Μικρής Δοξιπάρας και Βίλας Αρμύρας στο Ιβαήλοβγκραντ που βρίσκεται απέναντι σχεδόν από τον Τύμβο, λίγο μετά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Κάτι που είχε συζητηθεί και υπήρξε σύμφωνη γνώμη τόσο των τοπικών ηγεσιών της βουλγαρικής πλευράς, νομάρχες και δήμαρχοι του Ιβαήλοβγκραντ, αλλά ακόμα και του τότε Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Στάνισεφ. Επίσης θα δημιουργούνταν και Κέντρο Ενημέρωσης σε Φυλάκιο που ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα, όμως δυστυχώς η επίσημη ελληνική Πολιτεία δεν προχώρησε στις αναγκαίες και απαραίτητες κινήσεις.
Οι Βούλγαροι αξιοποίησαν άριστα την Βίλα Αρμύρα, η συνοριακή δίοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας λειτουργεί στον Κυπρίνο και τώρα που η γειτονική χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα ευκολότερο να προχωρήσει εκείνη η ενοποίηση των δύο αρχαιολογικών χώρων, αλλά αν δεν κατασκευαστεί το Μουσείο, η κατάσταση είναι προβληματική. Ίσως γι’ αυτό τόσο ο πρώην Νομάρχης και βουλευτής Έβρου κ.Ζαμπουνίδης, που γνωρίζεται με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από πολύ παλιά μια και ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο, να έχει δραστηριοποιηθεί όπως μαθαίνουμε και να βλέπει με ικανοποίηση τις τελευταίες πολύ θετικές εξελίξεις. Στις οποίες ρόλο σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εκεί που βρίσκεται ο Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, διαδραματίζει και ο αδερφός του Γιάννης Ζαμπουνίδης που είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου με την παράταξη του Κωστή Σιμιτσή, η οποία συνεργάζεται με την περιφερειακή αρχή του Χρήστου Μέτιου.
