Αλεξανδρούπολη: Προχωρούν και οι απαλλοτριώσεις των “Μαϊστριανών”, παράλληλα με την Ανατολική Περιφερειακή Οδό

Αλεξανδρούπολη: Προχωρούν και οι απαλλοτριώσεις των “Μαϊστριανών”, παράλληλα με την Ανατολική Περιφερειακή Οδό

Οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις των “Μαϊστριανών”, των δεσμευμένων δηλαδή οικοπέδων ιδιωτών που βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ¨τρέχουν” επίσης πολύ γρήγορα και παράλληλα με το θέμα της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές και συγκεκριμένα από κορυφαία στελέχη των αρμόδιων υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών, Οικονομικών και Ναυτιλίας, σε στενή συνεργασία με την διοίκηση του Οργανισμού λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α), τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, προχωράει σημαντικά και αυτό το θέμα που… βαλτώνει εδώ και περίπου 30 χρόνια. Αφορά μια έκταση περισσοτέρων των 200 στρεμμάτων, η οποία θα πρέπει να απαλλοτριωθεί, γιατί  βρίσκεται στις παρυφές του χώρου του λιμανιού αλλά συμπεριλαμβάνεται  στο δημοσιοποιημένο masterplan.

Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τον Ο.Λ.Α Α.Ε. είναι αυτό της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών, για την οποία υπάρχει δεδομένη κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει τάχιστα,  γιατί έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη του λιμανιού όπως φαίνεται από το τελευταίο εγκεκριμένο masterplan. Επίσης, σε τμήμα της εν λόγω έκτασης προγραμματίζεται να γίνει η σύνδεση του χώρου του λιμανιού με την Ανατολική Περιφερειακή οδό του δήμου Αλεξανδρούπολης και κατ’ επέκταση με την Εγνατία Οδό.

Η υπόθεση αυτή απασχολεί τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων, οι οποίοι είναι… όμηροι αυτής της κατάστασης εδώ και περίπου 30 χρόνια. Η περιουσία τους έχει υποστεί μια ιδιότυπη δέσμευση από τον Ο.Λ.Α αφού δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε οικοδομική ή επιχειρηματική δραστηριότητα εντός αυτής. Όμως παράλληλα με την Ανατολική Περιφερειακή Οδό, προχωράει και το θέμα των απαλλοτριώσεων, γιατί ότι έχει να κάνει με την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στα έργα πρώτης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής υπέγραψε πρόσφατα, στις 16 Απριλίου, όπως γράψαμε και χθες, την απόφαση και προχωρά η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την υποβοήθηση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ-ΚΣΣΥ) του υπουργείου στην επικαιροποίηση-συμπλήρωση των απαιτούμενων μελετών και τευχών δημοπράτησης, καθώς και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης για την δημοπράτηση του έργου «Οδική Σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλεξανδρούπολη: Έγινε ένα ακόμα σημαντικό “βήμα” για τη δημοπράτηση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Evros-news.gr μετά από δεκαετίες στασιμότητας, αναβλητικότητας και ταλαιπωρίας, προχωρούν και οι απαλλοτριώσεις των “Μαϊστριανών”,  καθώς και όποιες άλλες εκκρεμότητες υπάρχουν, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως ενιαίο σύνολο. Θα περιλαμβάνει δηλαδή το σύνολο του Ο.Λ.Α, δηλαδή και τα λιμάνια Μάκρης, Καμαριώτισσας και Θέρμων.