ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ψάχνουν το έργο ηλεκτροφωτισμού Αλεξανδρούπολης!!!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ψάχνουν το έργο ηλεκτροφωτισμού Αλεξανδρούπολης!!!

Δυο Ανεξάρτητες Αρχές του ελληνικού Κράτους, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ψάχνουν όλες τις λεπτομέρειες και πτυχές του έργου της αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED στον δήμο Αλεξανδρούπολης.

Όπως παρουσιάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το Evros-news.gr, έχουν φτάσει στον δήμο έγγραφα των δύο συγκεκριμένων Ανεξάρτητων Αρχών τον μήνα Φεβρουάριο και Μάρτιο και ζητούν να τους αποσταλούν τα πλήρη στοιχεία τόσο του περιβόητου διαγωνισμού, όσο και της σύμβασης που υπογράφηκε στη συνέχεια ανάμεσα στην τότε δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη και την εβρίτικη εταιρεία DASTERI Systems A.E της οικογένειας Δαστερίδη. Κατά σύμπτωση, οι υπογραφές “έπεσαν” με… διθυραμβικό τρόπο σχεδόν δύο χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου, στα γραφεία του τότε δημάρχου κ.Λαμπάκη, για υλοποίηση του έργου της αντικατάστασης οδοφωτισμού του δήμου Αλεξανδρούπολης με λαμπτήρες τύπου LED, ένα έργο κόστους 3.6 εκ ευρώ.

Μέχρι να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τις διαδικασίες που ακολούθησε η τότε δημοτική αρχή του Βαγγέλη και μάλιστα το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς να υπάρξει καμία προσφυγή από διεκδικητή της σύμβασης, δεν ενέκρινε τον διαγωνισμό επειδή θεώρησε πως περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφικών διατάξεων. Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ και σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, έκανε καταγγελίες στην Βουλή μιλώντας για«αδιαφανείς διαδικασίες, φωτογραφικούς διαγωνισμούς και σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις». Ο δήμος Αλεξανδρούπολης προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτό τον δικαίωσε και του… άναψε το “πράσινο φως” να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία της οικογένειας Δαστερίδη, η οποία είχε μείνει μόνη στην τελική φάση του διαγωνισμού, αφού οι υπόλοιπες που αρχικά συμμετείχαν αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν κάποιους από τους όρους (αυτούς που καταγγέλθηκαν ως “φωτογραφικοί” και με έκπτωση 8%.

Έτσι πριν δυο χρόνια, στις 24 Απριλίου, υπογράφηκε η σύμβαση απ’ τους κυρίου Λαμπάλη και Γιάννη Δαστερίδη ως εκπρόσωπο της εταιρείας… εν χορδαίς και οργάνοις, παρουσία του τότε Προέδρου του ΚΑΠΕ και Εβρίτη Βασίλη Τσολακίδη που ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό τον περασμένο Ιούλιο και του τότε Προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ.Βαρλαμίτη, οι οποίοι… αποθέωσαν την διαδικασία. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το οποίο ο δήμος Αλεξανδρούπολης έλαβε το σχετικό δάνειο και οι τότε εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα έχει αποσβέσει την δαπάνη του έργου σε 4,5 χρόνια από την ολοκλήρωση της αλλαγής των λαμπτήρων. Το έργο ολοκληρώθηκε σε 4 μήνες, δηλαδή φθινόπωρο του 2018.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης μίλησε για απόλυτη δικαίωση του Δήμου καθώς με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο διαγωνισμός κρίθηκε καθόλα νόμιμος και δήλωσε ότι από όλους αυτούς που στο πρότερο διάστημα δε δίστασαν να ρίξουν λάσπη απέναντι στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον πρόσωπό του θα ζητήσει, όπως πρέπει εκ του νόμου και εκ της ηθικής, την ηθική του αποκατάσταση. Είχε μάλιστα τότε προαναγγείλει μηνύσεις κατά του Αντιπροέδρου της Ν.Δ Κωστή Χατζηδάκη αν δεν του ζητήσει δημόσια συγνώμη, αλλά και του τότε αντιπάλου και σημερινού… συναγωνιστή του κατά της δημοτικής αρχής Ζαμπούκη, του Παύλου Μιχαηλίδη. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν έκανε.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Παρατηρήσεις για μη τήρηση

ίσης μεταχείρισης και ελεύθερου ανταγωνισμού

Ήρθαν λοιπόν τώρα οι δυο Ανεξάρτητες Δημόσιες Αρχές του ελληνικού Κράτους και με έγγραφα της ζητούν στοιχεία, πληροφορίες τόσο για τον διαγωνισμό όσο και την σύμβαση με την εταιρεία της οικογένειας Δαστερίδη, που ανέλαβε το έργο των 3 εκατ. ευρώ (μετά την έκπτωση). Αρχικά η ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ με έγγραφο της τον Φεβρουάριο, αναφέρει:

“Στο πλαίσιο διενέργειας Επιθεώρησης Ελέγχου με αντικείμενο τον έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης και της σύμβασης “Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημοτικό Φωτισμό με την Προμήθεια και Εγκατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων τύπου LED και την προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED, σας γνωρίζουμε ότι από την αξιολόγηση των στοιχείων του ελέγχου, προκύπτουν καταρχήν παρατηρήσεις επί της ελεγχθείσας σύμβασης οι οποίες σας κοινοποιούνται στο Παράρτημα. Κατόπιν των ανωτέρων, παρακαλούμε να μας αποστείλετε απόψεις επί των παρατηρήσεων του Παραρτήματος, με τυχόν έγγραφα στοιχεία τεκμηρίωσης”.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι όπως βλέπετε στο έγγραφο, στις 3 παρατηρήσεις επισημαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία για μη τήρηση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και του ελεύθερου ανταγωνισμού, στους όρους της σύμβασης του έργου που προκήρυξε ο δήμος Αλεξανδρούπολης επί δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη.

Προφανώς ο δήμος Αλεξανδρούπολης θα απάντησε στο συγκεκριμένο αίτημα, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε και πως έγινε αυτό, αφού δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό η νέα δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο ζήτημα, άγνωστο γιατί και τα δύο έγγραφα που παρουσιάζουμε τα εξασφαλίσαμε σε κεντρικό επίπεδο, με αφορμή τις έρευνες που γίνονται όχι μόνο στον δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά και σε κάποιους ακόμα όπου επίσης η εταιρεία DASTERI A.E της οικογένειας Δαστερίδη, αλλά και κάποιες άλλες, υπέγραψαν συμβάσεις και υλοποίησαν παρόμοια έργα.

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων: Μας ήρθαν

πληροφορίες για παρατυπίες του δήμου Αλεξανδρούπολης

Ακολούθησε τον Μάρτιο η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, η οποία με έγγραφο της επίσης προς τον δήμο Αλεξανδρούπολης και τίτλο: “Αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης της δημόσιας σύμβασης με ονομασία:  Εξοικονόμηση Ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και την προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED προϋπολογισμού δημοπράτησης 2.919.845 ευρώ χωρίς ΦΠΑ”, αναφέρει:

  1. Η Αρχή εξετάζει “ιδίως διαδικασίες προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου για τη διαπίστωση παραβιάσεων “του εθνικού ή του ευρωπαϊκού δικαίου των δημοσίων συμβάσεων”.
  2. Εν όψει των προεκτεθέντων και στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών οι οποίες περιήλθαν πρόσφατα σε γνώση της Αρχής και σχετίζονται με φερόμενες παρατυπίες του φορέα σας στο πλαίσιο προκήρυξης και ανάθεσης της εν θέματι δημόσιας σύμβασης καλείσθε, κατά πρώτον, όπως μας ενημερώσετε για το εάν η υπόψη σύμβαση βρίσκεται επί του παρόντος εξ εξελίξει στο στάδιο εκτέλεσης.
  3. Επιπροσθέτως, καλείσθε όπως προσκομίσετε το τεύχος της μελέτης εξοικονόμησης ενέργειας, βάσει της οποίας υπολογίσθηκε η εκτιμώμενη αξία της υπόψη σύμβασης με επισήμανση επί αυτού των βασικών της παραδοχών.
  4. ιδίως δε την πράξη προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τυχόν αίτηση ανάκλησης ασκηθείσα από τον φορέα σας επ’ αυτής και την σχετική πράξη του αρμοδίου Τμήματος του ΕλΣυν, καθώς επίσης και την τυχόν υπογραφείσα σύμβαση με τον αναδειχθέντα ανάδοχο. 
  5. Τέλος καλείσθε όπως μας παράσχετε ελεύθερη πρόσβαση στην ηλεκτρονικό πλατφόρμα του υπόψη διαγωνισμού.

Δεν γνωρίζουμε αν η εταιρεία DASTERI A.E όντως… άλλαξε τα φώτα σε 49 χώρες, όπως τελευταία διαβάσαμε σε πανομοιότυπα ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα… άλλαξαν τα φώτα των υπαλλήλων του δήμου Αλεξανδρούπολης, αφού θα έπρεπε να “τρέξουν” για να συγκεντρώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που ζητούν οι δύο Ανεξάρτητες Αρχές του ελληνικού Κράτους.

Ο δήμος Έδεσσας υλοποίησε παρόμοιο έργο με μόνο

927.646 ευρώ έναντι 3,3 εκατ. του δήμου Αλεξανδρούπολης

Να επισημάνουμε απλά εδώ, ότι ο δήμος Έδεσσας επίσης το 2018 υλοποίησε ένα παρόμοιο έργο αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου LED, με την ίδια διαδικασία. Δηλαδή το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, όπως και στην περίπτωση του δήμου Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα στην Έδεσσα έγινε αντικατάσταση πολύ περισσότερων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και συγκεκριμένα 4.490, ενώ στην Αλεξανδρούπολη αυτά ήταν 3.918.

Στον δήμο Έδεσσας ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 1.771.811 € , ενώ το ποσό της σύμβασης μετά από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό είναι 927.646 €. Κι αυτό γιατί πήραν μέρος πολλές εταιρείες και οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν πάνω από 50% όπως μπορείτε να διαπιστώσετε. Στην Αλεξανδρούπολη, με λιγότερα φωτιστικά σώματα, το έργο ήταν προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ, αρχικά δήλωσαν συμμετοχή 5 εταιρείες, οι 4 αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν τους όρους του διαγωνισμού και έμεινε η εβρίτικη DASTERI A.E της οικογένειας Δαστερίδη, που έδωσε έκπτωση 8% και υπέγραψε σύμβαση αντί 3,3 εκατ. ευρώ.

Να επισημάνουμε ότι στον δήμο Έδεσσας δεν ήταν η εταιρεία της οικογένειας Δαστερίδη που κέρδισε τον διαγωνισμό και η σύμβαση εκεί υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2018. Μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

ΕΔΕΣΣΑ: 4.500 ΝΕΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ