Ιωάννης Πνευματικός: Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μίλησε για τις “μάχες” ενάντια στον κορονοϊό

Ιωάννης Πνευματικός: Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μίλησε για τις “μάχες” ενάντια στον κορονοϊό

Κάθε φορά που ένας άνθρωπος κέρδιζε την “μάχη¨με τον κορονοϊό και έβγαινε από την Εντατική υγιής, ήταν κάτι συγκλονιστικό

-“Για πρώτη φορά το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης απέκτησε και διαθέτει πλέον 16 κλίνες εντατικής θεραπείας”

Για τις “μάχες” που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν αυτός ως Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και όλοι οι συνάδερφοι του γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι άλλοι εργαζόμενοι ενάντια στον κορονοϊό, μίλησε ο Δόκτωρ Ιωάννης Πνευματικός,

Σε συνέντευξη του στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και τον Σταύρο Παπαδόπουλο, ο κ.Πνευματικός έκανε μια αποτίμηση της κατάστασης που έζησε ο ίδιος και όσοι βρίσκονται στην Μ.Ε.Θ όλο αυτό το διάστημα που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό, μια και ως γνωστόν το  Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς για την θανατηφόρο ασθένεια, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Όλα όσα κάνουμε στην καθημερινότητά μας ως επαγγελματίες στην εντατική τόσο οι γιατροί ,οι νοσηλευτές ,οι φυσικοθεραπευτές, γιατί εργάζονται πολλές ειδικότητες μέσα σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας ,έπρεπε να σκεφτούμε πάρα πολύ ακόμα και την παραμικρή μας κίνηση διότι το νόσημα αυτό είναι εξόχως μεταδοτικό. Επομένως φανταστείτε να γινόταν μετάδοση της νόσου σε έναν αριθμό από το προσωπικό μας, το οποίο θα σήμαινε ταχύτατα αποδεκατισμό όλης της μονάδας εντατικής θεραπείας .
Φανταστείτε λοιπόν με την ένταση, την διανοητική ,την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των εργαζομένων στο ενδεχόμενο κάποιος να αρρώσταινε και να μετέδιδε αμέσως δίπλα του και στους άλλους την νόσο , το οποίο θα σήμαινε στη χειρότερη περίπτωση ένα κλείσιμο της μονάδας Εντατικής Θεραπείας.


Κάθε φορά που ένας άνθρωπος έβγαινε από την εντατική υγιής, ήταν κάτι συγκλονιστικό. Όταν ένας ασθενής γλιτώνει από αυτή την άγνωστη νόσο πραγματικά ήταν ένας θρίαμβος, το χειροκρότημα, οι ζητωκραυγές και κάποιες φορές και κάποιες φωτογραφίες αναμνηστικές για να θυμηθούμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούσαμε όλοι μαζί κάθε μέρα μέρα και νύχτα.

Μέσα σε τρεις μέρες ήρθαν 7 βαριά περιστατικά και η αίσθηση ότι τι επρόκειτο να επακολουθήσει μας τρόμαζε. Αυτό δείχνει την τεράστια σημασία που έχουν τα μέτρα της απομόνωσης που ελήφθησαν από την Ελληνική Πολιτεία αλλά και παγκοσμίως έτσι διότι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα θα είχαμε εκατόμβη θυμάτων αυτό είναι απολύτως βέβαιο .

“Για πρώτη φορά το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης απέκτησε

και διαθέτει πλέον 16 κλίνες εντατικής θεραπείας”

Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η νίκη είναι της πολιτείας, των γιατρών και νοσηλευτών. Αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Η πολιτεία έδρασε με σωστό , αποφασιστικό και έγκυρο τρόπο και η ωριμότητα όλων των πολιτών που αποδέχθηκαν τα μέτρα . Επανέρχομαι στην Πολιτεία η οποία με κεραυνοβόλος ενέργειες κυριολεκτικά σχεδόν διπλασίασε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στη χώρα μας εκεί που υπήρχαν το Φεβρουάριο 560 κλίνες αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών μονάδων και του ιδιωτικού τομέα περίπου 1.000 κλίνες εντατικής στη χώρα.

Για να μιλήσω για το νοσοκομείο μας είχαμε 9 κλίνες εντατικής το Φεβρουάριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και με ταχύτατες διαδικασίες άνοιξαν και εξοπλίστηκαν άλλες 7. Αυτή τη στιγμή η Αλεξανδρούπολη διαθέτει 16 εξοπλισμένες κλίνες εντατικής. Στα 16 χρόνια που διευθύνω αυτό το τμήμα ποτέ δεν φτάσαμε τις 16. Στις καλύτερες στιγμές το 2008 είχαμε φτάσει να έχουμε 12 κλίνες .
Θα έχουμε μία επιπλέον ασφάλεια έτσι για το νοσοκομείο μας και αυτή η κρίση δείχνει την τεράστια σημασία που έχει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας .
Πραγματικά είμαστε περήφανοι ως χώρα.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ