Μενδώνη: “Αντίστοιχη ανάπτυξη με τη Βεργίνα στον Τύμβο Μ.Δοξιπάρας-Ζώνης. Το ΚΑΣ ενέκρινε τις απαλλοτριώσεις”!!!

Μενδώνη: “Αντίστοιχη ανάπτυξη με τη Βεργίνα στον Τύμβο Μ.Δοξιπάρας-Ζώνης. Το ΚΑΣ ενέκρινε τις απαλλοτριώσεις”!!!

-Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο για την καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια

-Η αξιοποίηση του Τύμβου με την κατασκευή Μουσειακού κελύφους θα αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της κατασκευής του Μουσειακού κελύφους στον Τύμβο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, ξεκίνησε χθες με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που γνωμοδότησε ομόφωνα να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων στους γύρω χώρους.

Το Evros-news.gr  με το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ την περασμένη , ενημέρωσε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα για σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του Μουσείου και της αξιοποίησης του τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας και αξίας χώρου, ένα ζήτημα που δυστυχώς έχει… βαλτώσει πάνω από 15 χρόνια. Όμως τα ευχάριστα νέα έρχονται δια στόματος της καθ ύλην αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία μιλώντας σήμερα στο “Ράδιο Έβρος” και στην δημοσιογράφο Σταυρούλα Αγελαδαράκη, επιβεβαίωσε όσα γράψαμε. Μάλιστα προχώρησε και σε μια αποκάλυψη από την πολύχρονη εμπειρία της, ότι ο Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης αν αξιοποιηθεί με τα έργα που προγραμματίζονται, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και να φέρει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή παρόμοια με αυτή του αρχαιολογικού χώρου της… Βεργίνας!!!

“Στην πραγματικότητα οι θετικές εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί από το τέλος Φεβρουαρίου, όπου κάναμε την συνάντηση  και την περιφερειακή σύσκεψη στην Κομοτηνή, με τον Περιφερειάρχη, τον κύριο Μέτιο. Εκεί λοιπόν, με βάση τα δεδομένα τα οποία είχαμε στο υπουργείο Πολιτισμού, αποφασίσαμε να προχωρήσει με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία, επιτέλους, η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του μουσειακού κελύφους προστασίας στον Τύμβο της Δοξιπάρας. Παρακολουθώ εγώ προσωπικά το θέμα ακόμα και τώρα μέσα στην πανδημία μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το συγκεκριμένο ζήτημα του Τύμβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τετάρτη του Πάσχα το ΚΑΣ εγκρίνει την κατασκευή του Μουσείου Τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης!!!

Το τελευταίο νεότερο είναι ότι χθες το βράδυ στην συνεδρίαση του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα για κάποιες επιπλέον απαλλοτριώσεις στην περιοχή, ώστε να δούμε πια την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου συνολικά και με χώρο που χρειάζεται για την στάθμευση επιβατικών αυτοκινήτων και λεωφορείων των επισκεπτών. Οπότε προχώρησε και αυτό και μάλιστα μπορεί να προχωρήσει με απ ευθείας αγορά και όχι απαραίτητα με απαλλοτρίωση, αυτό θα είναι το δεύτερο στάδιο αν δεν προχωρήσει η απ ευθείας αγορά. Ελπίζω ότι οι κάτοικοι της περιοχής, οι ιδιοκτήτες της περιοχής που ξέρουν ότι οι χώροι, οι εκτάσεις τους γύρω από το μνημείο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά, θα θελήσουν να προχωρήσει η απ ευθείας αγορά, ώστε πολύ γρήγορα να περιέλθουν και αυτά στην δικαιοδοσία του δημοσίου. Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ετοιμάζονται να εισαχθεί το θέμα δυνατότητας Μελέτης-Κατασκευής που δίνει ο νόμος του 2016, να εισαχθεί στο Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού αρχές Ιουνίου και αμέσως να ενταχθεί το έργο”.

“Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κύριο Μέτιο

για την καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια”

Η κ.Μενδώνη έκανε ιδιαίτερα μνεία και αναφορά στον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος και την διαβεβαίωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, αφού και ο ίδιος πιστεύει στην ανάπτυξη που μπορεί να φέρει στην περιοχή αυτή του Έβρου. Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού:

“Από την στιγμή που το έργο ενταχθεί, γιατί αυτή είναι και η βούληση του Περιφερειάρχη κυρίου Μέτιου, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί πραγματικά είναι καθοριστική η συμβολή του, μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες. Παράλληλα, με το που θα υπάρξει δυνατότητα μετακινήσεων, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου θα ανέβουν στην Δοξιπάρα προκειμένου να δουν μαζί με την Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, τις εργασίες που μπορούν αμέσως να ξεκινήσουν. Δηλαδή εργασίες συντήρησης των ευρημάτων που για πολλά χρόνια έμειναν έτσι όπως τα είχε αποκαλύψει η σκαπάνη του κυρίου Τριαντάφυλλου.

Έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Περιφερειάρχης κύριος Μέτιος, γι’ αυτό και είπα ότι τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, από την πρώτη στιγμή που του έθεσα το θέμα, όπως και η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και οι άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ήταν πάρα πολύ θετικοί στην ένταξη του έργου και την χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ. Το τρέχον και το επόμενο. Από την άλλη πλευρά, εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού όπου μπορούμε να συμβάλλουμε με εθνικούς πόρους για το έργο, θα το κάνουμε. Για παράδειγμα, αυτές οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο να ζητήσουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Έτσι θα το αντιμετωπίσουμε από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και αυτό θα δώσει τα χρήματα για να γίνει η αγορά ή η απαλλοτρίωση των εκτάσεων.

Σας το αναφέρω ως παράδειγμα ότι έχουμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και την Περιφέρεια, προκειμένου να τρέξουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο το συγκεκριμένο έργο. Είναι κρίμα γιατί έχει μείνει χρόνια αναξιοποίητο ενώ το μνημείο είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Η συνεχής φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Έβρου το έχει διατηρήσει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και από και και πέρα υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού είναι να το αναδείξει να προσφέρει τον χώρο επισκέψιμο στους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες”.

“Ο Τύμβος Μ.Δοξιπάρας-Ζώνης μπορεί να φέρει

ανάπτυξη στην περιοχή όμοια με της Βεργίνας”

Η κ.Μενδώνη δεν δίστασε μάλιστα να επισημάνει ότι η αξιοποίηση του Τύμβου Μ.Δοξιπάρας-Ζώνης μπορεί να φέρει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή ανάλογη με αυτή της… Βεργίνας, ενώ αναφέρθηκε και στον πρώην Νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη, επί ημερών του οποίου ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή. “Η αρχαιολογική αξία του Τύμβου είναι αδιαμφισβήτητη και είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα και έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία, κυρίως της κατάστασης διατήρησης του. Η άλλη μεγάλη σημασία, είναι ότι αποτελεί έναν κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή.

Όταν αρχές του 2000 είχε αποκαλυφθεί ο τύμβος στην Δοξιπάρα, τότε ήμουν Γενική Γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού και είχαμε στενή επικοινωνία με τον τότε νομάρχη Έβρου κύριο Ζαμπουνίδη και τον κύριο Φωτιάδη που ήταν υφυπουργός Οικονομικών. Μιλώντας λοιπόν για το εύρημα, τους είχα πει ότι μπορεί να διαδραματίσει για την περιοχή έναν ρόλο ανάλογο με αυτόν των ευρημάτων της Βεργίνας. Και εξακολουθώ και το πιστεύω αυτό.

Είναι ένας κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος για την περιοχή διότι, φαντάζεστε ένα Μουσειακό κέλυφος έτσι όπως το σκεφτόμαστε και το σκέφτονται οι ειδικοί και οι ανασκαφείς, το οποίο θα καλύπτει τον τύμβο, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τις άμαξες και όσα είναι ήδη εκεί και συγχρόνως τα κινητά ευρήματα που θα είναι στις προθήκες μέσα στο ίδιο αυτό Μουσειακό κέλυφος. Γι’ αυτό και το ονομάζω έτσι και όχι απλά κέλυφος προστασίας. Αυτό δίνει τεράστια δυναμική στην περιοχή. Σας θυμίζω ότι η Βεργίνα πριν την αποκάλυψη του Ανδρόνικου και την διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου, ήταν ένα ασήμαντο χωριό. Εξαιτίας του αρχαιολογικού χώρου απέκτησε την οικονομική δυναμική την οποία έχει σήμερα.

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να σκεφθούμε ότι θα συμβεί και στην περιοχή του Τύμβου. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι και στην γείτονα, στη Βουλγαρία, υπάρχει ένα ανάλογο εύρημα και ότι πλέον οι οδικοί άξονες επιτρέπουν αυτόν τον συνδυασμό επίσκεψης σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα και των δύο συναφών μνημείων, αντιλαμβάνεστε τον ρόλο που μπορεί να παίξει ως αναπτυξιακό μέγεθος για την περιοχή.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα του έργου, η κ.Μενδώνη τόνισε: “Θα μπορώ να σας το πω από την στιγμή που το έργο θα ενταχθεί και θα δημοπρατηθεί η Μελέτη-Κατασκευή, δηλαδή τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου θα μπορώ να πω χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο και όχι εικασίες. Προφανώς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίες και μάλιστα θα είναι σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι την περίοδο της κατασκευής, εκτέλεσης του έργου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, πάλι από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και εμμέσως από την ανάπτυξη της περιοχής θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Περιμένουμε να πάψουν τα έργα λόγω πανδημίας ώστε να βρεθούν στην περιοχή στελέχη του υπουργείου ώστε να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές εργασίες. Σ’ αυτές φυσικά θα επιλεγούν και θα καλυφθούν από ανθρώπους της περιοχής που θα εργαστούν εκεί”.