Μέτιος: Προχωρούμε μαζί με την υπουργό Πολιτισμού στην ανάδειξη του ταφικού τύμβου Μ.Δοξιπάρας-Ζώνης

Μέτιος: Προχωρούμε μαζί με την υπουργό Πολιτισμού στην ανάδειξη του ταφικού τύμβου Μ.Δοξιπάρας-Ζώνης

Την απόλυτη ικανοποίηση του για τις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται στο θέμα ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημείου του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, με το συνεχές προσωπικό ενδιαφέρον της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εκφράζει με δήλωση του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος. 

Άλλωστε ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει χρηματοδότηση του έργου κατασκευής μουσειακού κελύφους μέσω του ΕΣΠΑ και με ποσό που μπορεί να φτάσει και τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για απαλλοτρίωση των γύρω χώρων στον ταφικό τύμβο, αποτελεί ασφαλώς μια πολύ σημαντική πρόοδο. Ο κ.Μέτιος στην ανακοίνωση του τονίζει:

“Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για το γεγονός ότι, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού μνημείου της Περιφέρειάς μας, του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στο βόρειο Έβρο.

Στόχος είναι τα μοναδικά ευρήματα του τύμβου -άμαξες, άλογα, κτερίσματα και αγγεία που συνόδευαν τους τέσσερις νεκρούς που τάφηκαν εκεί τον 2ο αιώνα μ.Χ.- να αναδειχθούν, με την κατασκευή ενός μουσειακού κελύφους και τη δημιουργία ενός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου που, σύμφωνα με την ίδια την κ. Υπουργό, θα μπορούσε να διαδραματίσει για την περιοχή του βόρειου Έβρου έναν αναπτυξιακό ρόλο αντίστοιχο με αυτόν της Βεργίνας στην Ημαθία.

Πρόκειται για ένα έργο που συζητήσαμε διεξοδικά με την κ. Υπουργό στη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις 10 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή και για το οποίο συμφωνήσαμε να προχωρήσει ως μελέτη-κατασκευή με το Υπουργείο να δρομολογεί άμεσα τις διαδικασίες και την Περιφέρεια να το χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ.

Η κ. Μενδώνη έχει και την επιστημονική κατάρτιση και την διοικητική εμπειρία ώστε να παρεμβαίνει καταλυτικά σε ζητήματα που αφορούν στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η συνεργασία μαζί της είναι πάντα γόνιμη.

Την ευχαριστώ για αυτό αλλά και για τα καλά της λόγια για το πρόσωπό μου σε πρόσφατη συνέντευξή της”.