Διδυμότειχο: Τι λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις εργασίες στο τέμενος Βαγιαζήτ

Διδυμότειχο: Τι λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις εργασίες στο τέμενος Βαγιαζήτ

Αναφορά και στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου και τις εξελίξεις που προγραμματίζονται, έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε και έβγαλε πολλές… ευχάριστες ειδήσεις για το νομό Έβρου.

Πέρα από την εξαιρετικά θετική εξέλιξη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με τις διαδικασίες να προχωρούν για την κατασκευή Μουσειακού Κελύφους στον Τύμβο Μ.Δοξιπάρεας-Ζώνης, για την οποία αναφέρθηκε το Εvros-news.gr με εκτενές ρεπορτάζ, η κ.Μενδώνη ρωτήθηκε στη συνέντευξη που έδωσε στο “Ράδιο Έβρος” και στην δημοσιογράφο Σταυρούλα Αγελαδαράκη, τι πρόκειται να συμβεί με το τέμενος Βαγιαζήτ που η κατάσταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά, παραμένει στάσιμη.

-Μενδώνη: “Αντίστοιχη ανάπτυξη με τη Βεργίνα στον Τύμβο Μ.Δοξιπάρας-Ζώνης. Το ΚΑΣ ενέκρινε τις απαλλοτριώσεις”!!!

Πιστεύω πάρα πολύ στην “πολιτιστική και πολιτισμική αξία του Έβρου και στην τεράστια αναπτυξιακή δυναμική. Ο Έβρος ως νομός και ως περιοχή είναι η πύλη στην Ευρώπη και δεν είναι απλώς η πύλη στην Ελλάδα. Έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και στο Διδυμότειχο με το τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο τώρα προσπαθούμε να απεμπλέξουμε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ξεκινήσει επιτέλους να γίνεται κάτι στο μνημείο, αλλά και σε άλλα μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει το τεράστιο πρόβλημα της πανδημίας θα είχαν ξεκινήσει να γίνονται πράγματα. Αυτό μας έφερε λίγο πίσω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον χαμένο χρόνο”.

Με την αναφορά σε άλλα μνημεία, η κ.Μενδώνη προφανώς αναφέρονταν στις εργασίες που προγραμματίζονται στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, στην Πλωτινόπολη, αλλά και στις μεταβυζαντινές εκκλησίες Παλιουρίου, Μεταξάδων και Αλεποχωρίου, για τις οποίες με απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου θα δοθεί ποσό 800.000 ευρώ προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης τους.