Αλεξανδρούπολη:  Να επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές ζητάει η “Λαϊκή Συσπείρωση”

Αλεξανδρούπολη: Να επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές ζητάει η “Λαϊκή Συσπείρωση”

Να επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές του δήμου Αλεξανδρούπολης, ζητάει με ανακοίνωσή της ηπαράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” του Σάββα Δευτεραίου.

Υπενθυμίζει ότι οι λαϊκές αγορές έπαψαν να λειτουργούν από τις 16 Μαρτίου με απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού. Να τονίσουμε εδώ ότι αυτή την στιγμή στον Έβρο παραμένουν κλειστές οι λαϊκές σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, αφού πριν λίγες ημέρες ο δήμος Σουφλίου αποφάσισε την επαναλειτουργία τους, ενώ στο Διδυμότειχο δεν έκλεισαν ποτέ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η προσκείμενη στο ΚΚΕ “Λαϊκή Συσπείρωση”

“Οι λαϊκές του Δήμου Αλεξανδρούπολης έπαψαν να λειτουργούν (16/03/2020) με απόφαση του Δημάρχου, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού, χωρίς να γίνει καμιά συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το σημαντικότερο, χωρίς να ακουστεί η γνώμη των παραγωγών.

Στη συνέχεια υπήρξε απόφαση του ΔΣ να ενισχυθούν οι παραγωγοί τουλάχιστον με την αγορά νωπών λαχανικών από το «Πολυκοινωνικό», πράγμα το οποίο τελικά, από όσο γνωρίζουμε, δεν έγινε (θα θέλαμε την απάντηση – ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής).

Στο ΔΣ (15/04/2020) ήρθε το θέμα της λαϊκής, μαζί με πολλά άλλα (και την ίδρυση δημοτικής επιχείρησης ΔΕΚΑ!!!) και πάλι όμως δεν πέρασε.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε πως εφόσον οδεύουμε στην άρση των περιορισμών λόγω κορονοιού (χαλάρωση από 04/05/2020) μπορούν και οι λαϊκές να ανοίξουν, όπως συμβαίνει και σε άλλους δήμους.

Βασική προϋπόθεση να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται.
Ήδη από προηγούμενες ανακοινώσεις μας ζητούσαμε να γίνει χωριστή συνεδρίαση ΔΣ μόνο για το θέμα αυτό και επισημαίναμε ότι ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει το ανάλογο προσωπικό επιτήρησης και ελέγχου (που μπορεί τώρα πια να εξασφαλίσει μέσω των έκτακτων προσλήψεων λόγω κορονοιού) καθώς επίσης να δώσει και όλα τα υλικά για τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, που θα χρησιμοποιούνται στο χώρο των λαϊκών.

Οι πάγκοι να τοποθετηθούν σε πολύ αραιά διαστήματα για να μην υπάρχει συνωστισμός και πιθανά για να εξυπηρετηθούν παραγωγοί και κοινό ταυτόχρονη λειτουργία σε δύο ή και τρεις δρόμους.

Εννοείται ότι το «Πολυκοινωνικό» πρέπει να τροφοδοτείται με προϊόντα από τους παραγωγούς για όλο το επόμενο διάστημα και να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό ή/και θα πληγούν.

Μαζί με τους παραγωγούς απαιτούμε:

  • να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε μέσα, σε εφόδια και σε είδη πρώτης ανάγκης (αφορολόγητο πετρέλαιο)
  • να δοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς
  • απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση της πανδημίας, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
  • άμεση καταβολή των αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ) για τις ζημιές προηγούμενων ετών.

Διατυπώνουμε το αίτημα να επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές με όλους τους παραπάνω όρους και ζητούμε αυτό να το αποφασίσει το ΔΣ μαζί με άλλα θέματα που αφορούν την ελάφρυνση των δημοτών λόγω της πανδημίας”.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*