Ορεστιάδα: Τι ακριβώς συμφώνησαν για τα Κέντρα λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο οι Μαυρίδης και Χρυσοχοίδης;

Ορεστιάδα: Τι ακριβώς συμφώνησαν για τα Κέντρα λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο οι Μαυρίδης και Χρυσοχοίδης;

Απορίες και ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις που έκανε χθες ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, αποκαλύπτοντας ότι συμφώνησε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη κάποια πράγματα για τα Κέντρα Υποδοχής λαθρομεταναστών που λειτουργούν στο χωριό Φυλάκιο.

Συγκεκριμένα, ενώ  ο κ.Μαυρίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status radio ήταν ξεκάθαρος για το θέμα της επέκτασης του φράχτη, μίλησε κάπως… αινιγματικά για θέματα που συζήτησε και συμφώνησε με τον κ.Χρυσοχοίδη, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του στις Καστανιές. Αφού αρχικά ο δήμαρχος Ορεστιάδας τόνισε πως: “Εκείνο που μπορούμε να πούμε αυτή την χρονική στιγμή και καταλαβαίνετε τους λόγους, είναι να ανακοινώσουμε ή μάλλον να γνωστοποιήσουμε ότι αυτή η εξαγγελία για επέκταση του φράχτη σε αρκετά χιλιόμετρα, είναι σε ένα τελικό στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας, ετοιμασίας μάλλον του φακέλου για την διαγωνιστική διαδικασία και είναι πολύ θετικό”.

Στη συνέχεια όμως άρχισε να μιλάει περίπου με… γρίφους, αφού είπε: “Μέσα από αυτό τον διαγωνισμό, θα προκύψουν και πάρα πολλά θετικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Συζητήσαμε γενικά και για την ενδυνάμωση όλων των δυνάμεων και όλων των μονάδων που υπάρχουν εδώ, τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινους πόρους”. 

Όταν ρωτήθηκε όμως αν εννοεί την κατασκευή του φράχτη ή την συνοριακή φύλαξη, απάντησε: “Φανταστείτε ακόμα περισσότερα”. Ποια μπορεί να είναι αυτά τα περισσότερα, που τα άφησε να εννοηθούν δείχνοντας μάλιστα ενθουσιασμένος; Όπως είπε μόνος του και χωρίς να ερωτηθεί: “Και κάποια πράγματα που με την σύμπραξη και την βοήθεια του δήμου, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και κάποιες υποδομές, την δημιουργία δηλαδή κάποιων υποδομών σε ήδη υπάρχοντα κέντρα υποδοχής”.

Προφανώς αναφέρεται στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης) και το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης) που ήδη λειτουργούν στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας με εκατοντάδες λαθρομετανάστες κει ελάχιστους πρόσφυγες. Περισσότερα δεν θέλησε να αποκαλύψει, αλλά οι δηλώσεις που ακολούθησαν, μπέρδεψαν περισσότερο αντί να ξεδιαλύνουν τα πράγματα. Γιατί ο δημοσιογράφος που τον ρωτούσε αναφέρονταν στην επέκταση του φράχτη, η οποία θα γίνει στο νότιο Έβρο και αφορά τους δημάρχους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης και όχι τον ίδιο, αλλά ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης δεν είναι σίγουρο αν εννοούσε το ίδιο. Άλλωστε στην περιοχή του βορείου Έβρου, τον χώρο ευθύνης του δήμου Ορεστιάδας δηλαδή, δεν υπάρχει άλλος χώρος για επέκταση όπως παραδέχθηκε. “Όχι στο υπάρχοντα φράχτη, επειδή αρχίζει μετά το ποτάμι. Θα είναι στη στεριά, στο νότιο τμήμα του Έβρου. Θα θωρακιστεί εκείνη η περιοχή που είναι η στεριά. Όπου υπάρχει γη”.

Αυτό που συμπλήρωσε ο κ.Μαυρίδης είναι επίσης ένα από τα ερωτηματικά: “Νομίζω ότι είναι πολιτικά ηθικό ο ίδιος ο υπουργός να τα ανακοινώσει, έτσι με την σύνεση που τον διακρίνει και την ωριμότητα της κατάλληλης χρονικής στιγμής για τέτοιου είδους ανακοινώσεις”. Οπότε τα ερωτήματα που προκύπτουν και θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα στους πολίτες του δήμου του αλλά και γενικότερα του Έβρου ο δήμαρχος Ορεστιάδας είναι:

  1. Τι ακριβώς εννοεί όταν αναφέρεται στην δημιουργία κάποιων υποδομών στα δυο υπάρχοντα Κέντρα λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο; Βελτίωση των υπαρχόντων και ενίσχυση τους με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού;
  2. Μήπως επέκταση των υπαρχόντων ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στους διπλανούς χώρους όπου συζητείται και εξετάζεται η αγορά ή απαλλοτρίωση των χωραφιών εδώ και αρκετό καιρό, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν πολύ περισσότεροι λαθρομετανάστες; 
  3. Θα επιλεγεί κάτι τέτοιο ως μια “χρυσή τομή”, λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν σε ολόκληρο τον Έβρο και την Θράκη για την πιθανότητα δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας λαθρομεταναστών; Με αντάλλαγμα προσλήψεις ντόπιων και χρήματα στον δήμο;
  4. Μήπως αυτό που δεν πέτυχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης για την Καρωτή Διδυμοτείχου, στην γνωστή συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, η οποία έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική αλλά την ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ Εvros-news.gr και ξεσηκώθηκε ο κόσμος της περιοχής, γίνει τώρα με το… τρυκ της επέκτασης των υπαρχουσών δύο δομών στο Φυλάκιο, ενώ ουσιαστικά θα είναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΏΝ;
  5. Γιατί και στην περίπτωση του Διδυμοτείχου, αλλά και σε ανάλογες προτάσεις στους άλλους δημάρχους του Έβρου, τον Παναγιώτη Καλακίκο του Σουφλίου και το Γιάννη Ζαμπούκη της Αλεξανδρούπολης οι οποίοι απάντησαν αρνητικά, το δέλαρ για να καμφθούν οι αντιρρήσεις ήταν οι προσλήψεις ντόπιων και τα οικονομικά ανταλλάγματα.

Γι΄αυτό επισημάναμε, ότι θα πρέπει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, που συχνά επικαλείται ότι μιλάει ντόμπρα και σταράτα, να εξηγήσει τι ακριβώς συζήτησαν και συμφώνησαν για τα κέντρα υποδοχής του Φυλακίου και όλα τα υπόλοιπα. Όχι όπως είπε, να περιμένει ο κόσμος να κρίνει ο κ.Χρυσοχοίδης “την ωριμότητα της κατάλληλης χρονικής στιγμής για τέτοιου είδους ανακοινώσεις”.

Γιατί τότε ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ για την περιοχή.