Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης, Γεννηματά τίμησαν τα δολοφονημένα θύματα της Marfin – Απόντα τα κόμματα της Αριστεράς

Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης, Γεννηματά τίμησαν τα δολοφονημένα θύματα της Marfin – Απόντα τα κόμματα της Αριστεράς

Πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι η τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας προς τιμήν των δολοφονημένων θυμάτων της τραγωδίας της Marfin, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη καθώς και των συγγενών των θυμάτων.

Απόντα ήταν ως γνωστός τα τρία κόμματα της Αριστεράς που επέλεξαν να βρεθούν σε διαφορετικούς χρόνους στο σημείο, ενώ δεν παρέστη ούτε ο Πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκος Βελόπουλος. Η συγκίνηση πάντως ήταν έντονη για την εκδήλωση στη μνήμη της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), του Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και της Παρασκευής Ζούλια (35 ετών), που κάποιοι τους έκαψαν ζωντανούς μέσα στο χώρο της δουλειάς τους.
Συγκίνηση στην τελετή για τους νεκρούς της Marfin - ΠτΔ: Είναι το ελάχιστο - Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά τυφλό μίσος

Μιλώντας στην εκδήλωση η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή η τραγωδία δεν επιτρέπεται να γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων που ήταν παρόντες. “Είναι το ελάχιστο αυτό που έγινε, είναι αυτό που οφείλουμε όλοι. Είναι σημαντικό για τον τόπο δεν είναι μόνο για εσάς. Να είστε πάντα καλά να τους θυμάστε και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές” είπε η κα Σακελλαροπούλου, ενώ ένα μεγάλο συγγνώμη που η τιμή αυτή δεν αποδόθηκε νωρίτερα ζήτησε από τους συγγενείς των θυμάτων και ο κ. Μπακογιάννης.

2

Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Σήμερα σε μια λιτή τελετή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τιμήσαμε τη μνήμη τριών συμπολιτών μας, της Παρασκευής, της εγκυμονούσας Αγγελικής, του Επαμεινώνδα οι οποίοι δολοφονήθηκαν τραγικά πριν από 10 χρόνια σε αυτό ακριβώς το κτίριο. Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης είναι σαφής και ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου κι αν προέρχεται”. Και πρόσθεσε: “Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να είμαστε εδώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όπως πιστεύω θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κρίμα. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές με ζωντανές τις μνήμες χαραγμένες για πάντα στη δική μας μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και πόνεσε περισσότερο από όλους τις οικογένειες των θυμάτων που σήμερα αναζητούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση την τελική δικαίωση τους”.

3

Συνομιλώντας με συγγενείς των θυμάτων ο πρωθυπουργός τους είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Δύσκολη στιγμή. Ίσως μπαίνει ένα τέλος, μια τέλεια. Ο καθένας βιώνει τον πόνο με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Αλλά ως Πολιτεία έχουμε μια υποχρέωση να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά όχι με άνω τελεία”.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός πήγε νωρίτερα ένα τέταρτο στην εκδήλωση προκειμένου να μιλήσει με τους συγγενείς και τους εργαζόμενους που ήταν μέσα στο κτίριο τότε. Ζήτησε δε από την κάμερα να μην τραβάει. Μετά το πέρας της τελετής, κάθισε και μίλησε επίσης χωρίς κάμερες με την 10χρονη κόρη της εργαζόμενης που βρισκόταν μέσα στο κτίριο και ήταν έγκυος μαζί με την Αγγελική τότε.

9

Γεννηματά: Οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση

“Οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα, ενάντια στην πόλωση και στον διχασμό που γεννά βία. Γι αυτό είμαι εδώ, είναι η θέση της Δημοκρατικής παράταξης” δήλωσε από τη μεριά της ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Δείτε τις φωτογραφίες από την τελετή μνήμης:

8
δ
πλακετα

Ειδικότερα, πάνω στην πλακέτα αναγράφονται τα εξής: “Σε αυτο το κτίριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε τη μνήμη τους. Ποτέ ξανά. Μάιος 2020”.

ΝΔ: Fake news του Τσίπρα για τη Marfin

Τα όσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή κατάθεση στεφάνου έξω από τη Marfin, σχολιάζει το Παρατηρητήριο Fake News του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Ψάξαμε να βρούμε πώς τιμούσε ο ίδιος ή ο ΣΥΡΙΖΑ την επέτειο της Marfin ‘κάθε χρόνο εδώ και δέκα χρόνια’, μήπως μας είχε διαφύγει κάτι. Το μόνο που βρήκαμε είναι ένα σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πριν 10 χρόνια, την ίδια την ημέρα της δολοφονίας των 3 εργαζομένων”.

Αναλυτικά τα σχόλια του Παρατηρητηρίου Fake News του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την αμήχανη δήλωση του κατά την μοναχική κατάθεση στεφάνου το πρωί έξω από την Marfin αναφέροντας: “Τιμούμε και σήμερα, όπως και κάθε χρόνο εδώ και δέκα χρόνια, τη μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin”. Ψάξαμε να βρούμε πώς τιμούσε ο ίδιος ή ο ΣΥΡΙΖΑ την επέτειο της Marfin “κάθε χρόνο εδώ και δέκα χρόνια”, μήπως μας είχε διαφύγει κάτι. Το μόνο που βρήκαμε είναι ένα σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πριν 10 χρόνια, την ίδια την ημέρα της δολοφονίας των 3 εργαζομένων.

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιστρέφοντας ξανά την πραγματικότητα, αποσιωπά την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin με απόφαση του Πρωθυπουργού και κάνει λόγο για υποκρισία του κ. Μητσοτάκη ο οποίος “λίγους μήνες νωρίτερα έδινε εντολή στα Υπουργεία προκειμένου να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα, επιδικάζοντας αποζημιώσεις”. Ο κ. Τσίπρας επιμελώς αποκρύπτει ότι δεν πρόκειται περί εντολής αλλά τυπικής διαδικασίας από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, από την οποία παραιτείται η σημερινή Κυβέρνηση με πρωτοβουλία του σημερινού Πρωθυπουργού, δίνοντας τέλος στο ζήτημα αυτό. Κάτι που δεν έκανε ο κ. Τσίπρας όλο το προηγούμενο διάστημα της δικής του διακυβέρνησης, καθώς επί των ημερών του ασκήθηκαν εφέσεις επί των πρωτοδίκων αποφάσεων που δικαίωναν τα θύματα, εκδικάστηκαν και δημοσιεύτηκαν οι σχετικές αποφάσεις του εφετείου. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών 2550/2019, 2551/2019 και 2552/2019 αφορούν συγγενείς των θυμάτων υπαλλήλων της Marfin. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εφέσεις (και από το Δημόσιο και από τα θύματα) έχουν ασκηθεί στις 23 και 29 Ιουνίου 2018. Οι υποθέσεις εκδικάστηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2019 και οι αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιουνίου 2019.

Πηγή: thetoc.gr