Τα 30 έργα, δράσεις, που χρηματοδοτούνται με 3 εκατ. ευρώ απ’ το LEADER στο βόρειο Έβρο

Τα 30 έργα, δράσεις, που χρηματοδοτούνται με 3 εκατ. ευρώ απ’ το LEADER στο βόρειο Έβρο

Τριάντα έργα, παρεμβάσεις και δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2.965.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Leader στην περιοχή του βορείου Έβρου, όπως ανακοίνωσε στην Ορεστιάδα, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Εκτός από τους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, για έργα και δράσεις των οποίων εγκρίθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά, δικαιούχοι είναι και σύλλογοι των δύο δήμων, που επίσης είχαν υποβάλει τις προτάσεις τους στο πρόγραμμα, μέσω της Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου.

Μεταξύ των δράσεων που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται και εκείνες της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου και του Επιμελητηρίου του νομού, που θα υλοποιήσουν δράσεις για την τουριστική ενίσχυση όλης της περιοχής του βορείου Έβρου, συνολικού προϋπολογισμού 38.000 ευρώ. Όσον αφορά τα ποσά που θα διαχειριστούν για την υλοποίηση των δικών τους προτάσεων οι δύο δήμοι, είναι 1,4 εκ. ευρώ για τον δήμο Ορεστιάδας και 485.000 ευρώ για τον δήμο Διδυμοτείχου. Τέλος, πάνω από 650.000 ευρώ θα μοιραστούν οι δικαιούχοι σύλλογοι του δήμου Ορεστιάδας, ενώ περίπου 350.000 ευρώ είναι το ποσό που αντιστοιχεί στους δικαιούχους συλλόγους του δήμου Διδυμοτείχου.

Από τη λίστα των έργων που θα υλοποιήσουν οι δήμοι, ξεχωρίζει εκείνο της κατασκευής κλειστής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο δημοτικό σχολείο Ριζίων (510.000 ευρώ), της προμήθειας εξοπλισμού για τις αναπλάσεις των παιδικών χαρών Πενταλόφου και Πλάτης (212.000 ευρώ) και της προμήθειας οικίσκων και εξοπλισμού εκγύμνασης, που θα τοποθετηθούν σε γήπεδα τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ορεστιάδας (150.000 ευρώ). Στον δήμο Διδυμοτείχου, τα πιο δαπανηρά από τα έργα που εντάχθηκαν, είναι αυτό της ανάπλασης του πάρκου επί των οδών Λεωνίδου-Μανδαλίδου και Χατζημιχάλη στην πόλη του Διδυμοτείχου (277.000 ευρώ) και της προμήθειας και τοποθέτησης φωτιστικών τύπου LED σε πεζοδρόμια των οικισμών Ελαφοχωρίου, Ευγενικού, Λάδης και Σουφικού (208.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι τα έργα στην περίπτωση του δήμου Ορεστιάδας αφορούν μόνον οικισμούς, καθώς από το πρόγραμμα έχει εξαιρεθεί ο αστικός ιστός, ενώ στην περίπτωση του δήμου Διδυμοτείχου ήταν δυνατή η ένταξη και έργων μέσα στην πόλη.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τη διάθεση 1.250.000 ευρώ για δράσεις και έργα του προγράμματος που διαχειρίστηκε η Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης βορείου Έβρου, ωστόσο, το ποσό αυτό αυξήθηκε με υπερδέσμευση, επιτρέποντας, τελικά, την ένταξη του συνόλου των προτάσεων που είχαν υποβληθεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ: https://drive.google.com/open…

«Είναι καθήκον της Περιφέρειας να στηρίξει με κάθε τρόπο την περιοχή του βορείου Έβρου, που ειδικά τους τελευταίους μήνες, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες κρίσεις, πρώτα με το μεταναστευτικό και μετά με την πανδημία του κορωνοϊού», δήλωσε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, με τη συμμετοχή και του δημάρχου Διδυμοτείχου, Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης βορείου Έβρου, Γιάννη Περιστεράκη, του αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Κώστα Βενετίδη, του αντιδημάρχου Διδυμοτείχου και μέλους του Δ. Σ. της Αναπτυξιακής, Βαγγέλη Τσιμπανλιώτη και του πρώην προέδρου της Αναπτυξιακής, Σταύρου Λαγγουρίδη.

Ο κ. Μέτιος εκτίμησε πως τα έργα και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν «θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη» και διαβεβαίωσε ότι «η Περιφέρεια θα στηρίξει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που για γίνεται, από οποιονδήποτε φορέα».

Περιστεράκης: Πετύχαμε έξτρα χρηματοδότηση

Για μία «πολύ σημαντική εξέλιξη» έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης βορείου Έβρου, Γιάννης Περιστεράκης, τονίζοντας ότι «με το ύψος του ποσού που εγκρίθηκε, θα αναβαθμιστούν εγκαταστάσεις και θα δημιουργηθούν νέες, που είναι απαραίτητες για την περιοχή». Ο ίδιος άλλωστε και η διοίκηση, πέτυχαν να εγκριθούν από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο όλα τα έργα που πρότειναν. Ο κ.Περιστεράκης, που ξεκίνησε την παρουσία του στο συγκεκριμένο πόστο με αυτή την πολύ θετική εξέλιξη για την Εταιρείας= Έρευνας και Ανάπτυξης βορείου Έβρου, μίλησε στην τηλεόραση της ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ για το συγκεκριμένο θέμα.

Πολύ ικανοποιημένος από την έγκριση του συνόλου των προτάσεων που είχαν υποβληθεί, δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, επισημαίνοντας ότι «η εξέλιξη αυτή θα δώσει την ευχέρεια στους δύο δήμους του βορείου Έβρου να υλοποιήσουν απαραίτητες για την περιοχή παρεμβάσεις και θα τονώσει την τοπική οικονομία».

«Πρόκειται για έργα που θα δώσουν μία άλλη πνοή στον τόπο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, χαρακτηρίζοντας «ευτυχές το γεγονός της έγκρισης όλων των προτάσεων που είχαν υποβληθεί».

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ Ορεστιάδας