Αλεξανδρούπολη: Φωταγωγήθηκε απόψε το “παλαιό Νοσοκομείο (Μουσικό Γυμνάσιο) για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Αλεξανδρούπολη: Φωταγωγήθηκε απόψε το “παλαιό Νοσοκομείο (Μουσικό Γυμνάσιο) για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Φωταγωγήθηκε απόψε με μπλε χρώμα το “παλαιό Νοσοκομείο” όπου στεγάζεται το Μουσικό Γυμνάσιο της Αλεξανδρούπολης με απόφαση του δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών που καθιερώθηκε το 1965 για να τιμήσει τη γέννηση της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, το 1820, της Αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Το παλαιό παλαιό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εγκαινιάσθηκε στις 11-17 Δεκεμβρίου 1895.  Το νοσοκομείο χτίστηκε μακριά από το Δεδέαγατς μέσα σε δάσος από δρυς και επί αγροτικού δρόμου, μακριά από τη θάλασσα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρώπης όπου τα Νοσοκομεία ανεγείροντο σε τοποθεσίες με ξηρό κλίμα.

Στην ανέγερσή του προχώρησαν οι οθωμανικές αρχές για να παρέχουν θεραπεία κυρίως στους φτωχούς και άπορους καθώς με την εγκατάσταση και λειτουργία της Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Κωνσταντινούπολη, η τοπική οικονομική σημασία του Δεδέαγατς και ο πληθυσμό του αυξήθηκαν κατά το διπλάσιο. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του Νοσοκομείου δόθηκε δωρεάν από την Εταιρεία Σιδηροδρόμων “CompagnieduCheminderFerOttomanSaloniqueConstantinopleJonctionJ.S.C.”. Στα εγκαίνια του νοσοκομείου, όπου θα νοσηλεύονταν οι φτωχοί, παρευρέθηκαν εκτός του Επάρχου του Σατζακίου του Δεδέαγατς, οι δημόσιοι υπάλληλοι της περιοχής, οι ουλεμάδες, οι προεστοί, οι πρόξενοι με το προσωπικό των φιλικών κρατών, μερικοί ξένοι προεστοί και πλήθος κόσμου[1].

1.Τσινταράκης Ελ., ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΟΛΗ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ Από τα χρόνια του Ερημίτη έως τη Συνθήκη της Λωζάνης, Αλεξανδρούπολη 2019

Ζαμπούκης: Υποκλινόμαστε με σεβασμό

σε ολόκληρο το νοσηλευτικό προσωπικό

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης από την πλευρά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών δήλωσε:

“Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών βρίσκει τους νοσηλευτές στην πρώτη γραμμή της δύσκολης μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα και παλεύοντας καθημερινά υπό δυσχερείς συνθήκες.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Χριστόδουλο Μεντίζη μπροστά στο φωτισμένο παλαιό Νοσοκομείο

Με ανιδιοτέλεια, περισσή αυταπάρνηση και αφοσίωση στον συνάνθρωπο οι νοσηλευτές, παρόντες 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό των ασθενών αναδεικνύουν τον ρόλο, τις αξίες, την προσφορά και τη συμβολή τους στην Παγκόσμια Υγεία, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του «οικοδομήματος» που ονομάζεται σύστημα υγείας.

Ως ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά τους, εκ μέρους όλων των δημοτών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είμαστε ευγνώμονες για τον επαγγελματισμό και το πνεύμα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Υποκλινόμαστε με σεβασμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό και χωριστά σε κάθε νοσοκόμα, νοσοκόμο, νοσηλευτή, νοσηλεύτρια, μέλος του υγειονομικού συστήματος. Σας ευχαριστούμε.

Γιάννης Ζαμπούκης

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

 

 

 

 

 

[1] Τσινταράκης Ελ., ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΟΛΗ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ Από τα χρόνια του Ερημίτη έως τη Συνθήκη της Λωζάνης, Αλεξανδρούπολη 2019

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*