Το Σιφώνι: “Μαύρη” εργασία επί Λαμπάκη να… φαν και οι κότες. Όλοι σφύριζαν αδιάφορα

Το Σιφώνι: “Μαύρη” εργασία επί Λαμπάκη να… φαν και οι κότες. Όλοι σφύριζαν αδιάφορα

Έκθαμβοι (τι είπα πάλι η τρελή;) είδαμε σε ρεπορτάζ, συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με δημότες μουσουλμάνους της οδού Άβαντος, οι οποίοι απαιτούν να πληρωθούν για τα δίμηνα  που δούλεψαν στην καθαριότητα και στο πράσινο, επί θητείας Λαμπάκη – Ζιώγα, χωρίς όμως να… φαίνονται πουθενά.

 Και όταν λέω πουθενά το εννοώ. Ούτε ασφάλιση, ούτε σύμβαση, ούτε τίποτα. Ο ορισμός δηλαδή της “μαύρης”, ανασφάλιστης εργασίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που λένε και οι φίλοι μου οι αριστεροί.

 Τώρα θα ρωτήσει κάποιος. Γίνονται αυτά και στο δημόσιο; Εμείς μόνο στον ιδιωτικό τομέα ακούγαμε και ξέραμε ότι συμβαίνουν. Να όμως που γίνονται.

 Οι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν να παίρνουν περίπου 100.000 €, συν ότι προκύψει… Δηλαδή, ανασφάλιστη, “μαύρη” εργασία να… φαν και οι κότες, για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλή φράση του Λαμπάκη. Που την χρησιμοποιεί μαθαίνω και στα εξώδικα που στέλνει.

 Να δούμε τώρα τι δικαιολογίες θα βρει για τις συγκεκριμένες πολύ σοβαρές καταγγελίες και εξελίξεις, που θα έπρεπε να προκαλέσουν κανονικά αυτεπάγγελτες παρεμβάσεις από το ΣΕΠΕ και τον Εισαγγελέα.

 Και λέω ότι προκύψει, γιατί θυμήθηκα την περιπέτεια του ιδιοκτήτη του ραδιοφώνου STATUS κ. Σταύρου Αποστολίδη,  όπου πήγε η επιθεώρηση εργασίας στο σταθμό του και βρήκε κάποιον να κάνει εκπομπή χωρίς να έχει προσληφθεί. Θυμάμαι ότι του έβαλαν πρόστιμο πάνω από 10.000 €. Για ένα μόνο άτομο. Είναι όντως άδικο.

 Δικαιολογημένα θυμάμαι τότε έγινε έξαλλος ο Σταύρος και έλεγε στο μικρόφωνο ή έγραφε διάφορα. Με όσα είδε να βγαίνουν τώρα στη φόρα, καθημερινά μόνο με αυτό θα πρέπει να ασχολείται στις εκπομπές του.

 Να απαιτεί την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους είχαν τόσους ανθρώπους ανασφάλιστους, χωρίς σύμβαση και απλήρωτους. Μην σας πω ότι πρέπει να βγάλει στο τηλέφωνο τον Λαμπάκη, τον Ζιώγα και όποιον άλλον πρέπει να εξηγήσουν τι συνέβη.

 Και θα το κάνει ο Σταύρος, γιατί δεν μπορεί. να την “πληρώνει” μόνο αυτός και ένας ολόκληρος Δήμος Αλεξανδρούπολης να βρίσκεται στο απυρόβλητο.

 Δηλαδή αν η επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ  επιβάλλουν τα πρόστιμα που προβλέπονται, τότε το ποσό θα φτάσει το μισό εκατομμύριο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Περαστικά μας δηλαδή.

 Σε αυτή την περίπτωση φάνηκε καθαρά ότι δεν ταιριάζει η φράση “οι καημένοι οι εργαζόμενοι” διότι οι ίδιοι δήλωσαν πως γνώριζαν πολύ καλά τι συνέβαινε.

 Θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του κ. Λαμπάκη για το θέμα και φυσικά του τότε Αντιδημάρχου του κ. Ζιώγα, γιατί αυτοί ήταν οι υπεύθυνοι. Βέβαια θα ήταν ηθικό και έντιμο να ακουστούν και οι απόψεις των υπολοίπων μελών που διοικούσαν τον Δήμο τότε.

 Όπως οι κύριοι Κουκουράβας, Γκοτζίδης, Ουζουνίδης, Γερακόπουλος, Βαταμίδης, Αετόπουλος, Γκότσης και οι άλλοι που συνδιοικούσαν.

 Επίσης, ο Αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον Δήμο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος,  δήλωσε αρχικά στις κάμερες ότι έχει κάνει έγγραφη καταγγελία στο ΣΕΠΕ για το θέμα. Μετά σε ραδιόφωνο δήλωσε ότι δεν ήξεραν αν υπήρχαν συμβάσεις.

 Αδυνατούμε να καταλάβουμε, γιατί παρά τις τότε  καταγγελίες που αναφέρει ο Αντιπρόεδρος των εργαζομένων,  το φαινόμενο συνεχίστηκε μέχρι την λήξη της θητείας Λαμπάκη.  

  Όπως επίσης αδυνατούμε να καταλάβουμε, πως τόσα χρόνια που συνέβαιναν αυτά και τα γνώριζαν πολλοί όπως λέγεται, γιατί δεν θυμάμαι κάποια παρέμβαση και πολύ περισσότερο να… σηκώσει το θέμα έντονα, η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Σάββα Δευτεραίου. 

 Οι φίλοι μου οι κουμουνιστές, που εμφανίζονται συνέχεια υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και καταγγέλουν το… κεφάλαιο, την εργοδοσία και τα μονοπώλια για την εκμετάλλευση του ιδρώτα του εργάτη και την αδήλωτη εργασία, δεν πήραν… πρέφα αυτό που γινόταν χρόνια;

 Αν δεν το ήξεραν, να μας το πουν. Αν το γνώριζαν και έκαναν τα… στραβά μάτια όπως οι άλλοι, για αυτούς που συνέχεια επικαλούνται το δίκιο του εργάτη, είναι πολύ χειρότερο. Πάντως δεν θυμάμαι καμιά καταγγελία τους στο δημοτικό συμβούλιο ή τίποτα κινητοποιήσεις τους στα αμαξοστάσια όπου ανέβαιναν οι συγκεκριμένοι στα απορριμματοφόρα και δούλευαν ανασφάλιστοι, χωρίς σύμβαση και απλήρωτοι.

 Αδυνατούμε επίσης να καταλάβουμε, εκείνος ο Δαγλή Γιασάρ που είναι και Πρόεδρος σε έναν σύλλογο της οδού Άβαντος και σίγουρα θα γνώριζε το συγκεκριμένο θέμα και πρόβλημα, γιατί όχι μόνο δεν το ανέδειξε, αλλά ήταν και υποψήφιος στις περασμένες δημοτικές εκλογές με τον Λαμπάκη, ο οποίος είχε ανθρώπους που δηλώνει ότι εκπροσωπεί, απλήρωτους, ανασφάλιστους και χωρίς συμβάσεις.

 Το ίδιο αδυνατούμε να καταλάβουμε και τον Βαγγέλη το Γουμενίδη, ο οποίος έχει εκεί κοντά το γραφείο του. Στην Άβαντος εννοώ και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Κι αυτός αν και ήξερε την… εκμετάλλευση του Λαμπάκη στους συγκεκριμένους ανθρώπους, άλλαξε παράταξη και πήγε υποψήφιος μαζί του. Κανένας δεν βρήκε να πει το παραμικρό τόσα χρόνια;

Το… Σιφώνι