Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελέας Ορεστιάδας, για πιθανή παράβαση καθηκόντων στο θέμα της γέφυρας Ερυθροποτάμου

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελέας Ορεστιάδας, για πιθανή παράβαση καθηκόντων στο θέμα της γέφυρας Ερυθροποτάμου

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για πιθανή παράβαση καθηκόντων αιρετών αλλά και υπηρεσιακών προϊσταμένων του δήμου Διδυμοτείχου, έχει διατάξει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας, για το θέμα της κύριας γέφυρας του Ερυθροποτάμου που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για την δεύτερη, την κλειστή εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο γέφυρα του Ερυθροποτάμου που οδηγεί προς τα νεκροταφεία, την Σχολή Αστυφυλάκων και την επαρχιακή οδό προς τους Μεταξάδες, αλλά την βασική που μπαίνει κανείς και βγαίνει από την πόλη. Έγινε λοιπόν γνωστό από τα όσα δημοσιεύθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή 15 Μαίου, η οποία ασχολήθηκε εκτενώς με το συγκεκριμένο ζήτημα και αποφασίστηκε να ανατεθεί στον στον Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να γνωμοδοτήσει σε ποια διοικητική αρχή ανήκει η αρμοδιότητα και συνάμα η
ευθύνη συντήρησης της συγκεκριμένης γέφυρας. Κι αυτό γιατί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου με έγγραφο της στις 5 Φεβρουαρίου επισημαίνει ότι ο φορέας που είναι αρμόδιος για την εκτέλεση των προτεινομένων ενεργειών είναι ο Δήμος Διδυμοτείχου.

Έτσι ήρθε στο φως της δημοσιότητας η Προκαταρκτική εξέταση που έχει διαταχθεί με Εισαγγελική Παραγγελία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ορεστιάδας, έχει διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης των αιρετών και των Υπηρεσιακών Προϊσταμένων του Δήμου, για παράβαση των άρθρων αρθρ. 259 Π.Κ., 286 παρ. 1α Π.Κ. , 288 παρ.1 Π.Κ. και 306 παρ.1 Π.Κ. κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, ως προς οφειλόμενες ενέργειες για την Γέφυρα του Ερυθροποτάμου (αριθ. 135/2020 και με Α.Β.Μ: Α2019/1708-Α).

Όλα ξεκίνησαν από τις καταγγελίες Σκίνδρη;

Επειδή για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό, είναι άγνωστο αν η εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση αφορά και τον ίδιο τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου. Όλα προφανώς θα πρέπει να ξεκίνησαν από κάποιες καταγγελίες που έκανε, δημοσιεύοντας μάλιστα και τις σχετικές φωτογραφίες, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θόδωρος Σκίνδρης, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε έναν εκ των στενότερων συνεργατών του κ.Χατζηγιοάννογλου. Εκείνος βέβαια πίστευε ότι η συντήρηση και οι εργασίες στην συγκεκριμένη γέφυρα είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, αλλά η εξέλιξη ήταν εντελώς διαφορετική και πιθανόν να γυρίσει μπούμερανγκ. Προφανώς και ο ίδιος και ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του δεν θα περίμεναν αυτή την εξέλιξη, αφού ξαφνικά βρέθηκε η δημοτική αρχή… μπλεγμένη και τώρα τρέχει ζητώντας τις νομικές γνώσεις του κ.Χρυσόγονου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η εξέλιξη των πραγμάτων έχει ως εξής:

 1. Στις 14-1-2020 εστάλη έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών- Υ.ΔΟΜ Περιβάλλοντος του Δήμου Διδυμοτείχου προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για την γέφυρα αυτή.
 2. Στις 5-2-2020 ήρθε η απάντηση με έγγραφο Έκθεση Αξιολόγησης της Γέφυρας του Ερυθροποτάμου,
  του Δευτερεύοντος Εθνικού οδικού δικτύου Ε051, εισόδου – εξόδου οικισμού Διδυμοτείχου.
 3. Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά από μακροσκοπικό έλεγχο των επί μέρους στοιχείων του τεχνικού και μελέτη του οπτικού υλικού, επισημάνθηκε η ύπαρξη κινδύνου για τον χρήστη μόνο στις θέσεις των κιγκλιδωμάτων και των στηθαίων ασφαλείας, με το σκεπτικό να γίνει άμεση αποκατάσταση- επισκευή κυρίως των τσιμεντένιων ορθοστατών των κιγκλιδωμάτων καθώς και της τοποθέτησης των εκλιπόντων στηθαίων ασφαλείας, και επιπλέον προτείνεται ο περαιτέρω ενδελεχής έλεγχος του τεχνικού (κατηγορία 3) από εξειδικευμένο προς τούτο προσωπικό, το οποίο και θα αποτιμήσει ακριβέστερα την κατάσταση της γέφυρας και θα προτείνει τον τρόπο αποκατάστασης των φθορών.
 4. Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά από μακροσκοπικό έλεγχο των επί μέρους στοιχείων του τεχνικού και μελέτη του οπτικού υλικού, επισημάνθηκε η ύπαρξη κινδύνου για τον χρήστη μόνο στις θέσεις των κιγκλιδωμάτων και των στηθαίων ασφαλείας, με το σκεπτικό να γίνει άμεση αποκατάσταση- επισκευή κυρίως των τσιμεντένιων ορθοστατών των κιγκλιδωμάτων καθώς και της τοποθέτησης των εκλιπόντων στηθαίων ασφαλείας, και επιπλέον προτείνεται ο περαιτέρω ενδελεχής έλεγχος του τεχνικού (κατηγορία 3) από εξειδικευμένο προς τούτο προσωπικό, το οποίο και θα αποτιμήσει ακριβέστερα την κατάσταση της γέφυρας και θα προτείνει τον τρόπο αποκατάστασης των φθορών.
 5. Η άποψη του δήμου Διδυμοτείχου είναι ότι η συγκεκριμένη γέφυρα βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή άποψη της υπηρεσίας είναι ότι δεν προκύπτει ρητά η αρμοδιότητα συντήρησης του φέροντα οργανισμού και γενικότερα της κατασκευαστικής αρμοδιότητας ή ποιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της στατικότητας της συγκεκριμένης γέφυρας ήτοι ποιος έχει την Νομική ή Θεσμική υποχρέωση.

Ήδη ανέθεσε πάντως σε εταιρεία της εργασίες συντήρησης

Αν και η άποψη της δημοτικής αρχής είναι ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου Διδυμοτείχου η συντήρηση και οι βελτιωτικές εργασίες, την ίδια στιγμή προχώρησε στην απ’ ευθείας ανάθεση των εργασιών στην γνωστή εταιρεία του Διδυμοτείχου ΜΕΤΚΕ ΑΕ – Αφοί Τσουλκανάκη με έδρα στο 2ο ΧΛΜ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ του έργου: «Προμήθεια και Τοποθέτηση Κιγκλιδωμάτων και Στηθαίων ασφαλείας στη γέφυρα Ερυθροποτάμου Διδυμοτείχου” ύψους 24.795,35€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%).

ΙΔΟΥ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Παράλληλα, αν και ο δήμος Διδυμοτείχου θεωρεί ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ούτε ο στατικός έλεγχος της συγκεκριμένης γέφυρας, έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό όπως έγραψε το Evros-news.gr από τον Απρίλιο, ύψους  79.165,22 € με ΦΠΑ 24%, για την μελέτη στατικού ελέγχου και πρόταση αποκατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διδυμότειχο: Διαγωνισμός για μελέτη στατικού έλεγχου και πρότασης αποκατάστασης της Κεντρικής γέφυρας απ’ τον δήμο

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι καταγγελίες Σκίνδρη… άνοιξαν τους “ασκούς του αιόλου” και τώρα η δημοτική αρχή του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου υποχρεώθηκε να ζητήσει τις νομικές γνώσεις του Καθηγητή Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστα Χρυσόγονου (ίσως επειδή ασχολήθηκε και με το γνωστό θέμα της γέφυρας της Καβάλας που έπαθε ζημιά), προκειμένου να μην… μπλέξει με νομικές ευθύνες στην Προκαταρκτική Εξέταση για διερεύνηση ευθυνών που έχει ήδη διατάξει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Να συμπληρώσουμε τέλος, πως όσον αφορά την δεύτερη γέφυρα του Ερυθροποτάμου που είναι εδώ και μήνες κλειστή, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ήδη έχει κάνει διαγωνισμό και ανέθεσε την μελέτη στατικού ελέγχου της σε εταιρεία.

 

4 Σχόλια

 1. “Όποιος δεν θέλει, ή βαριέται να ζυμωσει, δέκα χρόνια κοσκινιζει..”

  “Αν αναβάλλεις το καθετί μέχρι να είσαι εντελώς σίγουρος γι’ αυτό, δεν θα κάνεις ποτέ τίποτα.
  Norman Vincent Peale, 1898-1993, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας”

  “Η καθυστέρηση πάντα φέρνει κίνδυνο. Και το να αναβάλλεις ένα μεγάλο σχέδιο σημαίνει –συχνά– να το καταστρέφεις.
  Μιγκέλ Θερβάντες, 1547-1616, Ισπανός συγγραφέας”

  Ρωμύλο, η γέφυρα είναι μέσα στην αυλή σου και σύ ακόμα ψαχνεσαι;
  Η γέφυρα για να γίνει θέλει Μηχανικό και μαστόρους. Και όχι δικηγόρο!
  Και εσύ πηγες στον καθηγητη του Συνταγματικού Δικαίου; Ρε πάτε καλά; Ή σάς βαρεσε ο Κορονοιος;
  Και πόσα σας ζήτησε ο Χρυσογονος; Καί την αμοιβή του ποιός θα τα πληρώσει;
  Άμα δεν μπορείτε να συνεννοηθειτε μεταξύ σας: Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειάρχης και Βουλευτές να φτιάξετε ένα γιοφύρι, τότε σηκωθείτε και εξαφανιστειτε…
  Και προσέξτε καλά μήν τυχόν, ο μη γένοιτο, και έχουμε απώλεια ζωής εξαιτίας της αμέλειας και της παράλειψεως…
  Κύριε Εισαγγελέα μήν καθυστερειτε καθόλου. Σας παρακαλούμε να επισπεύσετε άμεσα τίς ενέργειες σας….

 2. Με τούς αυτούς τοπικούς άρχοντες Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Περιφερειάρχη και βουλευτές, απαξιω να ασχοληθώ γιατί δεν έχουν την ικανότητα να προβλέπουν και τους λείπει ο κοινός νους, δηλαδή το απλό και πρακτικό μυαλό…Αναλισκονται και βυζαντινολογουν για το ποιός είναι αρμόδιος να επισκευάσει την υπάρχουσα σέ λειτουργια προβληματική γέφυρα, και δεν βλέπουν ότι υπάρχει και μια άλλη λύση…
  Κ. Πιτιακουδη σάς υποβάλλω μίαν
  ιδέα- πρόταση την οποία σάς παρακαλώ προώθηστε την άμεσα, απ’ευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνης, διότι αν την παρουν την ιδέα αυτινοι οι ανεπαρκείς και κοντοφθαλμοι, θα την εκμεταλλευθούν μετά και θα κοκορευονται αύριο και θα παριστανουν τους καμποσους και τους Σωτήρες…
  Προτείνω νά ζητήσουμε απ’ ευθείας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνης να στείλει κλιμάκιο του Μηχανικού να γκρεμίσει την κατεστραμμένη γέφυρα πού είναι στο ύψος των Νεκροταφείων Διδυμοτείχου, η οποία συνδέει τά χωριά τής νότιας πλευράς του Ερυθροποταμου προς Μεταξάδες και στη θέση της νά εγκατασταθεί μία Στρατιωτική γέφυρα τύπου ΜΠΕΛΕΥ. Διότι υπάρχει ενδεχόμενο να μήν λειτούργησει η άλλη γέφυρα και να αποκοπεί παντελώς η επικοινωνία τής πόλεως πανταχόθεν! Εκτιμώ ότι σέ ένα μήνα περίπου το Διδυμότειχο θα έχει μια καινούργια σίγουρη και ασφαλή γέφυρα και θα λυθεί το πρόβλημα της επικοινωνίας..

 3. Συμφωνώ, πρέπει να γινουν εξαρχής νεες και αμεσα… οπως το παράδειγμα

  των Χανίων με τον Στρατο,
  https://www.eparxies.gr/aytes-einai-oi-gefyres-toy-stratoy-me-tis-opoies-tha-antimetopistei-prosorina-to-provlima-stis-pligeises-perioches/

  https://flashnews.gr/post/381584/pws-einai-oi-gefyres-toy-stratoy-poy-tha-egkatastathoyn-sta-xania

  του Βόλου με τον Δημο, https://voliotaki.gr/wordpress/2017/07/blog-post_911-14.html

 4. Το ίδιο θέμα και στον Πηνειό …http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2015/02/koboti-1.jpg

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*