Η Αλεξανδρούπολη τίμησε χθες βράδυ την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτορεπορτάζ)

Η Αλεξανδρούπολη τίμησε χθες βράδυ την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτορεπορτάζ)

Η Αλεξανδρούπολη τίμησε χθες το βράδυ την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, την Ημέρα Μνήμης για τον σφαγιασμό 353.00 Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους.

Το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης φωταγωγήθηκε κόκκινο, στο χρώμα που συμβολίζει το αίμα των χιλιάδων σφαγιασθέντων. Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μιλώντας στην λιτή και σύντομη εκδήλωση, τόνισε: “Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάμε, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας κάναμε το ελάχιστο ως φόρο τιμής με την φωταγώγηση του δημαρχείου. Το χρώμα είναι κόκκινο στην μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους πριν από 101 χρόνια. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να θυμόμαστε.

Η σημερινή ημέρα θα μας θυμίζει πάντα πως με ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας επιχειρήθηκε να σβηστούν 3.000 χρόνια Ιστορίας, Πολιτισμού και δημιουργίας ενός λαού.Φωταγωγούμε το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης  κόκκινο, στο χρώμα που συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους 353.000 σφαγιασθέντες Έλληνες του Πόντου.

Διατηρούμε την ιστορική μνήμη ζωντανή.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα είναι εθνικό μας χρέος. Χρέος προς την Ιστορική αλήθεια και τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού.

Πολύ συμβολικά και ευχαριστώ τα διοικητικά συμβούλια των ποντιακών συλλόγων της περιοχής, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε αυτή την μικρή γιορτή, θα πορευθούμε μέχρι το Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην παραλιακή λεωφόρο για να ανάψουμε τον βωμό”.

Υπό τη συνοδεία της λύρας και με υψωμένα τα λάβαρα των ποντιακών συλλόγων, 3 νέοι με πυρσούς άναψαν τον βωμό μπροστά από το μνημείο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην παραλιακή λεωφόρο.