Έβρος: Fake η περιοχή που παρουσίασε ως επίμαχο σημείο τουρκικής “κατάληψης” η αγγλική “The Sun” – Τι ισχύει

Έβρος: Fake η περιοχή που παρουσίασε ως επίμαχο σημείο τουρκικής “κατάληψης” η αγγλική “The Sun” – Τι ισχύει

Σε μια Fake περιοχή που παρουσίασαν ως επίμαχο σημείο στην περιοχή Μελισσοκομείου Φερών και είναι ξεκάθαρο πως “κατέβασαν” από χάρτη της google, βασίστηκε το θέμα που δημοσίευσε η γνωστή σκανδαλοθηρική αγγλική εφημερίδα “The Sun”, μιλώντας για κατάληψη του συγκεκριμένου ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατεύματα.

Κι επειδή μιλάμε για μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, με χιλιάδες αναγνώστες, έγινε αναπαραγωγή όσων έγραψε στην χώρα μας κυρίως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μόνο που η συγκεκριμένη περιοχή, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ με το σημείο όπου τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί η ένταση, με την παρουσία Τούρκων Στρατοφυλάκων αρχικά και στρατιωτών στη συνέχεια. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι:

Το κομμάτι που η αγγλική εφημερίδα και όσοι την αναπαρήγαγαν εμφανίζουν ως το σημείο αμφισβήτησης, βρίσκεται από την τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, είναι ελληνικό και πρόκειται για το Κτήμα Μιχαηλίδη, όπως το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της περιοχής. Καλλιεργείται κανονικά κάθε χρόνο από αγρότη που το νοικιάζει απ’ τον ιδιοκτήτη του και μάλιστα ο στρατός τον βοηθάει με πλωτά του μέσα να μεταφέρει τρακτέρ και άλλα μηχανήματα για τον σκοπό αυτό. Όλα μάλιστα γίνονται χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους Τούρκους. Άλλωστε δεν είναι η μοναδική έκταση που μετά την ευθυγράμμιση του ποταμού Έβρου το 1955, επί υπουργού Δημοσίων Έργων  του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Μεντερές από την τουρκική πλευρά, βρίσκεται μετά την τουρκική όχθη, αλλά ανήκει στην Ελλάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Sun:«Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ελλάδα και κατέλαβαν μικρό κομμάτι γης στον Έβρο»

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την επίμαχη έκταση που έχει ξεσπάσει ο “θόρυβος” το τελευταίο διάστημα. Βρίσκεται πιο βόρεια από το Κτήμα Μιχαηλίδη, προς το Σουφλί και πρόκειται για μια μικρή έκταση, ανήκει ξεκάθαρα στην Ελλάδα και βρίσκεται μετά την τουρκική όχθη του ποταμού. Τον χειμώνα που τα νερά είναι πολλά, πλημμυρίζει και δεν φαίνεται καθόλου. Σε αντίθεση με το κτήμα Μιχαηλίδη, αυτό το σημείο δεν καλλιεργείται και έτσι μοιραία εκτός από την βλάστηση φύτρωσαν δέντρα, θάμνοι και έγινε μια μικρή… ζούγκλα. Όταν τον περασμένο Μάρτιο ξέσπασε η γνωστή κρίση, με την Τουρκία να χρησιμοποιεί χιλιάδες λαθρομετανάστες βοηθώντας τους να περάσουν στην Ελλάδα, ο στρατός ξεκίνησε την αποψίλωση στο σημείο αυτό, γιατί εκεί οι διακινητές έκρυβαν όσους ήθελαν να περάσουν τη νύχτα σε ελληνικό έδαφος μέσω του ποταμού Έβρου.

Η έκταση είναι ξεκάθαρα ελληνική και οι χάρτες της google που επικαλείται η Τουρκία, σε καμιά περίπτωση δεν είναι αξιόπιστοι. Γιατί είναι χαρακτηριστικό, ότι εδάφη δείχνει ως ελληνικά εδάφη που ανήκουν στην Τουρκία σε άλλα σημεία της περιοχής αλλά βρίσκονται μετά την ελληνική όχθη του ποταμού Έβρου. Οι Τούρκοι άλλωστε αποδέχονται πως ανήκει το συγκεκριμένος μέρος στην Ελλάδα, αφού έχουν κατασκευάσει αναχώματα για τις πλημμύρες, πιο μέσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναγνωρίζοντας ότι η έκταση είναι ελληνική.

Οι Τούρκοι είναι στην περιοχή, αλλά όχι σε ελληνικό έδαφος

Όσο για τα δημοσιεύματα της “The Sun” και άλλων ξένων ΜΜΕ που ενδεχομένως την αναπαράγουν, αστυνομικοί και στρατιωτικοί που βρίσκονταν ή παραμένουν ακόμα στην περιοχή κάνοντας περιπολίες, διαψεύδουν ότι οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει σκηνές μέσα στο ελληνικό έδαφος και έχουν εγκατασταθεί εκεί. Επειδή τα σύνορα με την Τουρκία είναι χερσαία εκεί, υπήρχε παρουσία της Στρατοφυλακής με σκηνές, από τον Μάρτιο ακόμα που ξέσπασε η γνωστή κρίση και οι ασύμμετρη απειλή με την χρησιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών.

Βρίσκονται λοιπόν στην περιοχή Τούρκοι Στρατοφύλακες και περιμένουν να διευθετηθεί η διαφωνία που υπάρχει, αλλά δεν έχουν “στρατοπεδεύσει” σε ελληνικό έδαφος, όπως σπεύδουν να υιοθετήσουν πολλοί και ούτε φυσικά καμιά κατάληψη ελληνικού εδάφους έχει γίνει.

Τι ακριβώς ισχύει για την περιοχή

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου καθορίσθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα με συντεταγμένες η οριοθέτηση τους και με τα σχετικά πρωτόκολλα της Επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία υπογράφηκαν από Έλληνα εκπρόσωπο Μινωτάκη, τον Τούρκο και τον Ολλανδό εκπρόσωπο Μπάκερ.  Το 1955 έγινε η ευθυγράμμιση του ποταμού στο νότιο τμήμα του όπως προαναφέραμε από την περιοχή των Φερών μέχρι το Δέλτα του ποταμού. Δημιουργήθηκε έτσι μια ευθύγραμμη κοίτη και καταργήθηκαν οι «μαίανδροι» της παλιάς κοίτης. Αυτά τα ζικ-ζακ δηλαδή που υπάρχουν και στην περιοχή για την οποία γίνεται τόσος ντόρος.

Τα σύνορα όμως δεν άλλαξαν. Έτσι δημιουργήθηκαν εδάφη που βρίσκονταν εκατέρωθεν της νέας κοίτης και αποκόπηκαν από το έδαφος της χώρας προέλευσης. Δηλαδή ελληνικά που πλέον είναι από την τουρκική όχθη και τουρκικά από την ελληνική. Για παράδειγμα, στο Πέταλο του Πέπλου είναι 8.000 στρέμματα περίπου, στο επίμαχο Μελισσοκομείο στις Φέρες 220 στρέμματα και στο κτήμα Μόραλη 150 στρέμματα. Αυτά βρίσκονται μετά την τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, ενώ πιο κάτω στην περιοχή Μαυράκανθο υπάρχει ένα κομμάτι τουρκικής γης περίπου 360 στρέμματα που βρίσκεται μετά την ελληνική όχθη. Όλες αυτές οι εκτάσεις καλλιεργούνται κανονικά από τους ιδιοκτήτες τους ή ενοικιαστές (όπως είπαμε για το Κτήμα Μιχαηλίδη) Έλληνες και Τούρκους, οι οποίοι όπως επισημάναμε μεταφέρουν ακόμη και τρακτέρ και άλλα μηχανήματα απρόσκοπτα. Με πρόχειρα γεφύρια , με πλωτά μέσα (σχεδίες ή μεγάλες βάρκες) και με τη βοήθεια του στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπουργείο Εξωτερικών για Έβρο: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

9 Σχόλια

 1. Πολύ καλή ενημέρωση.Καλα θα είναι να μην παρασυρομαστε βγάζοντας βιαστικά συμπεράσματα.

  • Εγώ Jim βλέπω κυρίως τις πηγές ενημέρωσης και κατά 2ό λόγο την ενημέρωση αυτή καθαυτή …

 2. 1.Στρατοφυλακή ή στρατοχωροφυλακή;
  2. Αν καταλάβαμε καλά υπαρχουν τα σύνορα όπως τα λέει η συνθήκη, το ποτάμι που κάνει τα δικά του και η ευθυγράμιση που έκανε ο Καραμανλής με τον τούρκο.
  3. Εκεί που κατασκήνωσαν τούρκοι είναι Ελλάδα ή όχι; Αυτό πες μας αν το ξέρεις με 2 κουβέντες . Όλα τα υπόλοιπα (ποιος νοικιάζει το κτήμα, ποιος τοχει για προίκα και τι γίνεται στην πλημμύρα) πέστα στο κτηματολόγιο.

 3. Ιωάννης 2020

  Εντάξει, εάν είναι λοιπόν έτσι όπως τα εμφανίζεται στο άρθρο, τότε για πιο λόγο έκανε το διάβημα προς τους Τούρκους το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών; Έτσι χάριν γούστου; Άρα υπάρχει θέμα ή όχι;

  • Το διάβημα αφορούσε την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας του δικαιώματος της Ελλάδας να κάνει έργα στο σημείο που είναι έδαφος της και όχι την παρουσία εντός ελληνικού εδάφους Τούρκων αστυνομικών.

 4. Νομιζω πως η ενημερωση αυτη βαζει τα πραγματα στη θεση τους . Θα ηθελα να κρατησω το αρθρο αν υπηρχε εικονιδιο εκτυπωτη . Ευχαριστω πολυ (απο Αθηνα)

 5. Καλησπέρα σας

  2 διευκρινήσεις αν μπορείτε γιατί έχουμε χίλια 2 προβλήματα αλλά μπροστά στα εθνικά όλα τα άλλα είναι τουλάχιστον για μένα δευτερεύουσας σημασίας ( χωρίς φυσικά να τα έχω (έχουμε) λύσει ) :

  1) το διάβημα λέτε έγινε γιατί οι Τούρκοι αμφισβήτησαν την περιοχή ότι είναι Ελληνική ;
  2) και επειδή την αμφισβήτησαν οι Τούρκοι εμείς φύγαμε από το έδαφος μας και οι Τούρκοι κατασκήνωσαν τελικά ή δεν κατασκήνωσαν από το σημείο αποχώρησης των Ελληνικών δυνάμεων που είναι Ελληνικό ; μπορείτε ας πούμε εσείς ή ο στρατός να πάει σε εκείνο το σημείο ( που οι Τούρκοι αμφισβήτησαν ως μη Ελληνική περιοχή ενώ είναι Ελληνική ) αύριο το πρωί ή θα εμποδιστεί από τους Τούρκους που κατασκήνωσαν εκεί ή δεν κατασκήνωσαν ;

  ΥΓ .

  Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αλήθεια και μόνο, αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να τα ακούσει μετά την απάντησή σας διότι δεν μπορεί να έχουν δίκιο και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση !!..κάποιος λέει ψέμματα και θα πρέπει να ακούσουν τα εξ αμάξης όποιοι και αν είναι όπου και αν ανήκουν διότι παράγινε το κακό σε αυτόν τον τόπο από όλους μας που το επιτρέψαμε να παίζουν είτε οι μεν είτε οι δε με την πατρίδα μας και να την έχουν φθάσει σε αυτό το χάλι .

  Καλό σας ξημέρωμα

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Το διάβημα έγινε ως απάντηση στη νότα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έλεγε να μην κάνει έργα η Ελλάδα σε σημεία που δεν είναι δικό της έδαφος και η απάντηση ήταν πως τα έργα γίνονται στο δικό της έδαφος. Ούτε από το έδαφος μας φύγαμε, ούτε οι Τούρκοι κατασκήνωσαν σε δικό μας έδαφος και πολύ περισσότερο δεν έκαναν κατάληψη όπως έγραψε η σκανδαλοθηρική αγγλική εφημερίδα, που προφανώς και δεν μπορεί να έχει ενημέρωση αλλά και όπως πολλά ξένα ΜΜΕ “παίζει” περίεργα παιχνίδια

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*