Τούρκοι: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στα σύνορα μας στον Έβρο

Τούρκοι: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στα σύνορα μας στον Έβρο

Σε νέα προκλητικές ενέργειες προχωρά η Τουρκία, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, για όσα συμβαίνουν στον Έβρο και στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Η Τουρκία ζητά σύγκληση της κοινής επιτροπής για τα σύνορα, ενώ υποστηρίζει ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου «έχει αλλάξει από το 1926» οπότε και ορίστηκε η οριογραμμή.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά «η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü). Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργείο Εξωτερικών για Έβρο: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Ο Ακσόι υποστηρίζει ότι δηλώθηκε στην Ελλάδα «ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».
«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένο στα σύνορά μας»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε έντονο ύφος ότι «παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις στον Έβρο