Μητσοτάκης: “Κανένας Τούρκος δεν μπήκε στο έδαφος μας. Θα φτιάξουμε το φράχτη στις Φέρες”

Μητσοτάκης: “Κανένας Τούρκος δεν μπήκε στο έδαφος μας. Θα φτιάξουμε το φράχτη στις Φέρες”

-Η υπόθεση ξεκίνησε από το ψευδές δημοσίευμα της εγγλέζικης εφημερίδας

-Το διάβημα έγινε γιατί είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή Τούρκοι στρατιώτες και  να αποκλιμακωθεί η ένταση

-Παριστάνουν τους υπερπατριώτες στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν για ανοιχτά σύνορα;

“Δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή των Φερών. Όλα προκλήθηκαν από το ψευδές δημοσίευμα μιας εγγλέζικης εφημερίδας. Δικαίωμα μας είναι να φτιάξουμε τον φράχτη στις Φέρες και θα τον φτιάξουμε”. Αυτό τόνισε ξεκάθαρα πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο”.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του STAR και σε συνέντευξη του στην Μάρα Ζαχαρέα, ο κ.Μητσοτάκης έδειξε να γνωρίζει άριστα το θέμα και την περιοχή και επεσήμανε ότι το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία έγινε επειδή είχαν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά στρατιώτες και δημιουργήθηκε ένταση που μπορεί να δημιουργούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο και δεν παρέλειψε να “καρφώσει” τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στελέχη του που μιλούσαν για ανοιχτά σύνορα, τώρα παριστάνουν τους υπερπατριώτες υιοθετώντας ψεύτικα δημοσιεύματα.

“Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα το οποίο να είναι αξιοσημείωτο και το οποίο να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης η οποία έγινε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μάλιστα έσπευσε να εκμεταλλευτεί και η αντιπολίτευση, κακώς κατά την άποψη μου, γιατί στην ουσία υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική”, τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

“Τα σύνορα είναι καθορισμένα και δεν αλλάζουν”

“Ξέρετε πολύ καλά ότι τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία, τα χερσαία σύνορα, είναι απολύτως καθορισμένα βάση της Συνθήκης της Λωζάννης και των πρωτοκόλλων του 1926 που ακολούθησαν. Ξέρετε επίσης, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια. Μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται. Είναι ίδια. Πιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων της κοίτης του Έβρου; Ότι υπάρχουν τμήματα αυτή την στιγμή ανατολικά του Έβρου τα οποία είναι ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν και τμήματα δυτικά του Έβρου, τα οποία είναι τουρκικά εδάφη, επειδή έχει μετακινηθεί η κοίτη του Έβρου. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα”.

-Δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες δηλαδή σε ελληνικό έδαφος;

Όχι. Όχι. Όχι. Αυτά τα τεχνικά ζητήματα, που αφορούν την οριοθέτηση, την ακριβή οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής, λυνόντουσαν πάντα σε τεχνικό επίπεδο. Δεν είναι μια συνοριακή διαφορά η οποία υπάρχει με την Τουρκία και δεν λέει και η Τουρκία ότι είναι μια συνοριακή διαφορά. Θα σας πω που προέκυψε το ζήτημα. Νομίζω ότι υπάρχει μια νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδος να ενισχύσει τον φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών, εκεί δηλαδή που δεν είναι το όριο με την Τουρκία ο ίδιος ο ποταμός”.

“Αναφαίρετο δικαίωμα μας ο φράχτης και θα τον κάνουμε”

Όσο για τις εργασίες κατασκευής του φράχτη στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός είπε: “Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να τον κάνουμε. Θα τον κάνουμε, όπως το έχουμε κάνει ήδη στο βόρειο τμήμα και έχουμε ενημερώσει με ρηματική διακοίνωση την Τουρκία ότι θα το κάνουμε. Το κάνουμε λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, για να σας το εξηγήσω και τεχνικά, όπως έγινε ακριβώς και με τον φράχτη στις Καστανιές. Χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής, απλά για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα. Ο φράχτης αυτός θα γίνει Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορα της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα και τα μέσα που έχει στη διάθεση της, για να μπορεί να πετύχει αυτόν το στόχο”.

-Η αντιπολίτευση είχε μια εύλογη απορία αυτές τις μέρες. Αν τελικά τίποτε δεν έγινε στον Έβρο, γιατί έγινε διάβημα διαμαρτυρίας από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών;

Το διάβημα διαμαρτυρίας έγινε γιατί κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή εκεί, όπως συμβαίνει συχνά στο παρελθόν και το διάβημα διαμαρτυρίας έγινε για να μειωθεί η περίπτωση μιας αυξανόμενη ς έντασης, σε μια περιοχή όπου είχαμε φαινόμενα έντασης, μην κοροϊδευόμαστε, τους τελευταίους μήνες. Είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που μας έλεγαν ότι πρέπει να κρατάμε τα σύνορα μας ανοιχτά και σήμερα εμφανίζονται ως υπερπατριώτες που υιοθετούν τί; Ένα ψευδές δημοσίευμα μιας εγγλέζικης εφημερίδας. Γιατί από εκεί ξεκίνησε όλη η υπόθεση Νομίζω ότι αξίζει μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ του Πρωθυπουργού για τον Έβρο μετά το 7.50′