Μηταράκης σε Βελόπουλο: Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός δημιουργίας δομής μεταναστών στη Σαμοθράκη

Μηταράκης σε Βελόπουλο: Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός δημιουργίας δομής μεταναστών στη Σαμοθράκη

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την Κυβέρνηση για μεταφορά αιτούνταν άσυλο προσφύγων και λαθρομεταναστών στην Σαμοθράκη και δημιουργία δομής φιλοξενίας τους στο νησί. Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Απαντώντας σε Ερώτηση του Προέδρου της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκου Βελόπουλου, με αφορμή ραδιοφωνική εκπομπή όπου η μεταφορά εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος του τοπικού Λιμεναρχείου κάποιων ειδών βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας όσων έφταναν δια θαλάσσης στο νησί, προκάλεσε αναστάτωση αφού εμφανίστηκε ως προάγγελος δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας, ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η απάντηση του Νότη Μηταράκη αναφέρει:

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, με θέμα «Αναστάτωση στη Σαμοθράκη» σας γνωρίζω ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υλοποιεί συγκεκριμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο περιλαμβάνει σειρά ενεργειών προκειμένου πρώτον να μειωθούν οι ροές και δεύτερον να περιοριστούν οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.


Η δημιουργία νέων δομών εξετάζεται υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη μεταναστευτική κρίση και με στόχο τη μείωση των επιπτώσεών της στην Ελληνική κοινωνία, η οποία καλείται να δείξει αλληλεγγύη στα νησιά του Αιγαίου, που σήμερα σηκώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και με γνώμονα την εφαρμογή πολιτικής αναλογικής κατανομής του πληθυσμού, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο περιοχές της επικράτειας να επωμίζονται δυσανάλογα βαρύ φορτίο πληθυσμού σε σχέση με άλλες.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα σας ενημερώνω ότι δεν είναι στον σχεδιασμό του Υπουργείου η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Σαμοθράκη.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν φέτος οι ακόλουθες επιστροφές: Ιανουάριος 53 άτομα, Φεβρουάριος 286 άτομα, Μάρτιος 26 άτομα και 3 άτομα τον Απρίλιο του 2020. Οι επιστροφές προς την Τουρκία έχουν διακοπεί για λόγους δημόσιας υγείας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Του:                 Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Προς:               Τονκ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Τον κ. Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ:           «Αναστάτωση στη Σαμοθράκη»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

όπως  μας  ενημερώνουν  αναστατωμένοι  κάτοικοι  της  Σαμοθράκης,  βάσει  είδησης  που  πληροφορήθηκαν από τοπικά ΜΜΕ, αναμένεται ότι θα καταφθάσει στη Σαμοθράκη, με τα πρώτα  δρομολόγια  των  επιβατηγών  και  οχηματαγωγών  πλοίων,  ικανός  αριθμός  σκηνών  και  συνοδευτικού  υλικού.  Η  πληροφορία  αυτή  προέρχεται  από  την  Περιφέρεια  Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης. Η προσπάθεια των κατοίκων του νησιού να επικοινωνήσουν με  το  Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος & της Ελληνικής  Ακτοφυλακής και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για διευκρινήσεις και αποσαφήνιση
κατέστη  άκαρπη.

Λόγω  της  βεβαρημένης  κατάστασης  που  ήδη  βιώνουν  στο  νησί  οι  ως  άνω  νησιώτες, με την συνεχή άφιξη μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, εν συγκρίσει με τον αριθμό  των 3.000 ντόπιων νησιωτών, οι κάτοικοι ανησυχούν και υποθέτουν ότι, η Κυβέρνηση προτίθεται  να  εγκαταστήσει  μονίμως  τους  ήδη  υπάρχοντες  λαθρομετανάστες  στο  νησί,  καθώς  και  να  το  προετοιμάσει να δεχτεί  ένα μεγαλύτερο ρεύμα άφιξης λαθρομεταναστών, λόγω της επικείμενης  βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να  καθησυχάσετε  τους  κατοίκους  της  Σαμοθράκης,  όσον  αφορά  στην  έντονη ανησυχία που τους διακατέχει, σχετικά με την σκοπιμότητα άφιξης στο νησί τους των ως άνω σκηνών και του σχετικού συνοδευτικού υλικού;
  2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός σας, όσον αφορά στον συσχετισμό της Σαμοθράκης με την «μεταναστευτική» σας πολιτική;
  3. Πόσοι λαθρομετανάστες έχουν  επαναπροωθηθεί  στην  Τουρκία  ή  στις  χώρες  από  τις  οποίες προέρχονται,  λόγω  του  ότι  δεν  δικαιούνται  διεθνή  προστασία,  αφής  στιγμής  το  Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «επανασυστάθηκε», στις 15 Ιαν 2020;