Καλακίκος: Καταφέραμε και φέραμε ήδη 4,8 εκατ. ευρώ, για έργα στον δήμο Σουφλίου

Καλακίκος: Καταφέραμε και φέραμε ήδη 4,8 εκατ. ευρώ, για έργα στον δήμο Σουφλίου

του ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ


Μόλις 9 μήνες βρίσκονται στην δημοτική αρχή Σουφλίου ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος και οι συνεργάτες του, αλλά ήδη έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν από την Κυβέρνηση 4,8 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση διαφόρων έργων, τα οποία θα λύσουν σημαντικά προβλήματα.

Η τελευταία ευχάριστη είδηση ήρθε προχθές από το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης υπέγραψε την έγκριση και την διάθεση ποσού 4.345.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του δρόμου Μικρού Δερείου-Ρούσσας-Γονικού, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Απριλίου.  Έτσι τα 21 χιλιόμετρα που συνδέουν τα συγκεκριμένα χωριά του ορεινού όγκου Σουφλίου, όχι μόνο θα αποκατασταθούν όπου υπέστησαν ζημιές, αλλά παράλληλα με την άσφαλτο που θα στρωθεί ο συγκεκριμένος δρόμος θα γίνει σαν καινούργιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σουφλί: Εγκρίθηκε απ’ την Κυβέρνηση το έργο 4,3 εκατ. ευρώ, αποκατάστασης του δρόμου Μ.Δέρειο-Ρούσσα-Γονικό

Ο κ.Καλακίκος μιλώντας στο Evros-news.gr, δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή. “Όταν προκλήθηκαν οι σοβαρές καταστροφές από την θεομηνία και τις ισχυρές βροχοπτώσεις τον περασμένο Απρίλιο, κινηθήκαμε ως δήμος Σουφλίου πολύ γρήγορα. Υποβάλαμε αμέσως αίτημα στην Περιφέρεια, να κηρυχθεί η περιοχή κυρίως των χωριών που βρίσκονται στο ορεινό τμήμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά οι εργασίες αποκατάστασης. Δρόμοι είχαν πάθει ζημιές, η συγκοινωνία είχε αποκοπεί και έπρεπε να δράσουμε γρήγορα. Το αίτημα αυτό εγκρίθηκε αμέσως από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και στη συνέχεια από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να δράσουμε αποτελεσματικά και αναθέσαμε τις πρώτες παρεμβάσεις προκειμένου να επανέλθει η κυκλοφορία και να μην είναι αποκομμένοι οικισμοί του δήμου. Δεν αρκεστήκαμε όμως μόνο σε αυτό. Ετοιμάσαμε τις μελέτες για πλήρη αποκατάσταση του οδικού δικτύου μήκους 21 χιλιομέτρων, που συνδέει το Μικρό Δέρειο με την Ρούσσα και το Γονικό και τις υποβάλαμε. Ο κ.Μέτιος τις προώθησε αμέσως στο υπουργείο Ανάπτυξης και θέλω με την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία και έτσι ήρθε η απόφαση έγκρισης του ποσού των 4.345.000 ευρώ για να προχωρήσουμε τα έργα, από τον υφυπουργό τον κ.Τσακίρη” τονίζει ο Παναγιώτης Καλακίκος με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Ο δήμαρχος Σουφλίου επισημαίνει παράλληλα: “Οι συνδημότες μας στην ορεινή περιοχή αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις και να βελτιώσουμε την κατάσταση που παρέμενε επί πολλά χρόνια στάσιμη. Τα μέρη αυτά είναι πανέμορφα, αξίζουν οι κάτοικοι τους να νοιώθουν και να αισθάνονται, αλλά κυρίως να βλέπουν ουσιαστικά ότι τους σκεφτόμαστε και κάνουμε ότι μπορούμε για να λύσουμε τα προβλήματα τους. Θεωρώ ότι η έγκριση του συγκεκριμένου έργου είναι μια τέτοια κίνηση και ενέργεια. Αλλά συνεχίζουμε τον προγραμματισμό και για άλλες παρεμβάσεις, όπως για την επίλυση της υδροδότησης στους περισσότερους οικισμούς”.

-Αυτά μπορεί να είναι τα περισσότερα χρήματα ου λάβατε ως τώρα, αλλά δεν είναι και τα μοναδικά  σε αυτούς τους 9 μήνες που εξασφαλίσατε από τα διάφορα υπουργεία δήμαρχε. Έτσι δεν είναι;

“Αλήθεια είναι. Προηγήθηκαν οι 242.000 ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων που μας ενέκρινε ο υπουργός κ.Καραμανλής, μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο Δήμος Σουφλίου για την αποκατάσταση βλαβών των δικτύων υποδομής στην πόλη και συγκεκριμένα στον κεντρικό δρόμο, λόγω πλημμυρών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έκανα αρκετά ταξίδια στην Αθήνα και επισκέφθηκα διάφορα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες με την βοήθεια και των βουλευτών του Έβρου που μεσολάβησαν. Μέσα στην πόλη οι δρόμοι ήταν παρατημένοι και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βελτιώσουμε την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουφλί: Ποσό 242.000 ευρώ στον δήμο για αποκατάσταση του κεντρικού δρόμου, απ’ τον Κώστα Καραμανλή

Μοναδικός μου στόχος, είναι να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τον δήμο Σουφλίου, που είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν αδικημένος όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Ίσως και γιατί δεν διεκδικούσε δυναμικά ή δεν μπορούσε να είναι αποτελεσματικός. Παράλληλα, περιμένουμε το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο άλλες 200.000 ευρώ για παρεμβάσεις που ετοιμάζουμε. Φυσικά δεν σταματούμε εδώ και συνεχίζουμε να κάνουμε προτάσεις διεκδικώντας την χρηματοδότηση τους”.

-Όταν ξεκινούσε η θητεία σας κ.Καλακίκο, σας άκουγα πάντως έντονα προβληματισμένο με την κατάσταση, κυρίως την οικονομική, που παραλάβατε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Άλλαξε κάτι;

“Τα προβλήματα φυσικά και παραμένουν, αφού η οικονομική κατάσταση και όχι μόνο που βρ’ήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μου Αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ήταν σε πολύ άσχημο σημείο. Για να καταλάβετε, ακόμα ο δήμος Σουφλίου δεν διαθέτει ΑΦΜ λόγω των πολλών χρεών του, ενώ σχεδόν καθημερινά μας κοινοποιούνται δικαστικές αποφάσεις για χρήματα που έπρεπε να πληρωθούν πριν τρία, τέσσερα, πέντε ή και περισσότερα χρόνια από την προηγούμενη δημοτική αρχή και δεν το έκανε. Ασφαλώς και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις, οι εξελίξεις μας δικαιώνουν και πιστεύω ότι και ο κόσμος της πόλης, αλλά και των χωριών και των οικισμών του δήμου Σουφλίου, βλέπει την αλλαγή προς το καλύτερο που υπάρχει και το αναγνωρίζει.

Έχω την τύχη σε αυτή την προσπάθεια, να υπάρχουν πολλοί καλοί συνεργάτες, νέα παιδιά με ενθουσιασμό και διάθεση για δουλειά και προσφορά, αλλά και έμπειροι που επίσης αγωνίζονται και λύνουν προβλήματα. Στους μήνες αυτούς κάναμε παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, ακόμα και για ζητήματα που δεν ήταν τόσο δύσκολο να προχωρήσουν. Βούληση και διάθεση χρειάζονταν. Έτσι και με μεγαλύτερο ακόμα ζήλο  θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, για να βελτιώσουμε την  ζωή των δημοτών μας και να δώσουμε στον δήμο μας αυτό που του αξίζει και δεν το είχε μέχρι τώρα”.