Αυτή είναι η απόφαση για τις αποζημιώσεις 5,8 εκατ. στους αγρότες του Έβρου

Αυτή είναι η απόφαση για τις αποζημιώσεις 5,8 εκατ. στους αγρότες του Έβρου

Υπογράφηκε την Τρίτη 26 Μαίου από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η απόφαση για την πληρωμή ποσού 5.800.000 ευρώ ως αποζημιώσεις στους αγρότες του Έβρου για τις ζημιές σε βαμβάκι και σιτηρά το 2018.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, πρόκειται για δαπάμνηση χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimmis), στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σιτηρών και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής βάμβακος, που αφορά 356.190 στρέμματα και 4.501 παραγωγούς). Όπως υπολογίζεται, θα εισπράξει ο καθένας από 13 ευρώ ανά στρέμμα αποζημίωση όσον αφορά το βαμβάκι.

Μετά τις υπογραφές αυτές, αναμένεται τις επόμενες μέρες να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών. Να θυμίσουμε επίσης ότι οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις πέρασαν από… σαράντα κύματα, αφού όσον αφορά τα σιτηρά δεν υπήρχε πρόθεση από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποζημιωθούν οι Εβρίτες για τις ζημιές, ενώ για τις καταστροφές στο βαμβάκι η εισήγηση της προηγούμενης διοίκησης του ΕΛΓΑ ακόμα και μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης αφού παρέμεινε για κάποιους μήνες, ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι προσπάθειες όμως και η έντονη πίεση εκπροσώπων των αγροτών του νομού μας, σε συνεργασία με τους θεσμικούς, ουσιαστικά έφεραν την… πολιτική απόφαση του υπουργού Μάλη Βορίδη να δοθούν τα χρήματα αυτά στους πληγέντες.

Μάλιστα αρχικά το ποσό που ανακοίνωσε ήταν 6,5 εκατ. αλλά δυστυχώς ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης θεώρησε ότι έπρεπε να… κάνει οικονομία στους αγρότες του Έβρου και έκοψε τις 700.000 από την αποζημίωση για το βαμβάκι.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*