Μαγκριώτης: Η άρνηση υπαλλήλων να πάνε στο Σουφλί, ματαίωσε την Ειδική Υπηρεσία για τον Έβρο

Μαγκριώτης: Η άρνηση υπαλλήλων να πάνε στο Σουφλί, ματαίωσε την Ειδική Υπηρεσία για τον Έβρο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, ενδεικτική της νοοτροπίας που επικρατεί στην χώρα μας και φυσικά στην περιοχή μας, έκανε ο πρώην υπουργός επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, με αφορμή όσα συμβαίνουν τελευταία στον Έβρο.

Ο κ.Μαγκριώτης σε άρθρο του επισημαίνει ότι το 2010 επί Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή τις πλημμύρες του ποταμού, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η ΕΥΔΕ, δηλαδή μια Ειδική Υπηρεσία για τον Έβρο με έδρα στον Έβρο που θα συγκέντρωνε όλες τις αρμοδιότητες που χρειάζονται για να δρα άμεσα και τοπικά και θα την εξασφαλίζαμε τους αναγκαίους πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ. Όμως η άρνηση των υπαλλήλων που θα την επάνδρωναν να πηγαίνουν καθημερινά στο Σουφλί όπου ορίστηκε η έδρα, αν και θα εισέπρατταν εκτός έδρας ή να μείνουν μόνιμα στην “πόλη του μεταξιού”, μπλόκαρε την δημιουργία της και όταν έγιναν οι Περιφέρειες εγκαταλείφθηκε οριστικά το σχέδιο.

Θυμίζει λοιπόν ο τότε υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης:

Στις αρχές του 2010 είχαμε την μεγάλη καταστροφική πλημμύρα στον Έβρο, για τους λόγους που είναι γνωστοί διαχρονικά.

Με εντολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έτσι γίνεται πάντα, πήγαμε ένα δεκαμελές κυβερνητικό κλιμάκιο μαζί με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες από την Αθήνα. Περάσαμε όλο τον Έβρο από το Διδυμότειχο μέχρι το δέλτα, για να έχουμε πραγματική αντίληψη της μεγάλης καταστροφής.

Στην σύσκεψη που ακολούθησε με τους βουλευτές του Έβρου, τον Υπερνομάρχη, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των παραγωγικών τάξεων γενικότερα, δεσμευτήκαμε να ενεργοποιήσουμε αμέσως, όπως γίνεται πάντα, τα συνεργεία αξιολόγησης των ζημιών και να καταβληθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις.

Δεσμευτήκαμε όμως, να τους παρουσιάσουμε σύντομα και μια πρόταση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πράγματι, ως αρμόδιος υφυπουργός υποδομών και ταυτόχρονα συντονιστής για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, διαμορφώσαμε ένα σχέδιο με τρεις πυλώνες:

1. Θα ιδρύσουμε μια ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ )Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας), δηλαδή ειδική υπηρεσία για τον Έβρο με έδρα στον Έβρο που θα συγκέντρωνε όλες τις αρμοδιότητες που χρειάζονται για να δρα άμεσα και τοπικά και θα την εξασφαλίζαμε τους αναγκαίους πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ. Η συγκρότησή της θα γινόταν με κατάλληλα στελέχη της Περιφέρειας και των υπηρεσιών των υπουργείων στην Θράκη. Θα είχε την δυνατότητα να υπογράφει και συμβάσεις εξωτερικών συμβούλων είτε ήταν φυσικά πρόσωπα είτε εταιρείες με εξειδικευμένες γνώσεις στην μελέτη και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, κάτι δηλαδή σαν την Εγνατία ΑΕ.

2. Η ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ θα είχε αποσπασμένα στελέχη και από το υπουργείο Εξωτερικών για να διαχειρίζονται τοπικά τα αντίστοιχα θέματα με τους συναδέλφους τους από την Βουλγαρία και την Τουρκία.

3. Ο Πρωθυπουργός θα ζητούσε τριμερή συνάντηση με τον Μπορίσωφ και τον Ερντογάν για να συμφωνήσουν τον συντονισμό των δράσεων γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει σοβαρή και βιώσιμη λύση.

Σε ένα μήνα μέσα η πρότασή μας ήταν έτοιμη. Ο Παπανδρέου είχε συνεννοηθεί με τους δυο πρωθυπουργούς και εμείς είχαμε ετοιμάσει την συνολικό σχέδιο.

Με πρόσκληση του Πρωθυπουργού και με την παρουσία του οργανώθηκε μια μεγάλη συνάντηση όλων των εκπροσωπώντας της Υπερνομαρχίας Θράκης, σε αίθουσα της Βουλής.

Η πρότασή μας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, μάλιστα και με χειροκροτήματα στο τέλος.

Δυστυχώς, η υλοποίηση δεν προχώρησε, γιατί όμως;

Ενώ όλα ήταν έτοιμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ήταν έτοιμος να υπογράψει τον πάπυρο του Προεδρικού διατάγματος, για να πάρει ΦΕΚ και να ιδρυθεί η ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ, του τηλεφώνησα και του είπα να καθυστερήσει την υπογραφή, γιατί προέκυψε ένα πρόβλημα με την έδρα της υπηρεσίας.

Ως έδρα, μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, είχαν κάνει αποδεκτή την πρόταση να είναι το Σουφλί, που είναι στην μέση περίπου του ποταμού και του νομού.

Όμως οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στην πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη, δεν ήθελαν να μετακινούνται, από την Αλεξανδρούπολη στο Σουφλί, παρ’ ότι θα έπαιρναν τα εκτός έδρας, ούτε φυσικά να μετακομίσουν στο Σουφλί και πάλι να έπαιρναν τα εκτός έδρας και ότι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις από την δημόσια διοίκηση.

Όπως εύκολα καταλαβαίνεται χωρίστηκε στα δύο ο Έβρος και οι εκπρόσωποί του.

Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε έδρα, όμως τώρα διαφωνούσε η έδρα της Υπερνομαρχίας και δεν δεχόταν να αποσπαστούν από την Κομοτηνή οι αναγκαίοι υπάλληλοι.

Ο χρόνος περνούσε και η ίδρυση της ΕΥΔΕ Έβρου δεν προχωρούσε.

Ψηφίστηκε ο Καλλικράτης για τις αιρετές περιφέρειες και αμέσως μετά, επειδή μπαίναμε και πάλι στην περίοδο των ακραίων καιρικών φαινομένων, πήγαμε μια τροπολογία στην Βουλή και μεταφέραμε την αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας στις αιρετές περιφέρειες μαζί με τους πόρους, τις μελέτες και τα έργα όπου ήταν σε εξέλιξη”.

Επιβεβαιώνονται από δημοσιεύματα της εποχής

Όσα έγραψε ο Γιάννης Μαγκριώτης επιβεβαιώνονται και από δημοσοεύματα της εποχής. Τότε, με το Π.Δ 54/2011 (ΦΕΚ 135Α?/01-06-2011), συνιστάται Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ) με οκταετή διάρκεια λειτουργίας και έδρα το Σουφλί.

Κι ενώ είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για να λειτουργήσει η ΕΔΥΕ Έβρου, όπως ορίζει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα , στη συνέχεια κινούνται διαδικασίες τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος έτσι ώστε η υπηρεσία να αλλάξει έδρα και να οριστεί η Αλεξανδρούπολη, καθώς μόνο 3 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στελεχώσουν την υπηρεσία στο Σουφλί την ώρα που απαιτούνται 26.
Σχετική ερώτηση σχετικά «με το πρόβλημα στελέχωσης της νεοσύστατης Υπηρεσίας Ε.Υ.Δ.Ε.» που θα επιφορτιστεί με την αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού, είχε καταθέσει η τότε Βουλευτής Έβρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Όλγα Ρενταρή Τέντε . Στην ερώτησή της, η Βουλευτής επεσήμανε ότι: « η απροθυμία των υπαλλήλων να μετακινηθούν προς την Ε.Υ.Δ.Ε. και η κατάργηση των παλαιών Υπηρεσιών της Περιφέρειας έχουν αφήσει το Νομό Έβρου απροστάτευτο από πιθανές πλημμύρες, τον επερχόμενο χειμώνα, και η ανάγκη στελέχωσης της νέας υπηρεσίας είναι πλέον επιτακτική ανάγκη».
Γι αυτό το λόγο ζήτησε από τον Υπουργό να δράσει άμεσα και αποφασιστικά, καθώς και να της γνωστοποιήσει εάν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο για την μετακίνηση της έδρας στην Αλεξανδρούπολη αντί του Σουφλίου.
Το θέμα είχαν θέσει στον υπουργό μεταφορών και υποδομών με επιστολή την οποία προσυπέγραφαν από κοινού ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς, στις 9 Ιανουαρίου.