Διδυμότειχο: Χωρίς σχέδιο και μπούσουλα για τη Νοσηλευτική Σχολή ο δήμος – Σύσκεψη την Κυριακή

Διδυμότειχο: Χωρίς σχέδιο και μπούσουλα για τη Νοσηλευτική Σχολή ο δήμος – Σύσκεψη την Κυριακή

Μάχες οπισθοφυλακής και ουραγός των εξελίξεων στην Σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, η οποία ανήκει ως Παράρτημα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φαίνεται να δίνει ο δήμος Διδυμοτείχου για μια ακόμη φορά, ενώ ο προβληματισμός για το μέλλον της είναι δικαιολογημένα πολύ έντονος.

Αφού ανακοινώθηκε επίσημα η μείωση κατά 50% του αριθμού των εισακτέων φοιτητών για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, αφού από 255 πέρυσι φέτος θα εισαχθούν 128 μόνο, την στιγμή που στα υπόλοιπα Τμήματα Νοσηλευτικής της χώρας υπάρχει αύξηση αριθμού φοιτητών, συγκαλείται τώρα πλέον και συγκεκριμένα την Κυριακή 12 το μεσημέρι, η Επιτροπή Αγώνα. Μέχρι τώρα και ενώ έχουν προηγηθεί τα σοβαρά προβλήματα με τις τραγικές ελλείψεις Καθηγητών την περσινή χρονιά, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα μαθήματα και αυτά πολύ… κουτσουρεμένα λίγο πριν φύγει το 2019, ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου δεν την είχε συγκαλέσει καθόλου. Τώρα που τα πράγματα φαίνεται να… ζορίζουν και να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μεγαλύτερη απαξίωση της Σχολής, αναγκάστηκε να την συγκαλέσει και να συμπεριλάβει σε αυτήν και τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας κΙ Σουφλίου κ.Δαμασκηνό.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος επίσης οι τέσσερις βουλευτές του νομού, οι Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης από τη Ν.Δ και η Νατάσα Γκαρά του ΣΥΡΙΖΑ και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Με βάση πάντως τις μέχρι τώρα κινήσεις, ενέργειες και δηλώσεις του κ,Χατζηγιάννογλου, φαίνεται ο ίδιος και η δημοτική του αρχή να μην έχει… σχέδιο και μπούσουλα για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις. Αρχικά αντιμετώπισε πολύ… χαλαρά την μείωση στο μισό των φοιτητών που θα εισαχθούν, δηλώνοντας ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός της έλλειψης… αγοράς εργασίας για την επαγγελματική αποκατάσταση των Νοσηλευτών. Τα δηλώνει αυτά μάλιστα, την στιγμή που φέτος έχουν διοριστεί πάνω από 2.000 νοσηλευτές και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και αναμένεται μεγαλύτερη ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό.

Το σκεπτικό του φυσικά μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλεί, αφού με βάση αυτό, στα πολλά Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων, ανάμεσα τους και αυτό της Αλεξανδρούπολης, θα έπρεπε όχι απλά να μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών, αλλά να μην εισάγεται κανένας, αφού εδώ και 11 χρόνια έχουν να πραγματοποιηθούν διορισμοί στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.  Μάλιστα για να στηρίξει αυτή την άποψη, ανέφερε το Τμήμα Νοσηλευτικής Πατρών πως επίσης υπάρχει μείωση, ενώ στην πραγματικότητα έχει 9 φοιτητές περισσότερους σε σχέση με πέρυσι. Ο πίνακας είναι ενδεικτικός για τις Σχολές Νοσηλευτικής ανά την Ελλάδα:
2019            2020
255                 128 Διδυμότειχο
115                  127 Θεσσαλονίκη
126                  159 Καποδιστριακό Αθηνών
155                   166 Ηράκλειο
184                   221 Δυτικής Αττικής
160                   164 Λάρισα
220                  227 Ιωάννινα
200                  209 Πάτρα
163                   177 Τρίπολη

Στις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, ο κ.Χατζηγιάννογλου τονίζει πως αυτό που ο ίδιος θέλει είναι να υπάρξει κατοχύρωση της έδρας Νοσηλευτικής Σχολής στο Διδυμότειχο, με 2 Τμήματα, έστω και μέσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και να μην συνεχίσει να είναι Παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μόνο τότε θα τελειώσει όλη αυτή η αβεβαιότητα και το άγχος κάθε χρόνο. Γιατί την ίδια στιγμή οι εξελίξεις που υπάρχουν είναι ότι το ένα Τμήμα ήδη έμεινε… κουτσουρεμένο με τους μισούς σε σχέση με πέρυσι φοιτητές να εισάγονται.

Το Δημοκρίτειο θέλει ξεκάθαρα τη Νοσηλευτική στην Αλεξανδρούπολη

Επίσης, είναι ίσως το μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα χωρίς δικές του κτιριακές εγκαταστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέσα για την λειτουργία της Σχολής. Επανέλαβε επίσης κάτι που έχει ξαναεπαναλάβει. Ότι ο δήμος Διδυμοτείχου είναι διατεθειμένος να δώσει και οικόπεδο και κτίρια μπορεί να χτίσει, γιατί οικονομικά μπορεί να βοηθήσει και είναι έτοιμος. Τι περιμένει ο κ.Χατζηγιάννογλου αν μπορεί να υλοποιήσει ο δήμος όλα αυτά; Να τον… φωνάξουν κάποιοι και να του προτείνουν να δημιουργηθούν υποδομές στην πόλη του; Ο ίδιος με τις υπηρεσίες θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και γνωρίζοντας την έλλειψη εγκαταστάσεων, να ξεκινήσει απαραίτητες μελέτες και να τις υποβάλλει ώστε να εγκριθούν. Γιατί το χτίσιμο κτιρίων θέλει χρόνο και μέχρι τότε θα προβλήματα όχι απλά θα παραμένουν, αλλά θα αυξάνονται.

Κι επειδή ο ίδιος στις τελευταίες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ρωτήθηκε και ανέφερε ότι το ιδανικό θα ΄ταν η Σχολή Νοσηλευτικής να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν ότι η Σύγκλητος αυτού είναι ξεκάθαρη. Θέλει την Σχολή αλλά μόνο για την Αλεξανδρούπολη. Προτείνει μάλιστα να δημιουργηθεί στο Διδυμότειχο μια άλλη Σχολή, που δεν διαθέτει στις τάξεις του το ίδιο και αυτή να λειτουργήσει στην “πόλη των κάστρων”. Μόνο που κάποιες ιδέες οι οποίες γνωρίζουμε ότι “έπεσαν” στο… τραπέζι, αφορούν Σχολές ελάχιστου ενδιαφέροντος λόγω του αντικειμένου τους και πολύ δύσκολα κάποιος φοιτητής θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του το Διδυμότειχο και να σηκωθεί να έρθει για να σπουδάσει εδώ. Αυτό ως “τροφή” για συζήτηση στην σύσκεψη της Κυριακής.