Αστειότητες Μιχαηλίδη: Μετά τον υπόγειο σιδηρόδρομο, τώρα προτείνει Mall στο παλιό Νοσοκομείο

Αστειότητες Μιχαηλίδη: Μετά τον υπόγειο σιδηρόδρομο, τώρα προτείνει Mall στο παλιό Νοσοκομείο

Η απώλεια της δεύτερης θέσης στις δημοτικές εκλογές, πριν έναν χρόνο τέτοια εποχή, που δεν του επέτρεψε να βρεθεί αυτός στον δεύτερο γύρο και η καθαίρεση του από επικεφαλής της παράταξης του “ΑΝΑΣΑ” από τους 5 δημοτικούς του συμβούλους, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει και κυρίως… πειράξει (όπως το εννοεί ο καθένας) περισσότερο απ’ όσα νομίζαμε τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Παύλο Μιχαηλίδη.

Γι’ αυτό και εδώ και αρκετό καιρό, λέει ή ανακοινώνει με δελτία Τύπου ένα σωρό αστειότητες, που κανονικά δεν θα έπρεπε να τις δίνει κανείς σημασία. Κι αναφέρομαι στα ΜΜΕ, γιατί οι πολίτες έτσι και αλλιώς γελούν ακούγοντας τον. Μετά λοιπόν την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, ένα έργο που απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να γίνει και την ενέργεια του δημάρχου και πρώτου ξαδέρφου του Γιάννη Ζαμπούκη να αποδεχθεί την πρόταση ζητώντας του να αναλάβει αυτός να το “τρέξει”, όταν ακόμα και ο ίδιος κατάλαβε ότι είναι ανέφικτο κάτι τέτοιο, το εγκατέλειψε. Ακόμα και ο νέος… συνοδοιπόρος του Βαγγέλης Λαμπάκης, το είπε με εύσχημο τρόπο ότι αυτά είναι… τρελά πράγματα και δεν γίνονται.

Τώρα λοιπόν, ο Παύλος Μιχαηλίδης προτείνει την δημιουργία υπερσύγχρονου Mall στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου, που ανήκει φυσικά στην Περιφέρεια και ο δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα επί του συγκεκριμένου χώρου. Υποστηρίζει μάλιστα ότι θα αποτελέσει “πόλη έλξης” για πολίτες των γειτονικών χωρών. Θα αφήσουν δηλαδή οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι τα δικά τους, πολύ πιο φθηνά Mall που τα έχουν χρόνια, για να έρθουν να ψωνίσουν ακριβά στην Αλεξανδρούπολη. Ακόμα, ότι θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Μόνο που ξέχασε ο κ. Μιχαηλίδης, πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τα μικρά καταστήματα των επαγγελματιών της Αλεξανδρούπολης (για να μην πούμε και του υπόλοιπου Έβρου), αφού υπάρχει ενδεχόμενο να μαζέψει εκεί τον κόσμο.

Κι επίσης κάτι ακόμα πιο φοβερό. Να υποχρεωθεί λέει ο επενδυτής ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ να χτίσει νέο Διοικητήριο και νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Πιστεύει δηλαδή ο Παύλος Μιχαηλίδης ότι θα υπάρξει τέτοιος επενδυτής που θα βάλει τα λεφτά του για να φτιάξει Mall στην Αλεξανδρούπολη, μια μικρή πόλη της Περιφέρειας; Πως το ‘λεγε ο τεράστιος Στέλιος Καζαντζίδης εκείνο το τραγούδι που έγραψε ο Θρακιώτης Άκης Πάνου; Στο θολωμένο μου μυαλό, υπόγειοι σιδηρόδρομοι και Mall είναι εύκολα;

Ιδού η πρόταση του ανεξάρτητου, μεμονωμένου δημοτικού συμβούλου:

“Τα πολύκεντρα εμπορίου και αναψυχής, αποκαλούμενα και ως malls, αποτελούν ένα σύγχρονο φαινόμενο και εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην αστική περιφέρεια τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των ελληνικών πόλεων. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της πρόσφατης δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου Εμπορικού Κέντρου στην γειτονική πόλη της Αδριανούπολης, στην Τουρκία.

Τα νέα πολυλειτουργικά κέντρα (urban entertainment centers) σταδιακά απευθύνονται σε ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό, που ξεπερνά τα όρια της πόλης, αποτελώντας πόλο και προορισμό για μία ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, γεγονός που για την Αλεξανδρούπολη αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση λόγω της γειτνίασης της πέρα των άλλων και με μια πόλη 15.000.000 κατοίκων.

Η συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου, περιορίζεται στην δημιουργία ενός νέου διοικητηρίου καθώς και στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Αξίζει να σημειωθεί πως για τις συγκεκριμένες χρήσεις υπάρχουν εδώ και χρόνια οικόπεδα, τόσο στην περιοχή της Εφορίας (ανήκει στην Περιφέρεια) όσο και στον δρόμο για την Παλαγία.

Η πολυετής «εγκατάλειψη» των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου καθιστά πλέον ασύμφορη την κάθε προσπάθεια ανακατασκευής τους και μάλιστα για χρήσεις που έχουν εντελώς διαφορετικές λειτουργικές ανάγκες.

Αντιθέτως σε ελάχιστες πόλεις μπορεί κανείς να βρει ενιαίο οικόπεδο «φιλέτο» με συνολική έκταση 21647,47 τ.μ. το οποίο να ανήκει στο ίδιο το κράτος.

Όπως συνέβη πρόσφατα με την μεγάλη επένδυση του «Ελληνικού» που αναμένεται να αλλάξει περαιτέρω την εικόνα της Αθήνας, έτσι και η Αλεξανδρούπολη με μια ανάλογη επένδυση προσαρμοσμένη στην δική της κλίμακα, μπορεί «να βάλει άλλου τον πήχη» και να αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή σχεδιασμού, ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδυτών.

Ένα “project” που να συνδυάζει εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με υπόγειους χώρους στάθμευσης, με πάρκο αναψυχής και πρασίνου, καθώς και ένα δίκτυο υπαίθριων πεζοδρόμων στον περιβάλλοντα χώρο, όλα προσαρμοσμένα σε μια υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική μορφή και οργάνωση μέσω της χρήσης σύγχρονων υλικών και υψηλής τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αναγκαιότητα σύνταξης ενός (ΕΧΣ) Ειδικού Χωρικού Σχεδίου με σκοπό να λυθούν πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα.

Στα επιπλέον θετικά στοιχεία καταγράφονται και τα εξής :

Θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και άλλου τύπου σύνθετων εμπορικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως θεματικά πάρκα, μικτές οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις, ψυχαγωγικά πάρκα, κέντρα τύπου factory outlet και big box., μαρίνα τουριστικών σκαφών κλπ.

Θα δημιουργηθεί υψηλός αριθμός σε νέες θέσεις εργασίας.

Θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος στάθμευσης που θα εξυπηρετεί τόσο το mall, όσο και την ευρύτερη περιοχή.

Η εφαρμογή βιοκλιματικών πρακτικών στο εμπορικό κέντρο θα έχει  αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και χρήση αποτεφρωτήρων όπου τα υπολείμματα της οργανικής ύλης θα υφίστανται ζύμωση και θα παράγεται ενέργεια για ιδία κατανάλωση.

Η ύπαρξη του νέου αυτού εμπορικού-ψυχαγωγικού κέντρου θα κάνει την Αλεξανδρούπολη κέντρο προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών από την υπόλοιπη χώρα αλλά και από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Προσέλκυση επενδυτή:

Μέσω των πρότυπων προτάσεων (unsolicited proposals -USP), ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων έργων υποδομής, που αποτελεί βασικό τμήμα των αξόνων στρατηγικής προτεραιότητας του νέου υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο όρος μεταφράζεται ως «αυτόκλητες προτάσεις» αλλά στην ορολογία αποδίδεται ως «πρότυπες προτάσεις» ή ως «προτάσεις καινοτομίας».

Στα unsolicited proposals, ο ιδιώτης είναι αυτός που διαμορφώνει μία πρόταση για ένα έργο που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν εντάσσεται στον κρατικό σχεδιασμό.

Στα αναταποδοτικά του επενδυτή προς τον δήμο και την περιφέρεια, θα πρέπει να περιλαμβάνονται ένα νέο Διοικητήριο στο οικόπεδο δίπλα στην Εφορία που ήδη υπάρχει για αυτόν τον σκοπό, καθώς και το νέο κτίριο της Αστυνομίας στο αγροτεμάχιο που υπάρχει ως χωροθέτηση και βρίσκεται στον δρόμο προς την Παλαγία, σχεδόν απέναντι από τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Ανεξάρτητος

Δημοτικός Σύμβουλος