Σουφλί: Μνημόσυνο για τους πεσόντες ναρκαλιευτές στην Κορνοφωλιά

Σουφλί: Μνημόσυνο για τους πεσόντες ναρκαλιευτές στην Κορνοφωλιά

Η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» ανακοινώνει ότι, τιμώντας τη μνήμη του Ανθστη (ΜΧ) Ξενάκη Ευάγγελου, πρόκειται την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 11:30 να τελέσει τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης της ψυχής αυτού, στο σημείο του ατυχήματος (μνημείο) πλησίον του Χ. Κορνοφωλία
παρουσία των τοπικών αρχών. Η προσέλευση για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σύντομο Ιστορικό του θλιβερού συμβάντος της 14 Ιουν 2005
Τον Μάρτιο του 2002, επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο η Συνθήκη της Οττάβας, η οποία προέβλεπε την κατάργηση της χρήσης, την απαγόρευση ανάπτυξης – παραγωγής – απόκτησης – αποθήκευσης – διατήρησης ή μεταβίβασης, των ναρκών κατά προσωπικού.

Μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας ήταν η καταστροφή των υπαρχόντων αποθεμάτων των ναρκών κατά προσωπικού και η άρση των στρωμένων ναρκοπεδίων.                                               Άμεσα ξεκίνησε η αφαίρεση των ναρκών κατά προσωπικού από τα στρωμένα ναρκοπέδια στη βόρεια Ελλάδα. Την αποστολή ανέλαβε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Τον Ιούνιο του 2005, η 122 Ομάδα Ναρκαλιείας/ΤΕΝΞ, που αποτελείτο από 10 άντρες, εργαζόταν στο ναρκοπέδιο 4600, στην περιοχή Κορνοφωλιάς, το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής ευθύνης της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ.
Μεταξύ τους εργαζόταν και ο ΕΜΘ Επχίας (ΜΧ) Ξενάκης Ευάγγελος (ο οποίος είχε 13 χρόνια υπηρεσίας στη ναρκαλιεία).


Κατά τη διάρκεια των εργασιών άρσης ναρκοπεδίου, την 14η Ιουνίου 2005, εξεράγη νάρκη Μ16 κατά προσωπικού, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο, όπως διαπιστώθηκε και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο μεταφέρθηκε.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του θανόντα, τελείται ετήσιο τρισάγιο στο χώρο που συνέβη το ατύχημα, όπου έχει τοποθετηθεί εικονοστάσιο και μαρμάρινη επιγραφή σαν μνημείο.
Στον ΕΜΘ Επχία (ΜΧ) Ευάγγελο Ξενάκη, το 2014, απονεμήθηκε ο βαθμός του Ανθστή.