Ουρές χθες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα Έβρου και Ροδόπης, πρώτη μέρα ανοίγματος τους

Ουρές χθες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα Έβρου και Ροδόπης, πρώτη μέρα ανοίγματος τους

Ουρές αυτοκινήτων ακόμα  και χιλιομέτρων, σημειώθηκαν χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου, πρώτη ημέρα που υπήρξε το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων χωρίς να υπάρχει καραντίνα για όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα από την Βουλγαρία αλλά και την Ρουμανία.

Τόσο στα δυο τελωνεία του Έβρου με την Βουλγαρία, σε Ορμένιο και Κυπρίνο, όσο και στη Νυμφαία Ροδόπης, υπήρξε μαζική κάθοδος Βούλγαρων και Ρουμάνων επισκεπτών προς διάφορες περιοχές. Ύστερα από τρεις μήνες περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πλέον η διέλευση από τους συγκεκριμένους συνοριακούς σταθμούς, επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς και υποχρεωτική καραντίνα.

Τουρίστες αλλά και πολλοί Βούλγαροι

ήρθαν και για δουλειά στην Ελλάδα

Πολλοί από τους επισκέπτες σε Έβρο και Ροδόπη, με αρκετά αυτοκίνητα τους να κυκλοφορούν σε Αλεξανδρούπολη και  Κομοτηνή έπειτα από πολύ καιρό, όσον αφορά τουλάχιστον τους Βούλγαρους, ήρθαν για εργασία σε διάφορα μέρη. Άλλωστε στη Νέα Βύσσα για παράδειγμα αλλά και σε άλλα χωριά ή πόλεις του Έβρου, τόσο σε γεωργικές και άλλες εργασίες, αυτοί που επιλέγονται είναι Βούλγαροι εργάτες ή γυναίκες που προσέχουν ηλικιωμένους, γιατί οι ντόπιοι Έλληνες… δεν καταδέχονται να κάνουν τις συγκεκριμένες δουλειές. Υπάρχουν φυσικά και αρκετοί που ήρθαν για τουρισμό και να επισκεφθούν τα δυο νησιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την Σαμοθράκη και την Θάσο.

«Το 80% της κίνησης από Ρουμανία και Βουλγαρία προέρχεται από ανεξάρτητους ταξιδιώτες. Αυτό σημαίνει ανθρώπους που έχουν κάνει κράτηση μόνοι τους, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου τουριστικού πρακτορείου. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι είναι εξοικειωμένοι με την Ελλάδα λόγω της εγγύτητας, της κοντινής απόστασης. Οι Βούλγαροι μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Οι Ρουμάνοι από την άλλη, έχουν αυξήσει τις διανυκτερεύσεις και οι διακοπές τους “αγγίζουν” τη μία εβδομάδα», εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του γραφείου ΕΟΤ που εδρεύει στο Βουκουρέστι, με αρμοδιότητα Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουκρανία, Γιώργος Σταφυλάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταφυλάκη, από τα έως τώρα στοιχεία «υπήρξε ένα κύμα νέων κρατήσεων από Ρουμανία τη στιγμή που η Ελλάδα ανακοίνωσε την ημερομηνία για το άνοιγμα των συνόρων», τονίζοντας πως τα δύο προηγούμενα χρόνια (2018 και 2019) ο αριθμός των Ρουμάνων που επισκέφτηκαν τη χώρα μας άγγιζε το 1.400.000 ετησίως, παρουσιάζοντας αύξηση γύρω στο 20% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Όπως ανέφερε, ο αριθμός των τουριστών από τη Ρουμανία το 2020 θα είναι μειωμένος «γιατί η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή περίπτωση και δεν θα πρέπει να την συγκρίνουμε με τις προηγούμενες. Μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος έχει πληγεί και οικονομικά, ενώ αρκετοί αισθάνθηκαν φόβο που δεν ξεπερνιέται τόσο εύκολα».

Ο κ. Σταφυλάκης είπε πως το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες, μέσω δημοσιευμάτων που προβάλλουν τις ομορφιές και την ασφάλεια της χώρας μας, ώστε οι Βαλκάνιοι να γνωρίζουν «πως η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Τα μέτρα υπάρχουν και τηρούνται, ενώ η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

«Η νοοτροπία σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία είναι πολύ κοντά στη δική μας στις διακοπές και στον τρόπο ζωής. Θέλουν ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, συνήθως προτιμούν 3στερα και 4στερα ξενοδοχεία για τη διαμονή τους, αλλά οικονομικά για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Είναι πιο εξωστρεφείς και πραγματοποιούν σημαντική δαπάνη στην εστίαση.

Ξοδεύουν επίσης λεφτά στη διασκέδαση καθώς τους αρέσει η ελληνική μουσική», πρόσθεσε ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ.