Ορεστιάδα: Καταιγισμός πυρών της αντιπολίτευσης κατά δημάρχου Β.Μαυρίδη, για το ιδιωτικό ΚΔΑΠΜΕΑ της γυναίκας του

-Αμήχανος ουσιαστικά δεν απάντησε λέγοντας: “Με την ηθική του Μαυρίδη και κυρίως με την ηθική της συζύγου, δεν είναι καλό κάποιος να παίζει”

Ομαδικά πυρά από σύμμσωμη την αντιπολίτευση δέχθηκε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, για το ιδιωτικό ΚΔΑΠΜΕΑ της γυναίκας του, στην πρώτη μετά κορονοϊό συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη.

Αυτό ήταν το βασικό θέμα που αναφέρθηκαν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αρχής γενομένης από την Μαρία Γκουγκουσκίδου της μείζονος αντιπολίτευσης και στη συνέχεια τους Σάκη Παπανδρέου, Χρήστο Καζαλτζή και Παναγιώτη Σιανκούρη. Ο κ.Μαυρίδης ήταν φανερά αμήχανος και ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχε… εκρήξεις και περνούσε στην αντεπίθεση, με δυσκολία αυτή την φορά… ψέλισε δυο-τρεις φράσεις, χωρίς φυσικά να απαντήσει επί της ουσίας. Ενώ απαντούσε επί 15′, στο συγκεκριμένο αναφέρθηκε μόλις ένα λεπτό και μάλιστα αρκέστηκε στη φράση: “Με την ηθική του Μαυρίδη και κυρίως με την ηθική της συζύγου, δεν είναι καλό κάποιος να παίζει”. Όταν ο ίδιος… παίζει με το νόμιμο και ηθικό, αφού η οικογενειακή του επιχείρηση, κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως αναφέρει η απόφαση ίδρυσης της, θα βγάζει χρήματα από παιδιά με αναπηρία, ζητάει από τους άλλους να σιωπήσουν;

Όπως δηλαδή έκανε και όλο το προηγούμενο διάστημα, παριστάνοντας την… σφίγγα ή όπως λέει και η γνωστή φράση του λαού μας… κάνοντας την πάπια μήπως ξεχαστεί αυτό το ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ που αφορά οικογενειακή του επιχείρηση, η οποία είναι ανταγωνιστική του δημοτικού ΚΔΑΠΜΕΑ στο οποίο ο ίδιος είναι πολιτικός προϊστάμενος; Επειδή κάποιοι “κολλητοί” του ή… ευνοούμενοι με διάφορους τρόπους, κάτι Πρόεδροι Συλλόγων που παίρνουν κάθε χρόνο παχυλές οικονομικές ενισχύσεις ενώ εκπροσωπούν ελάχιστα μέλη στην περιοχή, προσπαθούν ως… μουτζαχεντίν του να πείσουν τον κόσμο ότι… δεν τρέχει τίποτα που ο δήμαρχος με οικογενειακή επιχείρηση ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ τις δημοτικές δομές;

Γκουγκουσκίδου: Δεν υπάρχει παρόμοιο

παράδειγμα δημάρχου σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πρώτη ξεκίνησε την σκληρή κριτική η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Γκουκουγκίδου, η οποία τόνισε:

“Όλοι απευθυνθήκαμε στο δημόσιο σύστημα υγείας κατά την πανδημία του κορονοϊού, ακριβώς γιατί είναι δημόσιο. Δεν ενδιαφέρεται για το κέρδος και τα οικονομικά στοιχεία. Ενώ λοιπόν η κοινωνία έχει ανάγκη από δημόσιες και δημοτικές δομές, ιδίως στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην Ορεστιάδα εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθούμε να τις ξεχαρβαλώσουμε και να τις υποβαθμίσουμε.

Εμβρόντητοι οι δημότες παρακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες, τις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες του κυρίου Δημάρχου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χορηγηθείσα άδεια από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, η σύζυγος του δημάρχου συνεταιρικά με την αδερφή του Αντιδημάρχου κυρίου Αρχοντή Αρχοντίδη, μέχρι πρόσφατα αρμόδιου για τις κοινωνικές δομές του δήμου, ξεκινούν κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα, κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ανταγωνιστική της υπάρχουσας Δημοτικής δομής, που προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία.

Δεν υπάρχει παρόμοιο παράδειγμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, δήμαρχος εν ενέργεια στη θητεία του, να ξεκινά επιχειρηματική, κερδοσκοπική δραστηριότητα εναντίον δημοτικής δομής. Ο κ.δήμαρχος αντί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να βελτιώσει την υπάρχουσα δημοτική δομή, ώστε αυτή να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, αντί να προσπαθήσει σοβαρά να καλυτερεύσουν συνολικά οι κοινωνικές δομές, αντί να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα των δημοτών, επιδιώκει να βγάλει κέρδος από τα άτομα με αναπηρία και τις κουρασμένες οικογένειές τους.

Πολλοί λένε ότι είναι νόμιμη δραστηριότητα και ότι κάποια δουλειά πρέπει να κάνουν και ο σύζυγος ή η σύζυγος ανάλογα των αιρετών. Οι δήμαρχοι κύριοι συνάδελφοι, εκλέγονται για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Όλες οι πράξεις τους πρέπει να υπηρετούν αυτή την αρχή και όχι τα προσωπικά τους συμφέροντα και αυτή είναι βασική αρχή της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας. Υποτίθεται ότι όταν αποφασίζουν να εκλεγούν, τα προσωπικά τους δεδομένα αυτοπεριορίζονται και αυτό ισχύει και για το οικογενειακό τους περιβάλλον και για τους άμεσους συνεργάτες τους. Η κοινωνία πάντα ψάχνει να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στο ιδιωτικό συμφέρον των ανθρώπων της εξουσίας και στο δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και κατέληξε στη ρήση ότι… η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία τους πολίτες, ότι άνθρωποι της εξουσίας υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Ξεκάθαρα υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχουμε σύγκρουση συμφερόντων. Ο κύριος δήμαρχος αντί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Δημοτικής δομής, του δημοτικού ΚΔΑΠΜΕΑ, είναι απέναντι και προσπαθεί για το καλό του ιδιωτικού του οικογενειακού του ΚΔΑΠΜΕΑ. Καλούμε τον κύριο δήμαρχο να ξαναδεί τις πρόσφατες επιχειρηματικές του δραστηριότητες και κυρίως τον ρόλο του. Οι πολίτες δεν εκλεγούν τον δήμαρχο για να επεκτείνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του σε βάρος των δημοτικών δομών, αλλά για να δώσει τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου οι δημοτικές δομές να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους.

Εμείς θεωρούμε εφόδιο και προίκα της τοπικής κοινωνίας το δημοτικό ΚΔΑΠ. Θεωρούμε καθήκον και τιμή μας να αγωνιστούμε για την εξέλιξη και τη βελτίωση του. Ήδη ο αγώνας μας πιάνει τόπο. Γιατί οι οικογένειες των ΑΜΕΑ καταλαβαίνουν τη σπουδαιότητα και στηρίζουν τη δημοτική δομή, παρά το επιθετικό μάρκετινγκ του ιδιωτικού ΚΔΑΠ. Βεβαιώνουμε τους δημότες, ότι θα υπερασπιστούμε τις δημοτικές δομές, όλες τις δημοτικές δομές και δεν θα επιτρέψουμε το ξεχαρβάλωμα τους. Αντίθετα, ζητούμε την πλήρη στελέχωση τους με εξειδικευμένα στελέχη, την κτιριακή τους επάρκεια και την οργανωτική τους ανασυγκρότηση. Κύριε δήμαρχε. Το δημοτικό ΚΔΑΠ χρειάζεται από σας στήριξη και όχι ανταγωνισμό.

Παπανδρέου: Μήπως το μυαλό κάποιων 

γυρίζει μόνο γύρω από… αρπαχτές;

Καταιγιστικός και ιδιαίτερα αιχμηρός, ο συνήθως ήρεμος και χωρίς υψηλούς τόνους Σάκης Παπανδρέου, επικεφαλής της παράταξης “Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Είναι στο χέρι μας”, που δεν έκρυψε την έντονη ενόχληση του για το ιδιωτικό, οικογενειακό ΚΔΑΠΜΕΑ του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη. “Θα ήθελα και εγώ να αναφερθώ στο θέμα. Πραγματικά είναι μια δύσκολη στιγμή για όλους μας, μια πολύ άβολη στιγμή. Αλλά δεν μπορείς να το αφήσεις ασχολίαστο.

Σχετικά λοιπόν με το ιδιωτικό ΚΔΑΠΜΕΑ στην Ορεστιάδα, το ιδιωτικό από τη σύζυγό σας κύριε δήμαρχε και από την αδερφή του Αντιδημάρχου στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών κύριος Θεοδωρικάκος έκανε μια δήλωση, που λέει πως πρέπει να υπάρχει δημιουργικός ανταγωνισμός μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΔΑΠ, αδιαφορώντας ότι μιλάει για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτές οι δομές, οι τόσο ευαίσθητες, να προσεγγίζονται με όρους ανταγωνισμού και ελεύθερης αγοράς. Μάλιστα είχαμε τους τελευταίους μήνες και έντονες αντιδράσεις από πολλές μεριές, τόσο πανελλαδικά από τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ και επίσης από συλλόγους γονέων, ενώ βουλευτές έκαναν επερώτηση στη Βουλή για το θέμα.

Επίσης, σε υψηλά ποσοστά, δημοτικά συμβούλια πανελλαδικά, καθώς και η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ, εξέφρασαν με ομόφωνα ψηφίσματα την αναγκαιότητα μονιμοποίησης του θεσμού, καθώς εδώ και 20 χρόνια εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αν θυμάστε καλά, ήταν Δεκέμβριος του 2019, που και εμείς εδώ μέσα βγάλαμε ένα ομόφωνο ψήφισμα για το θέμα αυτό και την στήριξη των ΚΔΑΠ. Αλλά τελικά ήτανε όντως το ενδιαφέρον σας πραγματικό ή υποκριτικό; Δεν είναι τυχαίο νομίζω, πως αν θυμάμαι καλά, αν μου έχει ξεφύγει κάτι θα με διορθώσετε κύριε δήμαρχε, πως ίσως είμαστε η μόνη ΠΕΔ στην Ελλάδα, που δεν έχουμε εκδώσει ψήφισμα σχετικό.

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση στην Ελλάδα με τον κορονοϊό, απέδειξε ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ότι η θωράκιση της υγείας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Φάνηκε αυτό από την τεράστια χρησιμότητα που είχε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση αναγκάστηκε, κόντρα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, να προβεί σε προσλήψεις και μονιμοποιήσεις εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό. Το ίδιο λοιπόν ζητάμε. Να πάρουμε τις αποφάσεις μας και για το δημοτικό ΚΔΑΠΜΕΑ, καθώς και για τα ΚΔΑΠ Μπορούμε όμως σε μία τέτοια διεκδίκηση να σας εμπιστευθούμε ότι θα είστε μπροστά;

Να πω και δυο κουβέντες ακόμα, σε κάτι που θέλω . Ένα ερώτημα σε αυτούς που πιθανώς να στηρίζουν ακόμα τη λειτουργία αυτών των ιδιωτικών ΚΔΑΠ. Αν κλείσει κάποια στιγμή το δημοτικό ΚΔΑΠ και κάποια στιγμή τα voucher γιατί με voucher πληρώνουν οι γονείς αυτών των παιδιών, σταματήσουν επειδή θα σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Έχετε σκεφτεί, σας ενδιαφέρει καθόλου το μέλλον αυτών των παιδιών ή μες στο μυαλό σας έχετε χάσει κάθε ίχνος συναίσθησης και το μυαλό κάποιων αρχίζει και γυρίζει γύρω από αρπαχτές; Είναι ερώτημα τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά αύριο”.

Καζαλτζής: Το ΚΔΑΠΜΕΑ της συζύγου σας
μπορεί να είναι νόμιμο, δεν είναι όμως ηθικό
Από την πλευρά του ο Χρήστος Καζαλτζής, επικεφαλής της τέταρτης σε δύναμη δημοτικής παράταξης “Δημοτική Επαναφορά”, αν και όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν..,. εξαφανισμένος και σχεδόν ποτέ δεν είχε ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του Βασίλη Μαυρίδη, ήταν ξεκάθαρος στο θέμα του ιδιωτικού ΚΔΑΠΜΕΑ της συζύγου του. “Αυτό που θέλω προσωπικά να πω ως Χρήστος Καζαλτζής είναι το εξής.  Υπάρχουν δυο λέξεις. Το νόμιμο και το ηθικό. Αν πάμε στη διαδικασία να δούμε αν είναι νόμιμο το ΚΔΑΠ ΜΕΑ που έχετε αρχίσει και υλοποιείτε, είναι νόμιμη διαδικασία, αλλά δεν είναι ηθικό. Γιατί εσείς εκπροσωπείτε ηθικά τον δήμο Ορεστιάδας, τις δομές του δήμου Ορεστιάδας, που όπως είπε προηγουμένως και ο κύριος Παπανδρέου πολύ σωστά, αν αύριο δεν έχουμε τις κατάλληλες εγγραφές στο ΚΔΑΠΜΕΑ το δημοτικό και πάει να κλείσει επειδή δεν μας δίνουν voucher και συνεχίζει να εργάζεται το ιδιωτικό, τότε οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί θα έχουν πρόβλημα και γενικά η δομή μπορεί να καταργηθεί.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα μπορεί και το ιδιωτικό να πει κλείνω και να μην έχουμε την αντίστοιχη δομή. Άρα, όταν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο ρόλο, δεν βάζουμε στην απέναντι πλευρά να είμαστε συναγωνιστές σε αυτό που εκπροσωπούμε ως διοίκηση του δήμου. Για μένα αυτό που κάνατε δεν ήταν σωστή κίνηση, δεν έπρεπε να γίνει, θέλουμε να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες του δήμου και γενικά τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι να πηγαίνουμε στην απέναντι πλευρά. Είμαι αντίθετος. Το ΚΔΑΠΜΕΑ δεν έπρεπε να γίνει, κακώς έγινε”.
Σιανκούρης: Δεν έπρεπε να γίνει το ιδιωτικό ΚΔΑΠΜΕΑ
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Δυναμική Μπροστά” Παναγιώτης Σιανκούρης, ήταν λακωνικός στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά δήλωσε επίσης αντίθετος στην δημιουργία του ιδιωτικού ΚΔΑΠ από την σύζυγο του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη. “Συμφωνώ με όσα ακούστηκαν στο θέμα του ΚΔΑΠΜΕΑ από τους υπόλοιπους συναδέρφους. Νομίζω ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί και να μην γίνει”.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε
απάντησε ο αμήχανος Μαυρίδης
Με φανερή αμηχανία και στο τέλος της 15λεπτης τοποθέτησης του και με αναφορά λίγων δευτερολέπτων, προσπάθησε να… προσπεράσει την δύσκολη και αμήχανη θέση στην οποία βρέθηκε, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, Ουσιαστικά είχαμε το γνωστό… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, αφού δεν έδωσε καμιά απάντηση και έδειξε για πολλοστή φορά πως δεν αντιμετωπίζει ποτέ τις ευθύνες του, όταν μάλιστα σύσσωμη η αντιπολίτευση του ξεκαθάρισε ότι τίθεται ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΘΙΚΟ ΘΕΜΑ.
Ξεκίνησε αρχικά λέγοντας ότι η δημοτική του αρχή στηρίζει τις δομές του δήμου Ορεστιάδας. Όταν όμως η γυναίκα του ιδρύει και ετοιμάζεται να λειτουργήσει ιδιωτική δομή ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ που είναι ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, πως ακριβώς το κάνει; Τόνισε πάντως ότι: “Εγώ θα διαβεβαιώσω και εσάς αλλά κυρίως τους συνδημότες μου που τα βλέπουν με πιο καθαρή ματιά, ότι η δημοτική αρχή η δική μας, από την πρώτη στιγμή στηρίζει όλες τις κοινωνικές δομές και έχει κάνεις προσπάθειες εκσυχρονισμού και περαιτέρω υποστήριξης τους. Τόσο εντάσσοντας σε προγράμματα και φέρνοντας χρηματοδοτήσεις και όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό.
Όσο είμαστε εμείς εδώ, δεν θα κινδυνεύσει καμία δομή. Το έχουμε αποδείξει ακόμα και με τους παιδικούς σταθμούς, ακόμα και με τις προτάσεις που έχουμε κάνει για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ακόμα και με τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τα άτομα με αναπηρία. Εκείνο που είναι στενάχωρο, ειλικρινά είναι στενάχωρο ιδίως για κάποιους που ξέρω ότι η ποιότητα του χαρακτήρα τους δεν είναι αυτή που έβγαλαν σήμερα εδώ και αυτό είναι το δυσάρεστο, για κάποιους άλλους ειλικρινά το καταθέτω δεν στενοχωριέμαι καθόλου γιατί νομίζουν ότι όλα είναι πολιτική. Με την ηθική του Μαυρίδη και κυρίως με την ηθική της συζύγου, δεν είναι καλό κάποιος να παίζει”, είπε προσπαθώντας να… κλείσει άρον-άρον το θέμα ο κ.Μαυρίδης. Μόνο που είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος… παίζει με τη νοημοσύνη του κόσμου.