Διδυμότειχο: Πρόταση για την κατεστραμμένη στέγη του τεμένους Βαγιαζήτ από το ΕΜΠ

Διδυμότειχο: Πρόταση για την κατεστραμμένη στέγη του τεμένους Βαγιαζήτ από το ΕΜΠ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάλυση των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών της ξύλινης στέγης που καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2017.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε την υπουργική απόφαση με την οποία εξουσιοδοτείται η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων να προχωρήσει στη σύμβαση με το ΕΜΠ για να ξεκινήσει και επισήμως το ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών (και όχι 18 μηνών όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) και προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Η ομάδα των ερευνητών, που θα αποτελείται κυρίως από αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς του ΕΜΠ με επιστημονική υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ελευθερία Τσακανίκα, θα τεκμηριώσει τον τρόπο με τον οποίο ήταν κατασκευασμένη η ξύλινη στέγη και θα καταλήξει σε μια πρόταση για την ανακατασκευή της, η οποία θα κριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το έργο των ερευνητών δεν είναι εύκολο καθώς θα πρέπει να ανασυνθέσουν το έργο και την τεχνική των τεχνιτών του 15ου αιώνα που κατασκεύασαν το τέμενος και τη στέγη του.

Οι ερευνητές όμως δεν θα ασχοληθούν μόνο με την ξύλινη στέγη αλλά θα προχωρήσουν και στην αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του ίδιου του τεμένους μέσω τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης και σε μια συνολική εκτίμηση της κατάστασής του, εξετάζοντας τη στατικότητά του και τον βαθμό της βλάβης που έχει προκληθεί στους τοίχους του μνημείου από την πυρκαγιά. Ολα αυτά σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου η οποία υλοποιεί το έργο της αποκατάστασης του μνημείου που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Το τέμενος Βαγιαζήτ εγκαινιάστηκε το 1420 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία σε μια ευαίσθητη περιοχή με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Η πυρκαγιά του 2017 κατέστρεψε τη μνημειακή ξύλινη στέγη του και οδήγησε το ΥΠΠΟ στη διενέργεια ΕΔΕ.

Στις αρχές Ιουλίου 2019 και μετά το πόρισμα της έρευνας παραπέμφθηκαν σε πειθαρχική εξέταση με το ερώτημα της απόλυσης στελέχη και υπάλληλοι του ΥΠΠΟ.

Πηγή: kathimerini.gr