Συζήτησαν και… άνοιγμα του Τελωνείου Καστανεών Μητσοτάκης-Ερντογάν στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία;

Συζήτησαν και… άνοιγμα του Τελωνείου Καστανεών Μητσοτάκης-Ερντογάν στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία;

Στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθούν οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας, συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Παρασκευή.

Ήταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά από πολλούς μήνες και πρόκειται για μία επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες που… σπάει τον πάγο προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο, την στιγμή που η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμα και αρκετοί προεξοφλούσαν κάποιο… ατύχημα και ίσως “θερμό επεισόδιο” ανάμεσα στις δυο χώρες σε Αιγαίο ή ακόμα και στον Έβρο.

Στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, κυριάρχησαν θέματα ήπιας πολιτικής, όπως ο κορωνοϊός και ο τουρισμός, κάτι που ενδιαφέρει πολύ και τις δύο χώρες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει το ενδεχόμενο σύντομα να έρχονται από το Τελωνείο των Κήπων και Τούρκοι στον Έβρο και την Ελλάδα γενικότερα, κάτι που τώρα απαγορεύεται και τα σύνορα είναι ανοιχτά μόνο για τους Έλληνες που πηγαίνουν ή επιστρέφουν από την Τουρκία και τους υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγινε κουβέντα και για άνοιγμα του Τελωνείου στις Καστανιές;

Όμως πρόσφατα, η Ένωση Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο αυτή, ζήτησαν να κλείσουν εντελώς οι Κήποι, γιατί υπάρχει κίνδυνος Έλληνες υπήκοοι, κυρίως μουσουλμάνοι από Ξάνθη και Ροδόπη που πηγαίνουν στη γειτονική χώρα όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κρουσμάτων κορονοϊού, να φέρουν επιστρέφοντας τον Covid-19 στην περιοχή. Τώρα ακούμε ότι ενδεχομένως να ανοίξουν τα σύνορα και για τους Τούρκους πολίτες.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και σημειώνεται επίσης ότι «συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Είναι άγνωστο αν οι Μητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν και το ενδεχόμενο ανοίγματος του Τελωνείου των Καστανεών, που παραμένει κλειστό από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η απόπειρα ομαδικής εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών που τους κατηύθυνε η Τουρκία ολοφάνερα. Γιατί τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η φημολογία πως επίκειται κάτι τέτοιο, με αφορμή και την παρουσία την περασμένη Τετάρτη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.Μπορέλ στις Καστανιές. Αν και οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί είναι αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, η 1η Αυγούστου ως πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας του συγκεκριμένου Τελωνείου ακούγεται όλο και πιο έντονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, το έδαφος για την απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών, προετοίμασαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για αρκετή ώρα, όπως φαίνεται και από τη σειρά θεμάτων που συζήτησαν, ενώ δεν αποκλείεται νέα επικοινωνία τους το επόμενο διάστημα. ρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Άγκυρα χωρίς αυτό επ ουδενί να σημαίνει εκπτώσεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Πηγή: skai.gr