Επιστολές διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό για τα τελωνεία με Βουλγαρία, από Επιμελητήριο Έβρου, Ξενοδόχους Θράκης

Επιστολές διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό για τα τελωνεία με Βουλγαρία, από Επιμελητήριο Έβρου, Ξενοδόχους Θράκης

-Οι Εβρίτες Τοψίδης, Παλακίδης, αγνοούν ότι υπάρχει τελωνείο Κυπρίνου με Βουλγαρία και δεν το αναφέρουν

Επιστολές διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέκιο Πέτσα, απέστειλαν το Επιμελητήριο Έβρου και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης.

Σε αυτές διαμαρτύρονται γιατί αποφασίστηκε να μην μπορούν οι τουρίστες από Βουλγαρία και Ρουμανία να μπαίνουν στον Έβρο και την Θράκη από τα τρία Τελωνεία που υπάρχουν, τα δύο του Έβρου σε Ορμένιο, Κυπρίνο και το τρίτο στη Νυμφαία Ροδόπης, αλλά να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν από τον Προμαχώνα Σερρών. Μόνο που αν και είναι Εβρίτες, τόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης όσο και ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Απόστολος Παλακίδης, ξενοδόχος της Αλεξανδρούπολης… ΑΓΝΟΟΥΝ ότι υπάρχει στο νομό μας και ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ με την Βουλγαρία, στην περιοχή Κυπρίνου-Ιβαήλοβγκραντ, όπου επίσης υπάρχει σημαντική κίνηση και είσοδος τουριστών από την γειτονική Βουλγαρία. Γιατί δεν το αναφέρουν πουθενά, παρά μόνο το Ορμένιο και τη Νυμφαία. Κι ύστερα έχουμε απαιτήσεις από όσους βρίσκονται στα γραφεία των αθηναϊκών υπουργείων, να γνωρίζουν την πραγματικότητα των τελωνείων στην περιοχή μας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

Αλεξανδρούπολη, 1 Ιουλίου 2020

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2197  /01-7-2020

Προς:  κον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρωθυπουργό Ελλάδος

Κοιν:  κον Χάρη Θεοχάρη

Υπουργό Τουρισμού

κον Θεόδωρο Καράογλου

Υφυπουργό Μακ.&Θράκης

κον Στέλιο Πέτσα

 Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό         

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου κύριου Στέλιου Πέτσα, σχετικά με την διέλευση των επισκεπτών από την Βουλγαρία αναφέρεται ότι « Η είσοδος των ταξιδιωτών και οχημάτων τους στην Ελλάδα θα είναι δυνατή μόνο διαμέσου του συνοριακού σταθμού Κουλάτα-Προμαχώνα».

Η εν λόγω απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης, μας προκαλεί ερωτήματα καθώς η απόφαση αυτή της διακοπής της διέλευσης από τους συνοριακούς σταθμούς Νυμφαίας(Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) είναι ακατανόητη.

Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες αυτές πύλες εισόδου παραμείνουν κλειστές τότε δημιουργείται ένας άτυπος αθέμιτος ανταγωνισμός εντός της χώρας και της περιοχής της Θράκης. Οι συγκεκριμένες πύλες εισόδου εξυπηρετούν τις Βαλκανικές χώρες που την συγκεκριμένη περίοδο λόγω της μάστιγας της υγειονομικής κρίσης COVID 19 που έπληξε και πλήττει την χώρα, κρίνεται απαραίτητη η όποια προσέλκυση επισκεπτών καθώς το οικονομικό αντίκτυπο που έπληξε την Θράκη είναι μεγάλο.

Επισημαίνεται ορθά, κατά την δήλωση σας ότι θα επιτρέπεται η διέλευση εισόδου μόνο για ουσιώδεις λόγους, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού προσέρχεται εξυπηρετώντας στην συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής.

Ζητούμε, να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση αυτή και να επιτραπεί η διέλευση των επισκεπτών από τους συνοριακούς σταθμούς Νυμφαίας(Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) προς όφελος όλων των πολιτών μας και της τοπικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα λαμβάνονται πλήρως τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα τα οποία έχουν οριστεί από πλευράς της Κυβέρνησης, διασφαλίζοντας την υγεία των επισκεπτών, των εργαζομένων αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών της περιοχής μας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που κοινοποιείται επίσης στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, στον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και στον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, για το θέμα του “κλεισίματος” του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας Ροδόπης, καθώς και του αντίστοιχου σταθμού του Ορμενίου Έβρου.

Οι ξενοδόχοι τονίζουν μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που οι παραπάνω πύλες εισόδου μείνουν κλειστές τότε “είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια προσέλκυσης οδικών τουριστών το φετινό καλοκαίρι και ανάκτησης έστω και κάποιου μικρού ποσοστού οδικών αφίξεων στην περιοχή μας, βάζοντας ουσιαστικά μία ταφόπλακα στην τουριστική κίνηση μιας ευαίσθητης περιοχής όπως η Θράκη”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Αναλυτικά η επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης αναφέρει τα εξής:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κύριου Πέτσα, αναφορικά με τους επισκέπτες από Βουλγαρία αναφέρεται ότι «….στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από ταυπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους».

Θα θέλαμε να καταθέσουμε την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου των ξενοδόχων της Θράκης καθώς είναι εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της διέλευσης από του συνοριακούς σταθμούς της Νυμφαίας (Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας, τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης.

Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι οι παραπάνω συνοριακοί σταθμοί είναι κομβικής σημασίας και βασικές πύλες εισόδου από τις Βαλκανικές χώρες γενικότερα αφού εξυπηρετούν το συντριπτικό ποσοστό των Βαλκάνιων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω πύλες εισόδου μείνουν κλειστές τότε είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια προσέλκυσης οδικών τουριστών το φετινό καλοκαίρι και ανάκτησης έστω και κάποιου μικρού ποσοστού οδικών αφίξεων στην περιοχή μας, βάζοντας ουσιαστικά μία ταφόπλακα στην τουριστική κίνηση μιας ευαίσθητης περιοχής όπως η Θράκη.

Δεδομένου ότι δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κάποια απόφαση για κλείσιμο των δύο συνοριακών σταθμών, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας το ταχύτερο δυνατόν διότι έχει ήδη προκαλέσει κύμα ακυρώσεων λόγων της αρνητικής δημοσιότητας που έχει προκληθεί στην γειτονική χώρα.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και αναμένουμε τις ενέργειες σας”.