Έξαλλοι στην Κυβέρνηση με Τοψίδη για ΤΕΡΝΑ και την απόλυτη ταύτιση με Κατσιμίγα, ΣΥΡΙΖΑ

Έξαλλοι στην Κυβέρνηση με Τοψίδη για ΤΕΡΝΑ και την απόλυτη ταύτιση με Κατσιμίγα, ΣΥΡΙΖΑ

-“Δεν μπορεί να μπλοκάρει μια εμφατική επένδυση 300 εκατ. ευρώ με αστείες δικαιολογίες και μικροπολιτικές τακτικές” λένε κυβερνητικές πηγές

Έξαλλοι είναι στην Κυβέρνηση για το προσωρινό μπλοκάρισμα και την κωλυσιεργία της εμφατικής επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής η κορυφαία εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη.

Στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και Ανάπτυξης, ακόμα και στο περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου, καταλογίζουν στον Πρόεδρο συγχρόνως του Επιμελητηρίου Έβρου και επικεφαλής των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αστείες δικαιολογίες και γελοίες προσωπικές μικροπολιτικές τακτικές, οι οποίες δεν επιτρέπουν εδώ και μήνες να ληφθεί απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μια τεράστια επένδυση στην Ροδόπη και την Θράκη γενικότερα, που θα στείλει αυτόματα και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ανάπτυξης και επιχειρηματικής αισιοδοξίας σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια είχε… ερημώσει επιχειρηματικά και βιομηχανικά.

Η γνωμοδότηση αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε). του έργου “Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδιασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) της TERNA A.E. με καύσιμο Φ.Α. Ονομαστικής Μικτής Ισχύος 665 MW, της επιχείρησης TEΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε. Θα εγκατασταθεί στα Ο.Τ. 32 και 37 της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής της ΠΕ Ροδόπης και δεν προχωράει γιατί σε απόλυτη ταύτιση η παράταξη του κ.Τοψίδη και ο ίδιος προσωπικά, με την παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα, η οποία υποστηρίχθηκε ως γνωστόν από τον ΣΥΡΙΖΑ και αστεία δικαιολογία ότι δεν συζητείται ζωντανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά με τηλεδιάσκεψη, δεν την ψηφίζουν. Μαζί τους και οι εκπρόσωποι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” (του ΚΚΕ δηλαδή) και ένας του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να προχωράει, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και την έναρξη εμφατικών επενδύσεων, όπως έγινε πρόσφατα με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη των έργων στο Ελληνικό και να υπάρχει αυτή η ανόητη και ανούσια εμμονή κάποιων για την επένδυση της ΤΕΡΝΑ. Έχουμε δείξει το μεγάλο μας ενδιαφέρον για την περιοχή, όχι μόνο με τις εξελίξεις και τις προσπάθειες να επαναλειτουργήσουμε την βιομηχανία SHELMAN στην Κομοτηνή, αλλά και την ταχύτατη πρόοδο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Δεν μπορεί για τα προσωπικά, μικροπολιτικά του παιχνίδια ο Τοψίδης που είναι υποτίθεται άνθρωπος των επιχειρήσεων και έχει επιπλέον θεσμικούς ρόλους στα Επιμελητήρια, να ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους εκφραστές του στην περιοχή, που σίγουρα δεν θέλουν να προχωρήσει ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός στη Θράκη”. Αυτό τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου στο Evros-news.gr δείχνοντας την έντονη ενόχληση τους για το… μπλοκάρισμα της σπουδαίας επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει και αρκετές θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που τις έχει τεράστια ανάγκη.

Απόλυτη ταύτιση Τοψίδη, Κατσιμίγα,

ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα θέματα εδώ και μήνες

Όπως μάλιστα έλεγαν χαρακτηριστικά χθες, η πλήρης επιβεβαίωση ήρθε και με τo αίτημα της Δευτέρας από την παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη “Περιφερειακή Σύνθεση”, στην οποία υπάρχουν υπογραφές των περιφερειακών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και για το θέμα της ΤΕΡΝΑ. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της παράταξης Τοψίδη αναφέρει:

Η παράταξή μας απέστειλε χθες Δευτέρα 6/7/2020 και ώρα 15.20 μμ αίτημα σύγκλισης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως ακολούθως:

Κομοτηνή, 6 Ιουλίου 2020

Προς:

Πρόεδρο του Π.Σ. ΑΜ-Θ

Θέμα: «Σύγκληση Π.Σ.»

Αιτούμαστε οι κάτωθι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι, την σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την πραγματοποίηση δια ζώσης συνεδρίασης, υπό την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID – 19, όπως λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις των περισσότερων Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και δύο εκ των Περιφερειακών Συμβουλίων(μέχρι στιγμής) της χώρας και ζητούμε από το προεδρείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά, με τα παρακάτω θέματα:

Θέμα πρώτο:

  1. Η έλλειψη περιφερειακού σχεδιασμού, υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες μετά την πανδημία του COVID-19, για την υποστήριξη του τουριστικού κλάδου,. B) Αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε εις βάρος της Περιφέρειάς μας δυνάμει της υπ’ αριθμόν Δ1α/ΓΠ.οικ.41015/30.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β΄ 2733/3-7-2020 περί «Επιβολής του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Σουηδία, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από την 1.7.2020 έως και τις 15.7.2020.

Θα δεχόμασταν να συζητηθεί μόνο εφόσον η συνεδρίαση πραγματοποιηθεί δια ζώσης και με την παρουσία των εκπροσώπων της εταιρείας το παρακάτω θέμα. Σε αντίθετη περίπτωση ισχύει η πρόσφατη απόφαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε). του έργου “Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδιασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) της TERNA A.E. με καύσιμο Φ.Α. Ονομαστικής Μικτής Ισχύος 665 MW, της επιχείρησης TEΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε. το οποίο θα εγκατασταθεί στα Ο.Τ. 32 και 37 της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής της ΠΕ Ροδόπης.

Οι αιτούντες περιφερειακοί Σύμβουλοι

1) Τοψίδης Χριστόδουλος

2) Μαρκόπουλος Θεόδωρος

3) Γάκης Χρήστος

4) Ιωσηφίδης Αλέξανδρος

5) Βαβίας Σταύρος

6) Αμοιρίδης Μιχαήλ

7) Βουλγαρίδης Νικόλαος

8) Εξακουστός Κωνσταντίνος

9) Μωυσιάδης Αριστείδης

10) Ταπατζάς Εμμανουήλ

11) Πατακάκης Ανάργυρος

12) Ιμάμογλου Τζιχάν

13) Καζάκου – Βρούζου Τριανταφυλλιά

14) Βουρβουκέλης Οδυσσέας

15) Χατζηγκενέ Ιρφάν

16) Πολυμέρου Μαρία

17) Κατσιμίγας Κωνσταντίνος

18) Χατζηπέμου Χρήστος

19) Κουράκ Ριτβάν

20) Μαχμούτ Σερκάν

21)Λυμπεράκης Δημήτριος

22) Αργυρίου Νικόλαος

23) Περεντίδης Θεόδωρος

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται το αποκορύφωμα της επιλογής Τοψίδη να ταυτίζεται πλήρως και να έχει κοινή γραμμή τόσο με την παράταξη Κατσιμίγα που ως γνωστόν υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά “πάτωσε”, αλλά και με την επίσημη γραμμή του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό έγινε και πριν από μήνες για τον κορονοϊό, για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια, την επιλογή Χαρδαλιά και ΕΟΔΥ για την ενημέρωση σχετικά με τα κρούσματα να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και όχι τοπικά, αφού οι συνεχείς ανακοινώσεις της “Περιφερειακής Σύνθεσης” ήταν ουσιαστικά πλήρως ταυτισμένες με αυτές της παράταξης Κατσιμίγα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των βουλευτών του.

Το ίδιο έγινε στη συνέχεια και για τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης των επαγγελματικών και επιχειρήσεων και το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τον χειρισμό και τις… επιθέσεις στην περιφερειακή αρχή αλλά και απ’ ευθείας στην Κυβέρνηση, για τον τουρισμό και τους μεθοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας ΑΜΘ και τον Προμαχώνα. “Αρκούσαν οι ανακοινώσεις των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξης Κατσιμίγα, αφού ήταν αντιγραφή τους αυτές που έβγαζε η παράταξη Τοψίδη. Έχει καταντήσει… ουρά του Κατσιμίγα και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ντρέπεται”, ήταν επίσης το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων.

Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν ότι πάνω στην… απόγνωση του, ο κ.Τοψίδης να σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο… στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές, αν αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος, αφού από τη Ν.Δ δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να του δοθεί το χρίσμα. Πόσο μάλλον με αυτά που γίνονται όλο αυτό τον καιρό.