Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ, Δημάρχους Ορεστιάδας και Κομοτηνής κκ. Βασίλη Μαυρίδη και Γιάννη Γκαράνη,είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.
Αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τους δύο Δημάρχους ήταν οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της Περιφέρειας από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, του Ορμενίου, του Κυπρίνου, της Εξοχής και της Ξάνθης και το πρόσφατο ψήφισμα των Δημάρχων της Περιφέρειας για το θέμα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος τόνισε:
«Μετά τη συνάντηση που είχα με τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Γκαράνη, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
Πρώτον, από την πλευρά της Περιφέρειας παρακολουθούμε καθημερινά και με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες που απαιτούν λεπτούς και υπεύθυνους χειρισμούς, καθώς από τη μια πρέπει να διαφυλαχθεί το βασικότερο αγαθό, η δημόσια υγεία, κάτι που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, και από την άλλη πρέπει να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Άκουσα με προσοχή τις ανησυχίες των Δημάρχων τις οποίες και συμμερίζομαι, όπως ακούμε και συμμεριζόμαστε τους προβληματισμούς των φορέων και των πολιτών.
Στην επικοινωνία που έχω με τον κ. Χαρδαλιά και τους άλλους Υπουργούς της κυβέρνησης μεταφέρω καθημερινά την εικόνα στην Περιφέρειά μας.
Δυστυχώς, με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της Νυμφαίας δεν αντιμετωπίζεται θετικά.
Δεύτερον, θέλω να ξεκαθαρίσω πως δε δέχομαι αυτό που λέγεται από ορισμένους, ότι δηλαδή η κυβέρνηση, δήθεν για λόγους οικονομικών συμφερόντων, έκλεισε κάποιες εισόδους της χώρας και άφησε κάποιες άλλες ανοικτές και ότι προσπαθεί να καταστρέψει τον τουρισμό στην περιοχή μας.
Δηλώσεις εντυπωσιασμού και υπερβολής δεν προσφέρουν καμία απολύτως υπηρεσία στον τόπο μας.
Και σε αυτό το σημείο θέλω να θέσω ένα ζήτημα που ήδη μας κτυπά την πόρτα: τι θα συμβεί αν σε έναν τουριστικό προορισμό της Περιφέρειάς μας εμφανιστούν ξαφνικά 20, 30, 40 εισαγόμενα κρούσματα; Αν δηλαδή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα μέσα στο καλοκαίρι ένα νησί ή μια πόλη;
Το πλήγμα θα είναι τεράστιο. Η εικόνα που έχουμε στο εξωτερικό ως ασφαλής χώρα θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα.
Τρίτον, σε αυτά που αποφασίζουμε εμείς ως Περιφέρεια, ήδη ανακοίνωσα ότι επεξεργαζόμαστε ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 25 με 30 εκατομμυρίων ευρώ, με ειδική πρόβλεψη για περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.».