Γκουγκουσκίδου: Τώρα μπορούμε να κερδίσουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην περιοχή μας

Γκουγκουσκίδου: Τώρα μπορούμε να κερδίσουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην περιοχή μας

-Να ανακηρυχθεί η Ορεστιάδα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μετά την Ελευσίνα


Συγκλήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, σε ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα “Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2019”.

Η επικεφαλής της παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ” κ. Μαρία Γκουγκουσκίδου στην τοποθέτησή της άσκησε κριτική στη Διοίκηση του Δήμου και εξήγησε ότι επιθυμεί η παράταξη να είναι χρήσιμη για τους δημότες.
Τέλος παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να ενώσουν τους φορείς της περιοχής και να βάλουν φραγμό στην παρακμιακή πορεία του τόπου.

Στην εισήγηση της η κ.Γκουγκουσκίδου τόνισε:

Κύριε πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θεωρούμε πολύ δημοκρατική και πολύ χρήσιμη διαδικασία τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και όλων των αρχών, τοπικών, περιφερειακών, εθνικών. Οι αρχές πρέπει να δίνουν λόγο στους πολίτες.

Για τον Απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, του 2019 θέλω να σημειώσω :

Πρώτον : Ήταν μια εκλογική χρονιά το 2019, οπότε ότι έγινε μέχρι τις εκλογές δεν χρειάζεται να το κρίνω, το έκριναν οι πολίτες μας. Και σέβομαι την κρίση τους.

Δεύτερον : Προφανώς και θα δώσει λόγο για τα πεπραγμένα της η Δημοτική Αρχή, αλλά θα απολογηθούμε κι εμείς. Θα απολογηθούμε ως μείζονα αντιπολίτευση, για να μας κρίνουν οι δημότες. Το θεωρούμε υποχρέωσή μας.

Τρίτον : Πολλοί λένε ότι η κριτική είναι εύκολη. Εμείς λοιπόν δεν θα κάνουμε μόνο κριτική, αλλά θα πάρουμε την ευθύνη να παρουσιάσουμε προτάσεις για τα σημαντικότερα και πιο χαρακτηριστικά προβλήματα του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Τι ακριβώς έκανε η Δημοτική Αρχή κατά την περίοδο που εξετάζουμε; Εμείς, δεν θέλω να είμαστε άδικοι, αναγνωρίζουμε ότι έκανε προσπάθειες, ενέταξε και υλοποίησε κάποια έργα, τα οποία άλλωστε ψηφίσαμε και μεις. Ήταν όμως έργα αποσπασματικά, ευκαιριακά και όχι ενταγμένα σε ένα Αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα αλλάξουν τη μοίρα του τόπου. Έργα που ίσα-ίσα μας κρατούν στη ζωή, μας δίνουν λίγες ανάσες, αλλά δεν λύνουν ριζικά τα μεγάλα μας προβλήματα. Έργα βιτρίνας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Φυσικά η Διοίκηση Μαυρίδη διατήρησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

  • Απουσία ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που θα υπηρετείται με συνέπεια.
  • Απευθείας αναθέσεις έργων στους ημετέρους.
  • Απουσία προσπάθειας για ουσιαστικό διάλογο με την αντιπολίτευση, αντί αυτού οξύτητα και ένταση.
  • Αλαζονεία και περιφρόνηση κάθε αντίθετης άποψης, τόσο απ’ τον Δήμαρχο, όσο και απ’ τους αντιδημάρχους, στη λογική “Ο Δήμος είμαστε εμείς”.

Και θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα συμβάντα, εντελώς χαρακτηριστικά.

1) Στις 27 Αυγούστου του 2019 η Ένωση Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας διοργάνωσε ένα αστικό φεστιβάλ “τη Λευκή νύχτα Ορεστιάδας”, που στόχο είχε μέσα απ’ την κατανάλωση και τη διασκέδαση, να δώσει ανάσες στην αγορά, να ενώσει τους επαγγελματίες με τους τοπικούς καταναλωτές, αλλά και και τους διακρατικούς φίλους μας απ’ τις γειτονικές περιοχές. Την εκδήλωση αυτή την στήριξαν η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Έβρου, η συντριπτική πλειοψηφία εμπόρων και επαγγελματιών του Δήμου, τη στήριξε στο σύνολό της η τοπική κοινωνία. Εκτός από εσάς, εκτός απ’ τον Δήμο.

Τους γυρίσατε την πλάτη και κάνατε το παν για να αποτύχει. Όμως η Λευκή Νύχτα πέτυχε. Γι’ αυτό  και θα επαναληφθεί.

Ήσασταν αντίθετοι γιατί δεν ελέγχατε τη διοργάνωση και τους διοργανωτές, γιατί άλλοι ήταν οι δικοί σας. Αντί να ενώσετε την αγορά, τη διαιρέσατε. Αντί να λύσετε το πρόβλημα, γίνατε μέρος του προβλήματος.

2) Στις 8 Οκτωβρίου 2019 φέρατε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για την “Ενεργειακή  Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων”, να παραδώσετε σε ιδιώτη δηλαδή τις υπηρεσίες φωτισμού του Δήμου, έναντι 6.000.000 ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις τις δικές μας και όλης της αντιπολίτευσης, το αποσύρατε, το πήρατε πίσω, χωρίς να εξηγήσετε ποτέ γιατί το αποσύρατε.

Επειδή κάτι μισόλογα λέτε για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεντεύξεις σας, σας συμβουλεύω, μην το ξαναφέρετε στο δημοτικό συμβούλιο.

Μην υποχρεώσετε τους εξουθενωμένους επαγγελματίες και δημότες μας, που πληρώνουν δημοτικά τέλη, να πληρώσουν 6.000.000 ευρώ σε αεριτζήδες και λαμόγια.

Μην το φέρετε, διαφορετικά θα σας ακολουθεί για τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι σίγουρο. Εάν προσπαθήσετε να βρείτε συνενόχους στην   αντιπολίτευση, δεν θα τα καταφέρετε.

Το έργο να γίνει με το κόστος που θα καθορισθεί από τον Δήμο, με ευθύνη του Δήμου και τα οφέλη να είναι του Δήμου και των δημοτών.

3) Το τελευταίο διάστημα εμβρόντητοι οι πολίτες παρακολουθούν τις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναφέρομαι στο κερδοσκοπικό ΚΔΑΠ  ΜΕΑ, του Δημάρχου σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο τον κ. Αρχοντίδη.

Το γεγονός είναι πρωτόγνωρο και εξοργιστικό και για τον λόγο ότι ο Δήμαρχος “επενδύει” κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το γεγονός είναι πρωτοφανές. Δεν υπάρχει παράδειγμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, Δήμαρχος εν ενεργεία, ο οποίος είναι θεσμικά υπεύθυνος για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των δημοτικών δομών, να ιδρύει δική του ιδιωτική δομή ΚΔΑΠ για να ανταγωνισθεί, άμεσα και ευθέως το Δημοτικό ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Σας καλέσαμε να δώσετε εξηγήσεις, να μιλήσετε στην κοινωνία που προβληματίζεται.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κρυφτήκατε. Κάτι είπατε ότι θα μιλήσετε σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξετε. Όχι κ. Δήμαρχε, τώρα είναι ο χρόνος και εδώ είναι ο χώρος που πρέπει να μιλήσετε. Ο Δήμαρχος μιλάει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπου αλλού επιλέξει, αλλά σίγουρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντήστε κ. Δήμαρχε, οι πολίτες περιμένουν.

 “ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΝΑΙ ή ΟΧΙ το Δημοτικό ΚΔΑΠ – ΜΕΑ;”

Επιγραμματικά να αναφερθώ σε εμφαντικά θέματα που απασχολούν τους δημότες.

  • Το Πανεπιστήμιο το αντιμετωπίζατε πάντα ως ένα ενοχλητικό πρόβλημα. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να δώσει οικονομικές υπεραξίες, να δημιουργήσει πληθυσμιακές ισορροπίες, βελτιώνοντας το δημογραφικό πρόβλημα, να δώσει ένα ακαδημαϊκό στίγμα στην περιοχή. Λίγα πράγματα έχουν γίνει και όλοι γνωρίζουν ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.
  • Το οδικό δίκτυο, ιδίως το επαρχιακό και το αγροτικό, παραμένουν σε άθλια κατάσταση.
  • Το ΙΚΑ φεύγει οριστικά τον Οκτώβριο και με δική σας ευθύνη.
  • Τα ΕΛΤΑ μένουν μέχρι να φύγουν.
  • Οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό για εργασία και οι συνταξιούχοι στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Κατά τη χρονιά που πέρασε προσπαθήσαμε να είμαστε μια χρήσιμη, μια δημιουργική Αντιπολίτευση. Χωρίς να απεμπολίσουμε το δικαίωμα στην κριτική και το θεσμικό μας καθήκον στην Αντιπολίτευση, ψηφίζαμε θετικά σε κάθε πρόταση που θεωρούσαμε ότι βοηθάει τον τόπο και τους δημότες.

Σε χαρακτηριστικά και έντονα σημειολογικά θέματα ψηφίσαμε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Θυμίζω :

  • Στηρίξαμε πολιτικά και είπαμε ότι εμπιστευόμαστε τον κ. Ευάγγελο Μαρασλή ως πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Και σήμερα τον στηρίζουμε. Θα πρέπει όμως και αυτός να πάρει πρωτοβουλίες και να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Την πρωτοβουλία εσείς πρέπει να την πάρετε κ. Πρόεδρε.
  • Ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό που εισηγήθηκε η πλειοψηφία για το διαχειριστικό έτος 2020. Μάλιστα κάποιοι απ’ τους φανατικούς της πλειοψηφίας δυσαρεστήθηκαν για τη θετική μας ψήφο.
  • Ψηφίσαμε θετικά τις προτεινόμενες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού.
  • Ψηφίσαμε θετικά δεκάδες θέματα μαζί με τη συμπολίτευση, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στα Νομικά πρόσωπα, με μόνο στόχο να βοηθήσουμε, κάποιες φορές και με παραταξιακό κόστος. Για μας προέχει το καλό του τόπου. Για μας πάνω απ’ όλα είναι η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ.

Κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Κατά την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση, όπου ο Ερντογάν προσπάθησε να πιέσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, εργαλειοποιώντας τους δύστυχους μετανάστες, φάνηκε ξεκάθαρα αυτό που ξέραμε όλοι, ακόμα και οι τάχα εμβρόντητοι Αθηναίοι.

Ότι για να υπάρχει ασφαλής Θράκη και κατ’ επέκταση για να υπάρχει ασφαλής Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει ένας ζωντανός Βόρειος Έβρος.

Ένας Βόρειος Έβρος με λυμένα τα Δημογραφικά θέματα, ένας Βόρειος Έβρος με οικονομική ευρωστία, ένας Βόρειος Έβρος με έντονο στίγμα, που ο Ευρωπαίος πολίτης θα αναγνωρίζει ότι είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ανάχωμα σε κάθε είδους πιέσεις και απειλές.

Δεν θα ήθελα σήμερα να παρουσιάσω ένα συνολικό πρόγραμμα, εν είδει μανιφέστου, προτάσεων για την επίλυση των δομικών προβλημάτων της περιοχής μας. Δεν έχουμε σήμερα τον απαιτούμενο χρόνο, ούτε είναι η κατάλληλη συνεδρία.

Θα προτείνω όμως δύο μέτρα, που πιστεύουμε θα είναι καταλυτικά για τη συνέχεια της ιστορίας.

1) Να εφαρμοσθεί η οδηγία 112/2006 του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Βόρειο Έβρο. Αφορά προφανώς τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30%, όπως συμβαίνει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Είναι ο μόνος τρόπος για να φθηνύνουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται και πωλούνται στην περιοχή μας. Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ροή καταναλωτών προς τις γειτονικές διακρατικές περιοχές. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιστραφούν οι ρόλοι. Να έρχονται δηλαδή οι απέναντι για προμήθειες στη δική μας αγορά.

Μου προξενεί εντύπωση αυτοί που σήμερα πασχίζουν να μείνει κλειστό το τελωνείο Καστανεών για να πάρει ανάσες η τοπική αγορά, δεν αντιλαμβάνονται ότι το τελωνείο κάποτε θα ανοίξει, δεν μπορεί εσαεί να είναι κλειστό, συνεπώς για να τελειώνει ο καταναλωτικός τουρισμός, οφείλουμε με οικονομικά μέτρα να λύσουμε ριζικά το πρόβλημα.

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούμε και επιπλέον τις διαχρονικές   μεταναστευτικές ροές. Εάν ενταχθούμε σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και παράλληλα εφαρμοσθεί ένα πακέτο Αναπτυξιακών μέτρων ειδικά για τον Βόρειο Έβρο, έχουμε ελπίδες να σταματήσει η παρακμή, να αλλάξουμε πορεία.

  • Να προταθεί η Ορεστιάδα ως η επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκ μέρους της Ελλάδας, μετά την Ελευσίνα. Ο πολιτισμός της Θράκης είναι ξεχωριστός και πρέπει να τιμηθεί. Μήτρα του Θρακιώτικου πολιτισμού είναι ο Βόρειος Έβρος. Θα εκπροσωπήσουμε όλη τη Θράκη. Λένε πολλοί ότι είμαστε μια μικρή πόλη, ένας μικρός Δήμος. Ακόμα πιο μικροί Δήμοι ανακηρύχθηκαν ως Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Ενότητα   των τοπικών φορέων χρειάζεται και στήριξη απ’ την Ελληνική κυβέρνηση.

Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα αυτής της πρότασης διότι αν οριστούμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα συμβούν όλα τα παρακάτω :

  • Θα δοθεί ώθηση στον θρακιώτικο πολιτισμό και φυσικά ο πολιτισμός δεν είναι μόνο για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
  • Θα αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα της περιοχής πέραν της Βαλκανικής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Ο Δήμος θα αποκτήσει τον δικό του χαρακτήρα, τους δικούς του θαυμαστές – επισκέπτες.
  • Θα αναγκασθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση να σκύψουν πάνω απ’ τα προβλήματα, θα αναγκασθούν να δημιουργήσουν υποδομές, που διαφορετικά δεν θα αποκτήσουμε ποτέ.

Βάζουμε στο τραπέζι δύο σημαντικές προτάσεις :

  • Τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, με την ένταξή μας στον κανονισμό 112/2006.
  • Την ανακήρυξή μας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μετά την Ελευσίνα.

Αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολες να κερδηθούν.

Προφανώς ούτε εμείς, ούτε η Δημοτική Αρχή μπορούμε από μόνοι μας να τα καταφέρουμε.

Πρωταρχική είναι η ενότητα όλων των φορέων της περιοχής, προκειμένου να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος, που όλοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της περιοχής.

Δεν προτείνω να ξεχάσουμε τις διαφορές μας, προτείνω να συζητήσουμε, να ενωθούμε πάνω σ’ αυτούς τους δύο  μεγάλους στόχους και να τους προβάλλουμε με πειθώ και ένταση, Θα είναι η πρώτη και καθοριστική νίκη.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι κατά τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2019 προφανώς επιχειρήσαμε κριτική της Δημοτικής Διοίκησης, πλην όμως παρουσιάσαμε και τον τρόπο που εμείς πολιτευόμαστε και το σπουδαιότερο καταθέσαμε δύο σημαντικές προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν την πορεία του τόπου.