Η αστυνομία συνέλαβε τους απατεώνες που “έφαγαν” χιλιάδες ευρώ από θύματα σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο

Η αστυνομία συνέλαβε τους απατεώνες που “έφαγαν” χιλιάδες ευρώ από θύματα σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο

 

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν κάποια από τα μέλη της αδίστακτης σπείρας απατεώνων, που “έφαγαν” χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστα θύματα τους σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο.

Το κουβάρι της καλοστημένης κομπίνας που έστησαν οι ιδιαίτερα ευφάνταστοι δράστες, ξετύλιξαν μετά από πολύμηνη έρευνα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας προχωρώντας προχθές στη σύλληψη ενός 24χρονου, αναζητώντας έναν ακόμη δράστη σε μια υπόθεση με δεκάδες συνεργούς τους. Οι δράστες που είναι Ρομά, κάτοικοι Αττικής σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” έδρασαν από τον Έβρο έως την Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι πάντα τη συγκυρία. Στο νομό Έβρου, όπως είχε αποκαλύψει με συνεχή ρεπορτάζ το Evros-news.gr, επικαλέσθηκαν την έκρυθμη κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο με αφορμή τις lauroμεταναστευτικές ροές, ενώ σε άλλες περιοχές εκμεταλλεύτηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης και διασποράς του κορονοϊού.

Οι δράστες τηλεφωνούσαν σε ντόπιους επιχειρηματίες, συστήνονταν με ονόματα υπαρκτών προσώπων της κάθε περιοχής, όπως επιχειρηματίες, έμποροι, ιατροί, φαρμακοποιοί, δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι κάνοντας παραγγελίες. Για παράδειγμα στον Έβρο παρήγγειλαν είδη ρουχισμού τα οποία υποτίθεται θα δώριζαν σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς, λόγω της κατάστασης στα σύνορα. Επίσης, χρησιμοποιώντας το όνομα του πρώην Προέδρου του Πολυκοινωνικού  Νίκου Ραπτόπουλου, κατάφεραν και ξεγέλασαν ιδιοκτήτη γνωστού πρατηρίου υγρών καυσίμων της Αλεξανδρούπολης, με το πρόσχημα της δωρεάς καυσίμων σε στρατιωτικά οχήματα και του απέσπασαν πάνω από 4.000 ευρώ. Τότε μάλιστα, ο κ.Ραπτόπουλος που ενημερώθηκε για την απάτη, έκανε καταγγελία στην Ασφάλεια και τον Εισαγγελέα, όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης. 

Ο τρόπος που εξαπατούσαν
Οι δράστες, μαζί με τις παραγγελίες ζητούσαν παράλληλα και τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών δεσμευόμενοι, πως μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής τραπεζών (e-banking) θα πλήρωναν το τίμημα της παραγγελίας. Η πλαστή απόδειξη καταβολής του ποσού που έστελναν στα θύματά τους περιελάμβανε ποσά μεγαλύτερα κατά… ένα μηδενικό (σ.σ. π.χ. έπρεπε να καταθέσουν 500 ευρώ αλλά από «λάθος» κατέθεταν στην τράπεζα 5.000 ευρώ) ζητώντας από τους παθόντες να τους επιστρέψουν την υποτιθέμενη χρηματική διαφορά (σ.σ. π.χ. των 4.500 ευρώ).
Έτσι κατάφεραν να εξαπατήσουν 30 πολίτες (σ.σ. σε άλλες 16 περιπτώσεις απέτυχαν) σε όλη τη χώρα αποσπώντας περισσότερες από 136.000 ευρώ ενώ το προσδοκώμενο όφελος, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ., υπερβαίνει τις 260.000 ευρώ. 
Σε άλλες περιοχές του Έβρου και συγκεκριμένα στο Διδυμότειχο, με αφορμή την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οι δράστες εξαπάτησαν πρατηριούχους υγρών καυσίμων, κάνοντας παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στο όνομα – μεταξύ άλλων – πρώην δημάρχου Διδυμότειχου.

Οι ευφυέστατοι δράστες εκμεταλλεύθηκαν την περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές, με αφορμή και τις ροές προσφύγων και μεταναστών, εξαπάτησαν επιχειρηματίες του Εβρου κάνοντας παραγγελίες ειδών ρουχισμού που υποτίθεται θα διέθεταν δωρεάν σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία που σχημάτισαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας σε βάρος των δυο απατεώνων και των 24 συνεργών τους, περιγράφεται η δράση τους σε Λάρισα, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Κοζάνη, Λιτόχωρο, Χαλκίδα, Μεσολόγγι, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Αργοστόλι, Ρέθυμνο, Πλαταριά, Ηράκλειο, Σητεία, Άμφισσα, Ορχομενό, Νάουσα (Πάρου), Γιαννιτσά, Λαμία, Ορεστιάδα, Αρναία, Ζάρκο και Νυδρί. Ο 24χρονος συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Πηγή: eleftheria.gr